Läänemaalt said laulu- ja tantsupeole kõik tahtjad

Andra Kirna

andra@le.ee

Laulu- ja tantsupidu. Foto: Peeter Langovits

Laulupidu. Foto: Peeter Langovits

Viimasena selgusid laulupeole pääsevad koorid ja orkestrid. Nendegi hulgas said peole kõik Läänemaa kollektiivid.

XIII noorte laulu- ja tantsupeo Läänemaa kuraator Marju Viitmaa ütles, et ta ei kahelnud kogu ettevalmistusaja jooksul, et kõik Läänemaa kollektiivid läbivad valiku edukalt.

Juhendajad on ära teinud väga suure töö. Polnud lihtne ära õppida selle peo repertuaari. Ettelaulmistel oli meie koore tõesti väga ilus kuulata,“ rääkis Viitmaa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (kohukeselik)*
10 kuud tagasi

Ei tea, kas tänapäeval nõudlus üldse enam selline on, et kõik soovijad peale ei saaks?

Mati Põdra
10 kuud tagasi

Nii ja naa. Eeldused erinevate kooriliikide tegutsemiseks on erinevad. Tublisid laulda/pilli mängida oskavaid, tahtvaid ja viitsivaid tüdrukuid on juba lasteaedadest peale rohkem kui poisse. Siit tuleb see, et nais- ja eriti lastekoorid on populaarsemad kui poiste- ja meeskoorid. Segakooride eksistentsi kahjustab samamoodi meeshäälte vähesus. See on üks argument, miks laste- ja mudilaskooride seas võib tekkida konkurents. Kuid kõik kooriliigid on vaieldamatult populaarsemad kui orkestrid. Hääl on olemas igaühel, pillimängu tuleb õppida ja aastaid. Selle kommentaari autori pikaaegse kogemuse põhjal hakkab tekkima esimene arusaam sellest, kuidas mängida koos teistega, umbes teise õppeaasta jooksul. Tasemel kollektiivini on sealt veel päris palju minna.… Loe rohkem »

Nimi (kohukeselik)*
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Aitäh selgitamast! Endise mees- ja poistekoori liikmena kahtlustasingi, et seal on tõsine puudujääk.

Mati Põdra
10 kuud tagasi

Nojah… poiste õpetamise eest lisatasu maksmine tunduks natuke plaanimajandusliku maiguga.

Õnneks – vähemalt pilliõpe pole juba ammu enam vanuse-, soo- ega kehaehituse põhine. 8-aastane tüdruk võib täiesti 64-aastase meesterahvaga samas orkestris mängida.

Mati Põdra
11 kuud tagasi

Õigluse mõttes olgu mainitud seegi, et kuigi Lääne maakonnast polnud laulupeole kandideerimas ühtki puhkpilliorkestrit, leidsid Ridala põhikoolis õppivad lapsed koos oma õpetajaga võimaluse ühineda laulupeo protsessiks naabermaakonnas Lääneranna vallas tegutseva kollektiiviga. Nii et ka selles liigis on esindus täiesti olemas.