Turvaline jõuluostlemine: kuidas suures jõulusaginas ennetada parklates toimuvaid õnnetusi? 

Lääne Elu

info@le.ee

Autojuhid on Haapsalu Posti tänava kergliiklustee parklana kasutusele võtnud. Foto: Malle-Liisa Raigla
Foto: Urmas Lauri

Kuigi paljud on varakult oma jõuluostud sooritanud, siis nii mõnedki võtavad suuna poe poole alles viimasel hetkel. Muretuks ostlemiseks tuleks kaubanduskeskusesse saabudes varuda aega ning olla parkimiskohta otsides ettevaatlik.

Nagu iga kord jõulude saabumisega, on kaubanduskeskuste parklates detsembris tavapärasemalt rohkem autosid. Mida rohkem on aga autosid, seda suurem on ka tõenäosus, et aset leiab mõni ootamatu kindlustusjuhtum.

Gjensidige kindlustusseltsi sõidukite kindlustuse tootejuhi Marko Privoi sõnul on parklates enim levinumad õnnetused need, kui parkimiskohale või sealt ära sõites kahjustatakse kõrval olevat sõidukit või riivatakse autouksega teist sõidukit. „Õnnetused tulenevad tihti hajameelsusest, kuid samas ka kiirustamisest, närvilisusest või piiratud nähtavusest,” ütles Privoi ning lisas, et ummikute tekkimisel on just kannatamatud autojuhid need, kes hakkavad mööda sõitu tegema seal, kus see on võimatu või tagurdavad otsa taga seisvale sõidukile.

Tema sõnul tasuks meeles pidada, et parkimiskohale tuleks võimalusel tagurdada, sest nii on sealt hiljem turvalisem välja sõita. Lisaks tasuks ka aega võtta iga manöövri jaoks ning veenduda enda ja kaasreisijate ohutuses. Parkimismajas on praeguse suure lumesaju tõttu parem parkida seetõttu, et õues ei näe autojuhid sageli parkimisjooni, kuid parkimismajas seda probleemi ei ole.

Jõulusisseoste tegema suunduvad autojuhid soovivad sageli leida parkimiskoha, mis sissepääsule lähim. Küll aga unustatakse, et keskustes on mitmeid sissepääse ja enne kodust lahkumist on tark tutvuda eri võimalustega, et parkimiskoha otsimisele kuluks vähem aega.

Tallinna Ülemiste keskuses on mitmeid sissepääse ning kolm suurt parklat – maja esine väliparkla, maa-alune parkla ja parkimismaja. „Näiteks keskuse viiekorruselise parkimismaja viimase korruse parkla on just see, kus sageli vähem autosid ja ruumi rohkem, kuid samas pääseb otse siseruumidesse. Teada tuntud tõde on, et mida rohkem parkla serva parkida, kus on ka vähem sõidukeid, seda turvalisem seal on,” ütles Ülemiste keskuse turunduse ja vastutustundliku ettevõtluse juht Tiia Nõmm. Ta lisas, et mugavalt pääseb keskusesse ka läbi maa-aluse parkla, kuhu autojuht pääseb Suur-Sõjamäe teelt, sõites olemasolevast parkimismajast mööda keskuse taha. „Sealt leiab laadimisjaamad elektriautodele ning lisaks pääseb parklast otse Rimi hüpermarketi ette aatriumisse,” ütles Nõmm.

Nõmm ütles, et Ülemiste keskuse kodulehel saab jälgida, millal on parim aega selle külastamiseks. „Enamasti on see päeva alguses ja siis on ka parklates mõnusalt ruumi autodele,” soovitas ta ning lisas, et kodulehe külastusinfo põhineb reaalajas loetavate inimeste põhjal ja aitab teha oma ostud ajal, mil keskuses viibib korraga vähem inimesi.

Mida aga teha, kui pärast ostude tegemist auto juurde tagasi pöördudes on õnnetus juhtunud? Alati leidub ausaid inimesi, kes ootavad kannatanut või teavitavad auto omanikku mõnel muul moel. Kui aga õnnetuspaigalt on kahju tegija juba lahkunud, tuleks teavitada politseid ja oodata, et nemad olukorra kirjalikult fikseeriksid. „Kindlasti võib ka ise pilte teha ja jätta meelde asukoha, kus sõiduk täpselt parkis. Võimalik, et kindlustusandja saab teha ostukeskusele kaamerapäringu ja on võimalik tuvastada kahju tekitanud sõiduk,” lisas Privoi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments