Riigikogu võttis vastu muudetud perehüvitiste seaduse

Lääne Elu

info@le.ee

Foto Malle-Liisa Raigla

Riigikogu võttis täna valitsuse usaldushääletusega vastu muudetud perehüvitiste seaduse, millega on alates 1. jaanuarist 2024 on lasterikka pere toetuse suurus 3–6 lapse puhul 450 eurot kuus ning 7 ja enama lapse puhul 650 eurot kuus.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul teeb konstruktiivse arutelu puudumine mõistagi kurvaks. „Kui aga koalitsioonierakonnad peavad riigieelarvet tasakaalustades tegema raskeid otsuseid ja samal ajal esitab opositsioon Riigikogule kahe miljardi jagu lisakohustuste ideid, ongi raske kompromissile jõuda. Lapsed ja pered vajavad lisaks rahalisele toele ka teenuseid ja turvalist keskkonda ning seda me pakkuda kavatseme“.

Alates 1. jaanuarist 2024 on lasterikka pere toetuse suurus 3–6 lapse puhul 450 eurot kuus ning 7 ja enama lapse puhul 650 eurot kuus. Alates 1. jaanuarist 2024 suureneb elatisabi, mida riik maksab lapsele juhul, kui elatist maksma kohustatud vanem elatist ei maksa või ei tee seda vajalikus mahus, 100 eurolt 200 eurole kuus.

Sotsiaalkaitseministri sõnul jääb vaatamata planeeritavatele muudatustele 3–6 lapsega peredel lasterikka pere toetus võrreldes 2022. aastaga 150 euro võrra ning 7 ja enama lapsega peredel 250 euro võrra suuremaks. „See tähendab, et peresid toetatakse võrreldes varasemaga jätkuvalt suuremas ulatuses, aidates seeläbi katta suurema arvu laste kasvatamisega seotud kulusid,” lisas Riisalo.

Alates 1. juulist tunnistatakse kehtetuks ka lasterikka pere toetuse maksmise sujuva lõppemise regulatsioon, mis nägi ette lasterikka pere toetuse maksmist kuni pere noorima lapse 19-aastaseks saamiseni. Kuna skeem on jõudnud kehtida vaid mõned kuud, puudutab see muudatus väheseid peresid. Peredele, kellele juba aasta algusest makstakse lasterikka pere toetust 2/3 ulatuses, sätestatakse muudatusega kohanemiseks 6-kuuline üleminekuperiood, st neile jätkatakse lasterikka pere toetuse maksmist kuni 2023. aasta lõpuni. Peredele, kellel oleks lasterikka pere toetuse jätkamise õigus tekkinud alates 1. juulist 2023, toetuse maksmist ei jätkata

Lastetoetusi makstakse enam kui 163 000 perele, üksikvanema toetust 8600 ning lasterikka pere toetust 23 900 perele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
endi
10 kuud tagasi

rasvased taskud on aga puutumatud, kuluhüvitajad riigivargad

krõmpsluu
10 kuud tagasi

Enamus väljaandeid julgeb juba kirjutada otse välja,et lastel tõmmati kõri koomale aga see kobrukas siin piiksub mingitest muudatustest.

Jenkem
10 kuud tagasi

Ja jah, ukraina ägab ju hädas… Las meie pered kannatavad…. Kurb, aga tõsi see kõik kukutab meie riigi..

Teerull
10 kuud tagasi

Teerull, mis teed? Rulli teed, rulli teed. Jõudu meile.