LOETUIMAD LOOD 2023: Läänlane leidis poolemeetrise seene

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Soomustorik. Foto: Aino Kivipuur

Lääne Elu avaldab uuesti 2023. aastal enim loetud lood. Üheks nendest on 15. augustil ilmunud lugu „Läänlane leidis poolemeetrise seene”.

Soomustorik. Foto: Aino Kivipuur

Läänemaa elanik Merle Mäesalu leidis läinud neljapäeval Kirna kandist tee äärest kolm hiiglalikku soomustorikut, millest suurima läbimõõt oli 58 sentimeetrit.

Seened kasvasid lehtmetsa servas kraavipervel kännu peal. „Kolm suurt tugevat jalga,” kirjeldas Mäesalu. Kui hästi tahta, oleks naine seenekübarate alla isegi kükitama mahtunud. „Täiesti ebamaine,” sõnas Mäesalu.

Mäesalu nägi seeni õhtuhämaruses sünnipäevalt koju sõites. „Autotuled peale ja seal nad olidki,” ütles Mäesalu. Tegelikult oli seent märganud juba paari päeva eest Mäesalu õde, nii et sama teed pidi sõitnud Mäesalu oskas õigel ajal silmad lahti hoida.

Soomustorikud kasvavad kändudel, surnud ja ka elusatel puudel ning nende noored viljakehad on söödavad. Mäesalust jäid soomustorikud kasvama. „Ei osanud selle peale üldse mõtelda,” ütles Mäesalu. „Nende kolmega oleks võinud terve roodu ära toita.”

2004. aastal leiti samast kandist soomustorik, mille kübara läbimõõt oli 80 sentimeetrit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments