Liis Elmik: kiire palgakasv sel aastal jätkub

Lääne Elu

info@le.ee

Liis Elmik, Swedbanki vanemökonomist. Foto Swedbank

Keskmise palga kasv kiirenes eelmise aasta neljandas kvartalis 9 protsendini. Palgakasv oli majanduslangusest hoolimata hoogne ja laiapõhjaline. Töötasu suurenes kõigil tegevusaladel. Keskmine palk kerkis kõige enam turismis ja kinnisvaras, kus töötundide arv aastatagusega võrreldes tõusis. Palgakasv oli tagasihoidlik ehituses ja tervishoius, kus töötundide arv alanes.

Kiire palgakasvu taga on erinevad tegurid. Töötajad nõuavad palgatõusu elatustaseme languse pidurdamiseks. Keskmine netopalk tõusis neljandas kvartalis aastaga 8 protsenti, hinnad aga palkadest oluliselt rohkem – tervelt viiendiku võrra. Ettevõtjatel võimaldas palku tõsta müügikäibe kiire tõus. Samas palgakulude osakaal kogukuludes eelmisel aastal vähenes, kuna energia ja tooraine kallinesid märgatavalt.

Kuigi majanduslanguse tõttu on tööjõupuudus leevenenud, napib endiselt erinevate erialade spetsialiste. Konjunktuuriinstituudi küsitluse järgi soovivad teenindusettevõtted töötajaid juurde palgata, samal ajal kui tööstuses ja ehituses on tööjõudu vaja varasemast vähem.

Palgataset kergitas ka alampalga hoogne tõus. Miinimumpalk mõjutab otseselt väikest hulka töötajaid, aga survestab palku tõstma ka alampalgast kõrgema töötasuga inimestel.

Keskmine brutopalk tõuseb Swedbanki hinnangul sel aastal 8,5 protsendi võrra. Palgakasvu kergitavad kõrgem miinimumpalk, palgatõus avalikus sektoris ja endiselt kiire inflatsioon.

Eelmisel aastal kaotas keskmine palgasaaja kiire hinnatõusu tõttu kümnendiku oma ostujõust. Elatustaseme langus peaks sel aastal peatuma, kuna hinnad ja palgad tõusevad Swedbanki hinnangul tänavu samas suurusjärgus. 2021. aasta elatustasemeni jõuame praeguste arvutuste kohaselt tagasi aga alles nelja aasta pärast.

Liis Elmik
Swedbanki vanemökonomist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rootsi
1 aasta tagasi

pank hoolib, otsiks sisemisi reserve ja teeks selle 4aastaku plaani ära 6 kuuga ennaktempos, mida oodata, pank tõstab ka hoiutasu 25% aastas

Dilaila
1 aasta tagasi

Haapsalus on üks ettevõte,kus palk pole ammu tõusnud.

Väga kahtlen,
1 aasta tagasi
Reply to  Dilaila

et üksainus