Kolmandas kvartalis langes Läänemaa keskmine palk

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Statistikaameti andmetel oli Eesti keskmine brutokuupalk 2022. aasta kolmandas kvartalis 1679 eurot ehk 8,1% suurem kui eelmisel aastal samal ajal.

Läänemaa keskmine brutopalk oli kolmandas kvartalis 1337 eurot ehk täpselt sama suur kui aasta tagasi. Võrreldes selle aasta teise kvartaliga langes Läänemaa keskmine palk kaheksa euro võrra. Teises kvartalis oli keskmine palk Läänemaal 1345 eurot.

Viimase aasta jooksul oli kõige madalam keskmine palk tänavu esimeses kvartalis, kui keskmine palk jäi 1242 euro juurde.

Kõrgeim brutokuupalk oli jätkuvalt Harju (1826 eurot) ja Tartu maakonnas (1651 eurot) ning madalaim Valga (1194) ja Hiiu maakonnas (1097 eurot). Kõige enam tõusid aastaga palgad Ida-Viru (17,2%) ja Põlva maakonnas (12,4%). Eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes langes keskmine brutokuupalk Lääne (0,1), Valga (2,1%) ja Hiiu maakonnas (7,0%).

Tegevusalade lõikes oli keskmine brutokuupalk kõrgeim info ja side (3059 eurot), finants- ja kindlustustegevuse (2606 eurot) ning energeetika (2235 eurot) tegevusaladel. „Keskmine brutokuupalk oli madalaim majutuse ja toitlustuse (1089 eurot), kinnisvaraalase tegevuse (1151 eurot) ning muude teenindavate tegevuste (1244 eurot) tegevusaladel,“ osutas statistikaameti analüütik Argo Tarkiainen. Keskmine brutokuupalk langes kunsti, meelelahutuse ja vaba aja (0,4%) ning muude teenindavate tegevuste (1,3%) tegevusaladel.

Keskmine palk kasvas kõige enam avaliku halduse ja riigikaitse (12,9%) ning töötleva tööstuse (12,2%) tegevusaladel.

Reaalpalk oli selle aasta kolmandas kvartalis 1279 eurot, mis oli 12,7% väiksem kui eelmise aasta samal ajal. Reaalpalga arvutamisel võetakse arvesse tarbijahinnaindeksit, millega korrutatakse läbi keskmine brutokuupalk. Reaalpalk näitab ostujõudu ehk kui palju tooteid ja teenuseid on võimalik tarbida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külamees
1 aasta tagasi

Miks meil ikka räägitakse vaid keskmisest palgast, aga ei sõnagi keskmise töötaja palgast ehk mediaanpalgast. See iseloomustaks olukorda paremini, ei sisestaks enamikule rahvast ka alaväärsuskompleksi.

Ei taha libereid
1 aasta tagasi

oravad maalt välja!
punarehvide tõttu normaalsed inimesed kannatavad!

Endel, 85
1 aasta tagasi

See aastake ekre-aega oli ikka kordades parem 🙂 valin uuesti!

Med õde
1 aasta tagasi
Reply to  Endel, 85

Jah, EKRE aeg oli Eesti aeg 🙂

Läku
1 aasta tagasi

Miinimumini ju vähem maksta ei tohi..

ansap
1 aasta tagasi

sellist eestit ja sellises kriisis elamist me tahtsimegi

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  ansap

Ei, seda tahab Meile kajakallas oma vargabandega reformierakonnast!!!