Tiina Tambaum: kes õpetab vanemale inimesele viisakust?

Tiina Tambaum, TLÜ Haapsalu kolledži lektor

Tiina Tambaum, TLÜ Haapsalu kolledži lektor

Viisakusreeglid muutuvad ajas. Kuigi lastetuba määrab palju, siis ainult Inna Aasamaa ja Maaja Kallasti laotud vundamendiga elus välja ei vea. Kellelt peaks vanem inimene kuulma uutest käitumisreeglitest?

Lapsele annavad viisaka käitumise alused kodu, kool, kogukond. Tööealisi õpetab elu – käitud halvasti, jääd ilma kliendist, halvemal juhul ka sõbrast. Vanemad inimesed on aga jätnud viisakusreeglid vaakumisse, sest keegi naljalt neid korrale ei kutsu. Meid on õpetatud hallpead austama, ka siis, kui tema meid ei austa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Minevikutädikesed
3 kuud tagasi

aina teisi õpetakski, ise nad ei pea muidugi üldse teisi austama, ainult taga rääkima, luurama ja asju välja mõtlema (kohati igavusest ja ka lihtsalt oma lõbuks).

Minu arust küll on meil viisakaid ja hästi käituvaid noori küllaga, kibestunud tädikesed võiks eeskuju võtta. Hallpead austan siis, kui ta on selle vääriline, sama kehtib ka noorte puhul.

Marta
3 kuud tagasi

Tänapäeval austatakse ainult seda, kes on moekalt riides ja sõidab kalli autoga. Nagu hr. Terras (jun.) ütles, et pensionärid elavad noorte arvel, siis tänased pensionärid ongi kibestunud, sest mingil ajal, kui nemad töötasid, siis tolle aja vanurid elasid ka nende arvel, aga sel ajal ei öelnud ega isegi mõelnud keegi neist nii.

Jah!
3 kuud tagasi

Hallpead tulebki austada. Vanasti olid eetika, viisakus ja käitumisreeglid paigas! Eakamad ei pea minema kaasa praeguse hullusega!

Lääne Elu
3 kuud tagasi

Pealkiri on veits vale, noortele ikka tuleks viisakust õpetada.

Uskumatu
3 kuud tagasi

PS!

Nii on
3 kuud tagasi

Eks vanemad inimesed õpivad noortelt ükskõiksust, enese kiitmist ja empaatiata eksisteerimist. Tuleb ju ühiskonnas kuidagi hakkama saada!

vanad
3 kuud tagasi
Reply to  Nii on

on nüüd naelutatud nende mõttetute seebikatega teleka ette nagu ka lapsed telefonidesse ja mängu arvutitesse

Arvaja
3 kuud tagasi
Reply to  vanad

Kes on vana?! Uue ühiskonna kõige vanemad inimesed on praegu ca 35-40, ülejäänud kõik peaaegu vana ühiskonna jäänukitega st ka tolle aja moraali ja viisakusreeglitega ja kahjuks peab ütlema, et empaatiat ja viisakust oli küll rohkem! Nüüd on siiski ülekaalus raha ümmardamine!

ela
3 kuud tagasi

ise ja lase teistel ka elada, kommunistlikke käitumisreegleid pole vaja kehtestada