Juhtkiri: ikka see elekter

Lääne Elu

info@le.ee

Elekter on juba pikka aega inimeste meelel ja keelel. Algas see kõrgete elektriarvetega eelmise aasta lõpus. Kevadtalve elasid need, kelle tasku pihta elektri hind kõige valusamini lõi, üle tänu toetustele. Suurte arvetega kaasnenud ehmatus pani otsima kokkuhoiukohti – jälgiti terasemalt elektri hinda ja püüti osa toiminguid sättida ajale, mil hind madalam. Augustis üllatas aga tarbijaid uus hinnarekord. See pani kokkuhoiumeetmetele veelgi tõsisemalt mõtlema, kuni selleni välja, et ministeeriumid jagasid allasutustele soovitusi, kuidas elektritarbimist vähendada.

Sügisel, kui riigikogu võttis vastu universaalteenust võimaldava seaduse, tekkis lootus, et ehk õnnestub talv kuidagimoodi üle elada. Neljapäevase Aktuaalse Kaamera uudis rääkis sellest, et esialgsete andmete järgi hakkab elektri universaalteenust kasutama vaid kolmandik eratarbijatest. Tõsi küll, see järeldus on tehtud Eesti Energia tarbijate baasil, kes pidid juba kolmapäevaks otsustama, kas minna üldteenusele või mitte. Alexela ja Elektrumi kliendid, keda on palju ka Läänemaal, saavad otsustamiseks aega veel homseni.

Elektrimüüjate kinnitusel näitab loobujate hulk, et universaalteenuse hind on kõrge. Kuid isegi seda kalliks nimetatud üldteenust ei jagu kõigile – kui eraisikud, MTÜd, korteriühistud ja väikeettevõtted saavad leevendust, siis hädas on ka keskmise suurusega ettevõtted ja omavalitsused. Just elektri ja energeetika teema oli päevakorral reedel ettevõtlus- ja IT-ministri Kristjan Järvani kohtumisel Läänemaa omavalitsuste ja SA Läänemaa juhtidega.

Riik peaks leidma mingi lahenduse üldteenuse võimaldamiseks kõigile ettevõtetele, kellele see ELi määratluse järgi võimalik oleks. Ühelt poolt võimaldatakse soodustusi meie kõigi arvelt, teisalt peavad tarbijad hinnatõusu lõpuks ikka oma taskust kinni maksma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vali Reformierakond ja Kati Nõdra...
1 aasta tagasi

… sest nemad hoolivad ja lubasid meile odavat elektrit ja gaasi. Paha Kremlipartei EKRE tahab eesti rahva välja suretada.

niinemats
1 aasta tagasi

meie, tolade erakild arvab, et ekrelased ajavad kiusu meie vastu, tahavad meie parve põhja lasta, nendel matsidel pole isegi saapaid jalas ja köster ütleb, et nad on ühed saatana sigitised

Maha libavalitsus!
1 aasta tagasi

See koalitsioon küll inimesele ei mõtle!
Saame uue valitsuse, lähevad ka hinnad normaalseks!

Maha libavalitsus!
1 aasta tagasi

Kui valimispäevadel elekter ära on, siis ausalt valides saamegi õige valitsuse 😂

Lauri
1 aasta tagasi

Kodutarbiale võiks 5€ kw/h vähemalt olla.

Lauri
1 aasta tagasi

Ma leian, et elektri ja gaasi hind on siiani naeruväärselt madal.

Energeetik Endel
1 aasta tagasi
Reply to  Lauri

opakas oled, orav!

Külamees
1 aasta tagasi

“Soodustused meie kõigi arvel”. Kuidas see hind nüüd kujunebki – tootjad teevad pakkumise börsile, kui vähe pakutakse jääb võimsust puudu, siis teeb keegi kirvehinnaga pakkumise, kõik saavad pärast seda kirvehinda. Aga ei ole päris nii, mingid spekulandid ja futuurid on veel vahel kes koore riisuvad jms. Ahah, co2 maks, mis moodustab põlevkivielektril vist üle poole hinnast. Kes selle üldse kasseerib? Jääb see riigieelarvesse või EL saab endale? Sealt siis jälle kuidagipidi saab tagasi taotleda ja mingite eurobürokraatia vandlitornis välja mõeldud utoopiate peale kulutada – nii ju tavaliselt läheb. Kas saab üldse veel segasem olla ühe kauba hinna kujunemine, et kes… Loe rohkem »

millest
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

neid ulmelisi palku seal brussakus makstakse , seeneline ütles ju, et elektri hind oli eestis väga madal, pole vaja vinguda

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  millest

Tegelikult oligi muidu!

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

Vaata, maakas, palju Eesti maksab vs palju saab!

Ikka
1 aasta tagasi

Ja linnatont õiendab

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

Co2 maks jääb ikka riiki, ehk saame selle kaudselt tagasi. 2021. a teenis riik kvoodimüügist 248 637 275 eurot.