Teele kohvikus valmib tonnide kaupa piparkooke

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Teele kohviku perenaine Olli Hallikmäe pakkis eile kottidesse üle 30 kilo piparkooke. Foto: Malle-Liisa Raigla

Väikeses Teele pagariäris Haapsalus sõtkuvad pagarid igal aastal tonnide kaupa piparkoogitainast – retsepti järgi, mis pole 30 aastat muutunud.

„Teele on 30 aastat vana ja 30 aastat on olnud üks ja sama retsept. Mitte midagi pole muutunud,” ütles Teele kohviku pagar Jelena Piirve Lääne Elule. „Nii nagu alguses oli, nii on.”

Teele kohviku piparkoogid on kuulsad – Haapsalus pole inimest, kes neid poleks ostnud või neist kuulnud. Postipakkides rändavad need üle terve maailma – Austraaliasse, Belgiasse, Prantsusmaale. Läänemaa Punase Risti kaudu saavad Teele piparkookidest suu magusaks Läänemaa üksikud eakad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sulo
1 aasta tagasi

ilusat ja magusat uut aastat

pisi part
1 aasta tagasi

jõudu ja jaksu perenaisele

IRW
1 aasta tagasi

Maitse ja kvaliteet ikka alla käinud . Kallis kah . Enam ei osta

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Jah, kole kalliks on läinud sealne toodang. Liivaküpsise tüki hinnaks tuleb 10 senti. Väikesed küpsised. Ka enam ei osta.

tomcat
1 aasta tagasi

Varem sai neid ostetud Kastani poest, aga on mu arust liiga heledad ja liiga magusad. Nüüd juba mitmed aastad teen ise Eesti pagari tainast. Sel aastal valisin mee ja mandariiniga taina, oli Selveris allahindlusega. Rullin jahusel küpsetuspaberil lahti, tõstan ahjuplaadile, lõikan noaga rombid ja eemaldan servajäägid. 10 min ahju ja pärast lapsed kaunistavad. Tulemuseks ehtsad piparkoogid, mitte piparkoogi-küpsise segu.

Õnne.
1 aasta tagasi

Isegi Ukrainlastele peab neid saatma. Tõesti maitsvad.

Vaatleja
1 aasta tagasi

Kas Teele kohvikul on uued pidajad,asi nagu muutunud varasemaga.

Vanaema
1 aasta tagasi
Reply to  Vaatleja

Tooraine hinnad ja kommunaalid on väga kalliks läinud.

Heiki
1 aasta tagasi
Reply to  Vanaema

Pigem ahnus ikka ju ……

Mida veel
1 aasta tagasi
Reply to  Heiki

Vaevalt küll. See pole ju see koht kus rikkaks saadakse, rohkem ikka südameasi ja enese elatamise võimalus.

Vanaema padrunid
1 aasta tagasi

Sai hiljuti ostetud mõned saiakesed ja üks väike kringel Teelest, kahjuks olid kõik natuke nätsked ja vähe küpsenud plönnid.

süda
1 aasta tagasi

Sisemuses kobrutav sapp sai välja pritsitud ja päev kohe palju rõõmsam, eksole 🙂

Heiki
1 aasta tagasi
Reply to  süda

Nääh , teele omad ka siis lõpuks siin sappi pritsimas , krt tehke asju mis söödavad on .

Mida veel
1 aasta tagasi
Reply to  Heiki

Heiki on küü ülekohtune, Teele kohviku tooted on vägagi maitsvad. Kui mind ei usu, siis caadake inimeste hulka, kes seda kohta külastavad. Seiske üks päev lihtsalt ja vaadake!

Kl. Hs
1 aasta tagasi

Need olid väga värsked, mitte vähe küpsenud. Küpsemise aeg on aastate jooksul ikka väga paika sätitud. Kui kringel on värske siis ta ongi selline mahlasem, et kui pole värsket kraami varem saanud proovida, siis võib tõepoolest tunduda, et vähe küpsenud. Sama ju värske leivaga ja saiaga jms. Päevaga taheneb ja niiskus aurustub pikkamööda.

Põrsauss
1 aasta tagasi

Väga head piparkoogid, meie lemmikud aastaid olnud!

