Tuhatkond leinalinti mälestab juuniküüditatuid

Elen Freivald

elen@le.ee

Küüditamise ohvrite mälestamiseks lehvivad 14. juunil Eesti raudteejaamades leinalindid. Läänemaal meenutatakse 81 aasta tagust traagilist päeva Haapsalus ja Ristil.

Naiskodukaitsjad seovad Eesti 70 raudteejaama kokku 1630 meetrit leinalinti. Haapsalu raudteejaama perroonile kinnitatakse neli ja jaama peaukse juurde kaks mustvalget lindipaari. Leinalindid saab ka Risti küüditatute mälestusmärk.

„Lindid on plaanis siduda 13. juuni õhtul ja võtta ära 15. juuni hommikul või 14. juuni hilisõhtul,“ täpsustas naiskodukaitse Lääne ringkonna instruktor Svetlana Aug.

14. juuni keskpäeval on Haapsalu toomkiriku ristimiskabelis mälestuspalvus. „Piiskop Tiit Salumäe peab palvuse, mina kõnelen, naiskodukaitsjad panevad lilled emaaltarile,“ ütles Eesti Memento juhatuse esimees Arnold Aljaste. Kirikust suundutakse vabadussõja mälestusmärgi juurde ja Haapsalu linnavalitsuse esindajad asetavad lilled ka 14. juunil vangilaagrisse saadetud kunagise linnapea Hans Alveri monumendile.

Pärastlõunal mälestatakse sunniviisiliselt äraviiduid Ristil, kus küüditatute mälestusmärgi juures peavad kõne Lääne-Nigula valla ja kaitseliidu esindajad.

14. juunil 1941 küüditasid Nõukogude Liidu okupatsioonivõimud enam kui 10 000 eestimaalast, et likvideerida vastupanu okupantide režiimile. Eesti Memento Liidu registri andmetel küüditati Läänemaalt 1941. aasta 14. juunil 573 inimest. Lisaks küüditati läänlasi ka mujalt Eestist.

Enamik läänlasi viidi Siberisse läbi Risti, neile lisandusid ka Pärnu-, praeguse Rapla- ja Hiiumaa inimesed. Kokku küüditati läbi Risti ligi 3000 inimest.

Paljud aktiivsed ja isamaalised inimesed, kes olid 20 aasta jooksul andnud oma panuse parema Eesti loomisele, hukati 1942. aastal jõustunud surmanuhtluse otsuse alusel kaugel Siberis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments