Galerii: Risti kool tähistas 100 aasta juubelit

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 62

Andra Kirna fotod

Laupäeval tähistas Risti põhikool oma 100 aasta juubelit. Tegelikult algas õppetöö Risti koolis küll 1921. aasta sügisel, aga mullune juubelipidu lükkus koroonapandeemia tõttu edasi.

Kooli saali oli vilistlasi, endisi õpetajaid ja külalisi kokku tulnud sedajagu, et praegustele õpilastele ja õpetajatele jagus ruumi napilt. Paljud soetasid endale äsja ilmunud „Risti raamatu” 3. osa, mis pajatabki kooli sajandipikkuse loo.

Ajaloorännak läbi saja aasta kanti ette ka laval praeguste õpilaste ja mõne õpetaja poolt. Krista Kumbergi stsenaariumi põhjal lavastas selle Marina Laurits. Laval kulgev ajarännak huvitas publikut väga, sest meenus ju paljugi oma koolipäevilt.

Kooli direktor Tiina Puusalu kurvastas oma tervituskõnes nende koolide üle, mis suletakse. „Risti kooli see ei ähvarda, kuna viiel viimasel aastal on õpilaste arv pidevalt kasvanud. Saabuval sügisel on meil juba ligi sada õpilast.”

Risti põhikooli tabas 1976. aastal valus löök. Tollane Eesti NSV haridusministeerium otsustas „hiilata” reformiga. Üheks ohvriks sattus ka täisjõuline Risti kool, mis muudeti kolmeklassiliseks algkooliks. See periood kestis ligi kaks aastakümmet.

Lääne-Nigula vallavanem Aivar Riisalu meenutas oma kõnes seda aega. „Olin tollal Kullamaa koolipoiss ja mul on hästi meeles, kuidas meie kooli suunatud Risti lapsed olid algul kohmetunud ja hirmunud.” Riisalu sõnul ei ole sellised ohud ka praeguses hariduselus kadunud.

Meeleolukalt ja kõrgel tasemel esines kohalolijatele segakoor Sonore. Kunstiline juht Kaja Avila ja veel mitmed segakoori lauljad on omal ajal Ristil õpetajaametit pidanud või seal kooli lõpetanud. Tegelikult 1990. aastatel Sonore Ristil sündiski, sest esimeste proovidega alustati just Risti koolis.

Juubeliõhtu jätkus tantsu ja tralliga, aga kõige rohkem oli elevust muidugi vilistlaste seas, kui nad möödunud kooliajale tagasi vaatasid. Koos toonaste õpetajatega ei tahtnud muljetamisele lõppu tulla.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments