Elektrikatkestuse korral on kõige haavatavamad kortermajade elanikud

Äsja renoveeritud Tallinna maantee 2 on Haapsalu Linnamajanduse juhi Peeter Vikmani sõnul kõige rohkem kriisideks valmis, seal on olemas ruum varjumiseks. Foto: Malle-Liisa Raigla

Äsja renoveeritud Tallinna maantee 2 on Haapsalu Linnamajanduse juhi Peeter Vikmani sõnul kõige rohkem kriisideks valmis, seal on olemas ruum varjumiseks. Foto: Malle-Liisa Raigla

Ulatusliku ja pikalt kestva elektrikatkestuse korral on kõige haavatavamad just korterites elavad inimesed, kellel puuduvad alternatiivsed võimalused sooja ja vee saamiseks.

Eramajade elanike olukord on veidi parem, sest neil on enamasti kasutusel ka mõni teine kütteliik ja suure tõenäosusega ligipääs oma veele.

70 kortermaja haldava Haapsalu Linnamajanduse juhi Peeter Vikmani sõnul on tuleva aasta alguses plaanis hakata korteriomanikega arutama, kuidas kriisiks valmistuda ja mida elanikud oma majja soovivad. Selleks tahab Linnamajandus teha nimekirja koos maksumusega, mida ühistutele tutvustada. „Praegu ei ole ühelgi majal generaatorit ega varjumiskohta,” ütles Vikman.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
42 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvamus
1 aasta tagasi

Eestis käib täie auruga tsiviilkaitse õppus edasi. Eilne info, kus Kaja andis mõista, et kui Eesti inimene oma harjumisi ei muuda, tuleb teha sundkatkestused.
PS. Kevadel läheb kergemaks, sest kõik targad lubavad seda.

Njahh
1 aasta tagasi

Huvitav,mis selle 60-ne aastase maja keldris nii tugevat on?

Reinupoeg
1 aasta tagasi

Tormiga on ka elektrikatkestused. Pole ju midagi hullu kui mõni tund elektrit ei ole.

valed
1 aasta tagasi

arvamused, kõige hullem juhtub, kui tekkib veekatkestus, aga selleks peavad linna pumbajaamad olema varustatud juba nõukogude ajal nõutud elektri generaatoritega, et kindlustada keskkatlamaja ja teised katlamajad veega samuti korter elamud, seda eriti talvetingimustes, tagades hügieeni ja soojuse. kanalisatsiooni toimimiseks on samuti vajalik vee olemasolu. veevärgi hoovi peal seisavad kallid dziibid, milledest aga voolukatkestuste puhul abi pole.

Imelik
1 aasta tagasi

Elektrikatkestuse korral ei ole vaja varjuda…. raketirünnaku korral ei pruugi keldrist abi olla (otsetabamuse korral)…. ka elektri ja kommunikatsioonide säilimisel ei pruugi majas vett olla kui pihta saab magistraalliin või pumbamaja.
Siin on märksõnad- uuenevate varudega autonoomselt toimivad varjumiskohad.
Nende väljaaehitamine ja käigushoidmine peaks olema riiklik poliitika elanikkonna kaitseks. Varutoide elamule ja alternatiivne veevaru/-stus on nii ehk naa mõistlik.

Ei tea...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

:)))))) jah väga palju asju võiks olla, aga mismoodi seda kõike teoks teha? Arutleme, arutleme, hääletame, tühistame, teeme parandused, hääletame , astume tagasi, hääletame, vaidleme ……………………………………………………………………………………………

Matrossov
1 aasta tagasi
Reply to  Ei tea...

Sellele ametikohale sobiks Suur Neeme. Paras ametikoh koht kust pensionile minna.

Kati Nõdra
1 aasta tagasi

Kas eesmärk on paanika külvamine?

Ei tea...
1 aasta tagasi
Reply to  Kati Nõdra

Paanika? Reaalsus, mitte paanika. Mida teiearust siis sellise paanika külvamisega saavutada tahetaks, kui see nii oleks? Täitsa mõtetu. Mõelgem ennem ka ikka mis teema on. Ma saan aru, et viirusega oli see paanika külvamine, aga elektrikatkestused on täiesti võimalikud. Selleks peab lihtsalt valmis olema, muud midagi.

Läku
1 aasta tagasi

Kärvavad ennekõike need kes elavad kortermajas ja ei oma sularaha

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Läku

Vaata siis pilte Ukraina küladest. Sõja korral pole rinde läheduses turvalist kohta ega pole ka suurt pihta hakata rahaga.

Ei tea...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Kuskohas neid pilte näeb. Viimasel ajal on päris palju pilte tehtud, ka meil Eestis, aga näha pole kuskilt

Arvaja
1 aasta tagasi

Üleüldise infomüra taustal olen kuulnud , et elektrikatkestusi hakatakse tekitama kaugloetavates arvestites lülitamisega. Sellisel juhul kui kortermajas korterid lülitatakse välja ja üldvoolumõõtja jääb tööle vesi ja soojavarustus jääb alles. Kuid praegusel ajal ametnike kõrgelt arenenud omavoli, ülbuse ja juhmuse juures seda lubada ei julge. Peale selle tahaks näha kuidas mõjub katlamajades suurte katelde paari tunnised voolu katkestused.

