Juhtkiri: suletud ring

Lääne Elu

info@le.ee

Ei möödu päevagi, kui me ei loeks uudiseid pankrotistunud või suurtes raskustes olevatest ettevõtetest. Kaalul on töökohad ja inimeste toimetulek. Kui elektrihinda ei suudeta taltsutada, on paljudel energiamahukatel ettevõtmistel kriips peal.

Eraisikutel on päästerõngas käeulatuses, sest riigikogu võtab ilmselt sel nädalal vastu elektri universaalteenuse seaduse. Universaalteenus ei ole mõeldud tasuta või ülisoodsa elektri pakkumiseks, vaid tegemist on riigi valikmeetmega, mis peaks aitama inimesi tuleval talvel ja tagama selle, et ei tuleks maksta elektri tipuhindasid. Abiks seegi.

Juba mõnda aega on räägitud sellestki, et universaalteenust tuleks rakendada ka ettevõtetele. Paraku on need ettepanekud seaduseelnõu paranduste hulgast välja roogitud.

Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Kristen Michali (Reformierakond) sõnul puudutasid parandusettepanekud, mille komisjon tagasi lükkas, enamjaolt universaalteenuse laiendamist ettevõtetele. „Eeskätt need ettepanekud, mis soovivad keskkonnatasusid Euroopa Liidu reeglite vastaselt ettevõtjatele või energiatootjatele kompenseerida, mida see eelnõu ei võimalda. Selleks on teised võimalused,” selgitas Michal.

Hestia Haapsalu spaa juht Lauri Teorein tuletab tänases Lääne Elus meelde, et erasektor maksab läbi ettevõtluse kinni riigi kulutused ja maksab riigiteenistujate palgad. Spaajuhi sõnul kipub olema nii, et riik hakkab juba jaotama tulu, mida ettevõtjad pole veel teeninud ega suuda ka teenida, kui riik otsustavaid samme ei astu. Teorein peab taolist lähenemist väga lühinägelikuks.

Michal on öelnud, et mis puudutab ettevõtlust, siis koalitsioonis on kokku lepitud, et sellega tegeldakse eraldi paketiga. Meest sõnast… Kui lubatut täide ei viida, kujuneb universaalteenuse seadus Pyrrhose võiduks. Ring sulgub, sest pankrotilaine tuules kaovad töökohad ja sissetulekud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

Siinkohal pean mainima, et ettevõtluse toetamine riigieelarvest sisendhindade kompenseerimiseks on küll arulage tegevus.
Kui ettevõte ei kohane majandusoludega on ta nii või teisiti surnud, ehk pankrotistunud.

Imelik
1 aasta tagasi

Praegu käib kõva “kalastamine” turul, fikseeritud pakette lüüakse lukku 20+ ja isegi 30 senti kWh. Minister loodab, krt. teab millele toetudes, et universaalteenuse hind jääb alla 20 sendi. “Vaesed eurooplased” tahavad seada hinna ülempiiriks üldse “kõigest” 18 senti.
Meie valitsus istub näpp suus ja arvab …. küll kinni maksavad … ???

oh püha lihtsameelsust!
1 aasta tagasi

Spa juhile soovitus: vali ikka Reformierakonda, nemad hoolivad ja leiavad lahenduse teie probleemidele!

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Kõik EKRE päikese alla!

oh püha lihtsameelsust!
1 aasta tagasi

”Eraisikutel on päästerõngas käeulatuses” / – kas ülempiirina kehtestatav mitmekordne el/hind võrreldes varasemaga, on tõesti ‘päästerõngas’ inimestele!?