Kolmapäeval mälestavad leinalipud 82 aasta möödumist juuniküüditamisest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti lipp. Foto: Urmas Lauri
Eesti lipp. Foto: Urmas Lauri

14. juunil on Eestis leinapäev. Sel puhul heiskavad kõik riigi ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud Eesti lipu leinalipuna. Leinalippe on oodatud heiskama ka kõik teised. Lipud heisatakse hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse kell 22.

Lipu heiskamine leinalipuna

Lipumasti heisatakse leinalipp nii, et lipu alumine äär asuks masti keskel. Selleks tõmmatakse lipp algul aeglaselt lipumasti tippu ja seejärel langetatakse lipumasti keskkohta. Leinalipu langetamiseks tõmmatakse lipp lipumasti tippu ja seejärel langetatakse.

Lipuvardaga Eesti lipu leinalipuna heiskamiseks kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa 50 mm laiune ja ca 3300 mm pikkune (2 x lipu pikkus) must lint.

Kui lipurivis on ka teisi lippe, siis välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide lippe üldjuhul ei langetata, need asendatakse leinalipuna heisatud Eesti lipuga. Eesti maakondade, omavalitsuste ning asutuste, organisatsioonide ja liikumiste lipud heisatakse lipurivis koos Eesti lipuga leinalipuna.

Läänemaal on kl 11 mälestuspalvus Haapsalu toomkiriku emaaltari juures. Lillede ning küünalde viimine Vabadussõja ja Hans Alveri monumendile. Kl 19 mälestushetk risti küüditatute monumendi juures.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments