Matsalu loodusfilmide festivali võitis Iraani film Aasia kraetrapist

Lääne Elu

info@le.ee

MAFFi auhinnad. Foto: Kristin Kunz

Matsalu loodusfilmide 20. festivali võitis Iraani režissööride Fathollah Amiri ja Nima Asgari film “Kraetrapp” – linateos, mis räägib Pärsia lahe äärsete maade jahimeeste ühest lemmiklinnust kraetrapist, kelle populatsioon on viimastel aastakümnetel küttimise ja elusalt püüdmise tõttu drastiliselt vähenenud.

Festivali žürii kirjeldas Iraani režissööride filmi nii: “Looduskaitseinspektorid ajavad taga salakütte. Lõksudega kinni püütud kraetrapid veetakse riigist välja ja müüakse rikastele.

“Kraetrapp” on film, mis paneb mõtlema. Olime vaadates toolide külge naelutatud, elades kaasa Iraani looduskaitseinspektorite püüdlustele päästa neid linde. Teha ühekorraga loodus-, märuli- ja detektiivfilmi on suur väljakutse. “Kraetrapi” autorid said sellega hakkama.

Salakütte kannustab tagant vaesus, keskkonnainspektorid on meeleheitel ja linnud ohus – kannatavad kõik. Rikkad Lähis-Ida riigid kasutavad oma vaesemaid naabreid ära, hävitades loodust, nii nagu meiegi hävitame lõbu pärast planeeti tagajärgedele mõtlemata. See on sõnum, mda tuleb võimendada, ja me loodame, et saadud auhind seda ka teeb.”

Lihulast pärit Remek Meeli film “Suur soo” esilinastus reedel ning sai inimese ja looduse kategoorias parima operaatoritöö auhinna. Žürii kirjeldas filmi nii: “Suurepärane film, mis annab mõista, et loodus on meie kõigi pärusmaa. Tundlik ja intiimne lugu määras ka pildikeele – ei trikke ega efekte – ja see tõi esile olulisima: ürgse looduse ja inimloomuse oma täies jõus ja ilus.”

Valikut võidufilme näeb Lihulas pühapäeval.

Žürii äramärkimine:

“Pesukarud, ellujäämissõdalased”, režissöör Emma Baus.

“Metsast”, režissöör Peter Magnusson.

 Žürii eriauhind:

“Uks oli avatud”, režissöör Olivier Marin.

“Lõpmatuse naabrus”, režissöör Mark Aitken.

Parim montaaž looduse kategoorias:

“Elevant ja termiit”, monteerijad Victoria Stone ja Sophia Evans.

Parim montaaž inimese ja looduse kategoorias:

“Krantsi elu”, monteerijad Jelena Bosanac, Srdjan Mitrovic, Branka Pavovic, Irena Domazetovic ja Mina Nenadovic.

Parim operaatoritöö looduse kategoorias:

“Metsikud mesilased”, operaator Jan Haft.

Parim operaatoritöö inimese ja looduse kategoorias:

“Suur soo”, operaator Remek Meel.

Parim režii looduse kategoorias:

“Holland vee all”, režissöör Arthur de Bruin.

Parim režii inimese ja looduse kategoorias ja festivali peaauhind:

“Kraetrapp”, režissöörid Fathollah Amiri ja Nima Asgari.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments