Virtsu lapsed hakkavad üle mere koolis käima

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Henrik ja Triin Raave saatsid täna hommikul poeg Oskari Muhu kooli ja tütar Linda Virtsu kooli. Henrik Raave foto

Lääneranna vallavolikogu otsusega neljaklassiliseks kärbitud Virtsu kooli vanemate klasside lapsed hakkava käima üle mere Muhu koolis.

„Just istusime praami peale ja sõidame koju tagasi,“ ütles Virtsu ja tänasest ka Muhu kooli lapsevanem Henrik Raave täna keskhommikul. Raave poeg Oskar käib saarekooli 6. klassis, tütar Linda Virtsu koolis.

1. septembri aktus Muhu koolis oli keskhommikuks peetud ja esmaspäeval läheb Oskar praami peale juba ise koos seitsme koolikaaslasega.

„Koos käivad. Vanemad lapsed vaatavad nooremate järele,“ ütles Raave. Kuivastus on lastel vastas Muhu koolibuss, kohalik omavalitsus sättis bussiringi nii, et võtab sadamast Virtsu lapsed peale ja viib tasuta kooli.

Oskari õde Linda käib kodust jalutuskäigu kaugusel Virtsu koolis. Oskar jõuab üle mere Muhu kooli veidi üle poole tunniga. „Kell seitse on äratus, ei ole ekstreemne,“ ütles Raave. “Kell 7.55 väljub praam, mis tänasest on koolipraam, kell 8.30 algavad tunnid. Muhu võttis meid 1. septembril vastu sõbralikult ja päikseliselt.“

Virtsu kooli neljaklassiliseks kärpimine jättis kodulähedase koolita üle 20 lapse, üle kümne leidis endale kooli väljaspool Lääneranna valda. Raave märkis, et Muhu on Virtsu lastele kõige lähem põhikool – 17 kilomeetrit. Praamipilet läheb vanematele maksma kolm eurot koolipäeva kohta – 60 eurot kuus ja seda keegi neile kinni ei maksa. “Saame hakkama,” märkis Raave.

Koolipraamiks muutunud alus veab lapsi Raave sõnul seni, kuni kohus üheksaklassilise kooli lastevanematele tagasi annab. Tallinna halduskohus teeb Virtsu kooli asjus otsuse 12. oktoobril.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
55 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Peibutuspardimammi
10 kuud tagasi

NO 53 COMMENTS ; )

Kuula ja imesta
10 kuud tagasi

Vanasti käisid lapsed kooli km jala, kes 2km või kes lausa 10km. Hea küll, aeg on edasi läinud aga mõte jääb samaks. Mugavus maksab kätte lõpuks nii lastele kui vanematele. Kui ise Lihulas koolis käisin, siis Virtsu lapsed käisid küll Lihula koolis. Ei olnud tol ajal probleemi bussidega. Praegust janti Lääneranna vallas kuulates jääb mulje, et Virtsu laste koolitee lõppes siiani 9kl. ja Metsküla lapsed ka peale oma kooli lõperamist jäävad koju, sest kodukohas rohkem klasse polnud. Äkki teeme igasse külla kooli, sest ebaõiglane on, et osad saavad kodukülas koolis käia aga teised mitte. Inimestel ei ole oma mõtlemist ja… Loe rohkem »

Lihula Vilistlane
10 kuud tagasi

Tundub asjakohane meenutada oma kooliskäiku Lihulasse 90ndate alul 22km kauguselt… 10s klass oli veel kõik enamvähem, liikusid bussid(ok, Pärnu-Tallinn tuli küll vara, aga TULI) ja sellega sai kohale.. Kuskilt maalt kadus see liin aga ära, siis alles väljakutsed algasid, mingi päev piima-autoga Lihula meierei juurde, siis liikus keegi tööle Lihulasse tollasesse koperatiivi(tänane Coop), kelle küüti sai pugeda jne jne, KINDEL transport oli kadunud. 12ndasse jõudes tekkis mingi buss, mis sõitis kolmapäeviti, taas suur võit, et korra nädalas sai kindel olla.. Mainimata jäi veel see, et koolist tagasi sai IGA PÄEV poolele teele, ehk siis 10km oli iga päev kuidas Jumal… Loe rohkem »

GAJA
10 kuud tagasi

Sinna tuleb ju Südamekodu

Jaanus
10 kuud tagasi

Kodanik IRW on lihula kooli kasvandik. Nüüd tehke kõik sellest omad järeldused, et mis saab teie lastest kui nad lihula kooli panna.

Mati Põdra
10 kuud tagasi
Reply to  Jaanus

Mis seal ikka saada on – labased empaatiavõimetud mölakad. Lastevihkajad pealekauba.

Kloun
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Oot-oot-oot. Ma jätaks hariduse juhtumist välja. Alati leidub keegi, kes väidab, et 1+1=4, nagu IRW või IRW kokku arvutas, pane pool juurde, siis oled argumenteeritum, seda koolis ei õpetata, on platnoi värk.

kurjad
10 kuud tagasi

keeled räägivad, et roosamannal küüned taga sellele hoonele ja kinnistule, sõbrants andis ju pea 800 milli hooldekodude arendamiseks, hea diil ju

Toots
10 kuud tagasi

Teise omavalitsuse koolis käiva lapse eest tuleb maksta seadusega kehtestatud miinimumtasu, seega tuleks saata väga paljud lapsed teistesse omavalitsustesse kooli ja palju raha jääb alles.

Joodik
10 kuud tagasi
Reply to  Toots

Mis sest rahast, nagunii ei oska majandada.

Mati Põdra
10 kuud tagasi
Reply to  Toots

Ärge unustage, et lisaks sellele nn.pearahale, mis on tõepoolest närune 92 eurot õpilase kohta kuus, eksisteerib ka suurem, natuke vähem kui 4000 raha aastas haridustoetus, mis läheb sellesse kooli, kus laps õpib – sõltumata sellest, kus laps elab. Kümme Virtsu last Muhu kooli = -920 € iga kuu Lääneranna vallaeelarvest Muhu valla eelarvesse ja ca 40 000€ raha, mis jääb saamata Lääneranna vallal ja mille saab Muhu vald.

No nii
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Siis, et terve Metsküla aasta eelarve

Kod.
10 kuud tagasi
Reply to  No nii

Eksid . Täna selle kooli dir lobises välja et selle kooli eelarve on 150 000 aastas

Kilplaste riik
10 kuud tagasi

Ega pole midagi uut, kommunistide riigis on igasugu lollusi varemgi tehtud. Aga see on siiski midagi erakordselt lolli….

Lihtsalt tähelepanek
10 kuud tagasi

IRW, on kas kloun või see mõjub, et selle kuu jooksul oli kas täiskuud? Mõjud tema puhul tugevalt tunda

Kod.
10 kuud tagasi

No tavaliselt kui midagi tarka vastu öelda ei ole ,siis sõimataksegi oponenti klouniks , tobuks jne

Kloun
10 kuud tagasi
Reply to  Kod.

IRW, vaata peeglisse

Kaja hävituspataljon
10 kuud tagasi

Võimalik vaid Reformierakonna Eesti NSV-s – lapsed sõidavad ülemere kooli igapäevaselt….

No jah
10 kuud tagasi

Selles vallas pole reformierakonnaga midagi pistmist.