Läku
1 aasta tagasi
Reply to  Arvaja

Perearsti määratud ravijuhiseid jälgid ikka?

Huvitav naljatilk
1 aasta tagasi
Reply to  Läku

Miks midagi sellist kirjutada teisele? Läks teemasse või? Kommenteerija tõi välja selged nõrgad kohad.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Arvaja

Huvitav, kuidas nad kaugloetavad arvestid välja lülitavad? Kaugloetav ja kaugjuhitav on nagu siga und kägu.

Tehnik
1 aasta tagasi

Ei pruugi olla

Arvaja
1 aasta tagasi

Eks ikka seal kus nad neid loevad ja sulle arve kirjutavad. Jätad maksmata vajutavad nupule ja plõksti sull tuba pime.

En.
1 aasta tagasi

Ei tea elektriarvestite siseelu aga kui arvestis on lisaks saatjale ka vastuvõtja (nagu mobiiltelefonis), pole lülitile käsu saatmine probleem. Nt. igas kaugjuhitavas õhksoojuspumbas on mingil kujul jõulüliti. Miskipärast ma ei usu, et see oleks väga suur ja hinnaline, eriti veel, arvestades elektrifirmade kasumit ja arvestite tegelikku (so. oma)hinda.

Lihtsalt arvan,
1 aasta tagasi

et meie kõrgelt tasustatud valitsus ja riigikogu ongi selleks, et tagada riigi sujuv ja selliste kriisideta eksisteerimine! Vastasel juhul, milleks meil siis seda hästi makstud nn poliitilist eliiti üldse vaja?!

Ei tea...
1 aasta tagasi

kui oleks ainult üks erakond otsuseid tegemas, siis ehk muutuksid asjad kiiresti paremuse poole või hoopis halvemuse poole. Senikaua kuni on sada erinevat vaidlejat ja ärapanijat koos, niikaua ei juhtu siin head midagi.

Rahvuslane
1 aasta tagasi
Reply to  Ei tea...

Ma ei tea ühtki teist erakonda peale ekre, kes oleks midagi reaalset ära teinud!

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvuslane

Ehk avaldate ka teistele, kui saladus pole! Martini stringidest juba teame!

Ei tea...
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvuslane

Seda küll, aga selleest sai ka kõvasti igast meediatorust ja riigikogult mööda pead, et mismoodi te tegite ilma arutamata ja küsimata!!!?? Kõige naljakam oli vaadata selle Ligi pabistamist, kui reaalselt toodi kohale advokaat USAst, keda seljataga muudkui süüdistati, toodi kohale ja otse küsimustele vastama. Ligi tahtis sellepeale koosoleku üldse ära jätta, hakkas trampim jalgadega, et see pole nii ette nähtud :))))))) kas pole tsirkus teimeelest see seal?

Valija
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvuslane

Mida? Siin pole tegu naljarubriigiga. Mida EKRE teinud on Eesti sisejulgeoleku kindlustamiseks, et ka sinusugune rahvuslane võiks rahulikult end tunda?

Nojh
1 aasta tagasi

Vahepeal enne seda suurt sõdimist ja viirusepaanikat ju olid mingisugused jutud puukütte keelustamisest või piiramisest eramajades!? Vahel on isegi hea, et miskid kriisid tulevad, muidu need üliagarad ogarad mõtlevad ei tea mida veel välja. Eramajal muidugi hea. Löö päikesepaneelid katusele ja ahi ning pliit ka olemas ja hoovi peal kaev. Oma väike metsake ka soovitavalt ja nii saab sellest hullust maailmast natukenegi sõltumatum olla.

ära
1 aasta tagasi
Reply to  Nojh

hõiska, küll leitakse päikese kasutuseks ka maks ja kohalik kaevu vesi peab hkkama vastama euroopa vee standartitele, st. nõutakse uusi puurkaeve , veefiltreid ,. korstendele suitsufiltrid ja co gaasi neutraliseerijad, ametnik nuppu jätkub meie elu pe..e keeramiseks.

loe
1 aasta tagasi
Reply to  ära

süvenenult mõned aastad tagasi lehti , kui tõsiselt rohelised jobud arutasid ahjukütte keelamiseni viiva seaduse riigikogule esitamist ja just õnneks see ukraina sõda tõi mõnedele mõistuse tagasi selle seaduse idiootsuses

Nojh
1 aasta tagasi
Reply to  ära

keegi ei saa keelata vett juua ja päikest võtta, aga maksud on riigi ülalpidamiseks vajalikud muidugi, see selge, kuid neid maskukogujaid ja nende abisid ja nende kogujate jälgijaid ja nende abisid jne, nende kjaoks on vaja ka rahastus leida see selge.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Nojh

Unistada ju võid- et paned silmad kinni ja “maailm läheb mööda”- )))

Nojh
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

mööda? Nimi on tõepoolest Imelik ja samamoodi ka mõtlemine paistab nii? Mis on maailm teie jaoks? Kas igapäevane poliitika jälgimine õhtusest ak st, hommikul jälle tööle, peaasi et ärksn õigel ajal, et hiljaks ei jää, nii või? Või mis tähendab teie jaoks üldse maailm? Ma tõepoolest võib olla väljendasin natukene ebatäpselt oma mõtet, aga ma ei peagi seda laialt lahti seletama, kes mõistab, see mõistab. Igaühel oma