Saiakeste ja hindadega aga lood nagu on.. Täidist vähemaks jäänud, hind kõvasti tõusnud, enam pole ostnud sealt…

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Põrsauss

Piparkookide hinnad on tõesti ulme ka igal pool mujal. Saiakesed on Teeles kõige paremad. Mujal Haapsalus ei kõlba saiakesed kuskile.

Andi
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Te pole väga mujal vist käinud? Vägagi kõlbavad, ei või öelda, et ei kõlba kuskile!

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Andi

Igal pool olen käinud. Kahjuks on ka Haapsalus pitsadega nii, et tee parem kodus ise või mine Pärnusse Steffanisse.
Ei osta poest enam ühtegi valmis salatit (rosolje, kartulisalat jne). Teen kodus ise ja tean, et salat on maitsev. Ei topi ma sinna mingeid happesuse regulaatoreid ega muud jama, mis maitse ära rikub.

Põrsauss
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Tegelikult olen ka aastaid Teele klient olnud saiakeste osas…, nüüd aga selle teemaga Selverisse läinud! Hinna-kvaliteedi-kvantiteedi suhe väga paigas!
Eriti need glasuuritud kaneelisaiad..

Lonni
1 aasta tagasi
Reply to  Põrsauss

Aga kas “Selveris” teevad saiakesi oma kondiitrid?Minule tundub,et seal lihtsalt küpsetatakse külmutatud saiu,sama nagu “Rimis”!
“Teeles”teevad saiakesi ikkagi kondiitrid kohapeal!
Minu arvates ei saagi võrrelda võrreldamatut!

Põrsauss
1 aasta tagasi
Reply to  Lonni

Ei mõista, tavatarbija hindab saiakesi reeglina kõhutunde ja rahakotiga.. Päeva lõpuks on keegi nad ju ikkagi valmis teinud!

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Põrsauss

On ikka vahe, kas saiake on värskelt küpsetatud kohapeal või võetud sügavkülmast ja ahju visatud. Ja osades poodides on mõni saiake seal kapis üle poole päeva seisnud. Olen nõus enne maksma rohkem Teele saiakeste eest.
Aga noh maitse üle pole ju mõtet vaielda. Mõni käib isegi iga nädal Hesburgeris. Siis ära imesta, miks enam riided selga ei mahu.

Tolbajoob
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Kotletivõileb salatiga teeb paksuks? Esimest korda kuulen

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Tolbajoob

Seal vahel ei ole sul mingit salatit 😂 Iga nädal Hesburgeris käies lähed paksuks. Subway võileiva vahel oli värsket salatit. Ise said valida veel.
Nähtud ju küll neid burksimutte Boltiga kihutamas.

Heiki
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Töö mul selline , et nädalas vähemalt viies või kuues linnas suuremas – ja Haapsalus on ikka kõige rohkem neid sajakolmekümneseid paksukesi ja ronivadki tõuksidega sõitma , sest no annab ikka seigelda .

Mida veel
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Rumal kodanik, muud midagi. Salatileht ja tomat ja kurk on, aga salatit pole. Ajuvaba tekst

Emmeliine Kunksmoor
1 aasta tagasi
Reply to  Lonni

Külmutatud eelküpsetatud saiake, mida on kõik poed enamasti täis nüüd mingi delikatess pole. Palju sõltub ka küpsetjast, kas sai saab enne veidi sulada, kas ahjus veidi niiskust juurde saab, kas ta ka valmis küpsetatakse – ehk saab omale ka kuldpruuni kooriku juurde. Haapsalus parimaid saiu saab Teelest, mõned Kaubamaja pagarite saiad on head. Müüriääres on ka saiu, aga need on rohkem kallimapoolsed ja vanalinna eriti ei satu. Teele piprakoogitaigen on küll nagu veidi muutunud, või sattus mulle lihtsalt veits kehvem partii. Ja nooo kuulge – Teele kringel 🙂 Kui palju pidusid on peetud sellega vist igas Läänemaa otsas. Hitt täielik.… Loe rohkem »

arvamus
1 aasta tagasi
Reply to  Põrsauss

Ei osta juba mitu aastat Teele pirukais, saiakesi, küpsusaste jätab soovida, pirukatel sisu vähe ja hind 1euro piruka eest-no kuulge mingi piir peaks ikka hinda pannes ka nagu olema. Maximas kampaania ajal 4viineripirukat 1euro eest