Haapsalu vanamuusikafestival toob Haapsallu mitu tippkollektiivi

Lääne Elu

info@le.ee

Soome barokkorkester. Foto Juuso Westerlund

BBC poolt 2023. aasta parimate festivalide hulka valitud Haapsalu vanamuusikafestival avalikustas reedel oma tuleva aasta festivali kava ja alustas festivalipasside müüki. 

25.-28. juulini toimuv XXXI Haapsalu vanamuusikafestival on üks vanimaid Läänemere-äärseid kassikafestivale ja jätkab laineharjal. Tuleval suvel toob festival Eestisse nii noori tõusvaid tähti kui ka mitu kriitikaauhinnaga Diapason d’Or tunnustatud tippkollektiivi.

BBC Music Magazine’i poolt läinud suvel 29 Euroopa parima klassikalise muusika festivali hulka arvatud Haapsalu vanamuusikafestivali avab G. F. Händeli päevakajaline oratoorium „Iisrael Egiptuses“.

Suurteose kannavad ette festivali koor ja barokkorkester, keda juhatab oma põlvkonna nõutumaid dirigente ja tänapäevase koorilaulumaastiku suuri mõjutajaid, Stephen Layton. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professori, muusikateadlase ja dirigendi Toomas Siitani kureeritud festivali peakülaliste hulka kuuluvad ajakirjade Diapason, BBC Music Magazine ja Gramophone kriitikaauhindadega pärjatud ansambel La Grande Chapelle Hispaaniast ning 2021. aastal nii Gramophone Editor’s Choice’i kui Diapason d’Origa tunnustatud Soome Barokkorkester.

Eriliste elamuste otsijatele pakub festivali programm kahte ainulaadset kava. Eestis juba tuntud nyckelharpa-virtuoos Marco Ambrosini esitleb Haapsalus plaadifirma ECMi tellimusel valminud J.S. Bachi lauto- ja klahvpilliseadeid ansamblile, milles teevad kaasa kolm nyckelharpat, Eesti kromaatiline kannel ja klavessiin. Klahvpillimängija Taavi Kerikmäe toob Haapsallu kaasa ajalooliste originaaljooniste järgi valmiva ligi 3-meetrise pilli cembalo d’amore ning koos kandlemängija Anna-Liisa Elleriga esitavad nad kahe peale neljal erineval pillil esmakordselt Bachi eluajal Tartus tegutsenud helilooja David Kellneri kogu teadaoleva (lauto)muusika.

2022. aastal Amsterdamis kaasaegse klavessiinimuusika esitamise konkursil „Prix Annelie de Man“ I preemia võitnud noor Piibe Talen esitleb Haapsalus oma ansamblit Trio Sfaccattio, milles teevad kaasa tema praeguses kodulinnas Viinis elavad muusikud. Piibe Talen juhib ka 2023. aastast festivaliga rööbiti toimuvat varajase muusika esitamisele pühendatud noortelaagrit, mille lõppkontsert on osa festivali programmist. Haapsalu vanamuusikafestivali majabänd, ansambel Floridante, tähistab aga Haapsalus sel suvel oma 10. tegutsemisaastat koos muusikutega Soome Barokkorkestrist.

Haapsalu vanamuusikafestival on nüüd ka Euroopa Vanamuusikaassotsiatsiooni REMA – EEMN verivärske liige ja esimene Eesti institutsioon, kes läbis edukalt kandideerimisprotsessi. Festivali tegevjuht Saale Fischer: „BBC tähelepanu läinud suvel tegi meid Euroopas nähtavaks ning saime REMAst kutse kandideerida liikmeks. Tore uudis, et osutusime valituks, tuli nädala alguses. Kandidaate oli palju ja meiega koos võeti selles voorus sisse veel näiteks Pariisi konservatoorium, plaadifirma Outhere Music, aga ka mitmeid instituute, ansambleid ja orkesterid nagu the Gesualdo Six või 18. sajandi orkester. Valituks osutumine on suur tunnustus festivalile, aga veelgi rohkem rõõmustan tekkinud valdkondlike rahvusvaheliste koostöövõimaluste ning Eesti vanamuusikaskeene tulevikuperspektiivide üle.“

Alatest tänasest on festivali soodushinnaga passid müügil Piletikeskuses. Üksikpiletid ja päevapassid tulevad müüki jaanuaris. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mdv
3 kuud tagasi

kes seda kuulaks ka

selge see
3 kuud tagasi
Reply to  mdv

ikka see, kes mõistab kuulata.