Raido Mets: suitsuandur päästab elu – kahe tulekahju traagiline õppetund

Lääne Elu

info@le.ee

Raido Mets, Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor
Raido Mets, Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor

Igale tulekahjule eelneb sündmuste jada, kus tehtud otsused mõjutavad otseselt inimeste elu. Kahjuks on meie ümber liiga palju traagilisi tulekahjusid.

Peame ennast kuulikindlaks, arvates ekslikult, et enesekindlus ja kogemused kaitsevad meid. Tegelikult ei ole keegi kaitstud õnnetuste eest, peame nendeks lihtsalt paremini valmis olema.

2023. aasta 6. mail istuvad kaks venda ühes Haapsalu korteri elutoas. Neil on kaasas rohkelt alkoholi. Tarbitakse erineva kangusega jooke, suitsetatakse tühjaks mitu suitsupakki ja mälestatakse oma hiljuti lahkunud isa. Kuid ühel hetkel võtab väsimus võimust, ja nii see koosviibimine lõpeb. Üks meestest otsustab aga magamistoas pikutades edasi tinistada ja tõmmata veel viimased sigaretid. See on saatuslik otsus.

Kell 7.42 kõlavad Haapsalu linnas sireenid ja sündmuskohale kihutavad päästemeeskonnad. Esialgse info kohaselt on põleng kortermaja kolmanda korruse korteris. Päästjad lõhuvad korteri välisukse ja leiavad eest suitsu täis eluruumid. Elutoa diivanilt tuuakse välja meesterahvas, kelle elustamine tulemust ei anna. Kõrvalasuvas magamistoas põleb diivan, millelt leitakse teine meesterahvas. Tulekahju ei ole suur, aga tagajärg on väga traagiline – hukkub kaks venda.

Päästjad põlenud eluruumidest suitsuandurit ei leia. Kuna suits on tunginud ka teistesse korteritesse, kontrollitakse üle kolm läheduses olevat eluruumi, kuid ka nendes puuduvad suitsuandurid. Midagi on väga valesti…

Kahjuks ei ole traagiline maikuupäev sellega lõppenud. Mõned tunnid hiljem otsustavad veel kaks venda lahendada kolme viinapudeli „mõistatust“ ühes Järva valla eluhoones. Tehakse suitsu ja nauditakse päeva. Varsti murrab väsimus mõlemad vennad, kellest üks jääb magama elutuppa ja teine kõrvalruumi. Vaheust nende tubade vahel ei ole.

Ühel hetkel ärkab üks vendadest, sest kõrvaltoast kostab suitsuanduri signaal ja ruumid on suitsu täis. Põleb voodi, millel magab teine veli. Ärganu äratab karjudes oma venna ning nii jõuavad nad viimasel hetkel hoonest väljuda.

Kell 16.08 jõuavad päästemeeskonnad sündmuskohale ning leiavad eest lausleekides eluhoone, mida asutakse kohe kustutama, kuid tegelikkuses ei ole enam midagi päästa – see kodu on hävinud.

Tuli võttis kõik, mis võtta andis, aga vennad said veel teise võimaluse koos vananeda. Nende elutee ei ole olnud kerge: vendi on tabanud hulk raskusi ja tehtud on halbu valikuid. Töökorras suitsuandur on aga olnud väga õige valik.

Me ei ole tihti suutelised muutma oma ohtlikke harjumusi ja hoiakuid, kuid saame endale ja teistele anda võimaluse päästa hädaolukorras oma elu. Tulekahju puhul päästab suitsuandur päriselt elusid!

Suitsuandur on kohustuslik juba 2009. aasta 1. juulist, aga kahjuks ei oska me endiselt sellega koos elada. Suitsuandur annab aga tulekahju puhkedes meile aega reageerida. Rääkige oma lähedaste ja naabritega suitsuanduri tähtsusest ning vajadusel aidake neil see muretseda. Ainult koos saame luua ohutuma homse. Olge hoitud!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
süüdi
1 aasta tagasi

pole suitsuanduri puudus, vaid meie alkoholi poliitika, viin on nende surmade põhjustaja, valest otsast arutate seda sasipundart