Kallas küsib Aasalt tulevaks kütteperioodiks plaani

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Peaminister Kaja Kallas tahab, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) koostaks ja esitaks valitsuskabineti nõupidamisele 16. juuniks stsenaariumide analüüsi ja ettepanekud selle kohta, kuidas vähendada energiakandjate hindu ja/või hoida ära järsk hinnatõus eelseisval sügisel ja talvel.

„Kohtusin reedel, 13. mail Eesti turul tegutsevate elektrienergia- ja gaasimüüjatega. Toimunud arutelu põhjal näen riski, et eelseisval kütteperioodil tõusevad elektri- ja gaasihinnad tarbijate jaoks palju kõrgemale tasemele, kui need olid möödunud sügisel ja talvel,” kirjutas Kallas majandus- ja taristuminister Taavi Aasale saadetud kirjas.

Peaminister leiab, et kujuneva olukorra leevendamiseks tuleb astuda juba praegu ennetavaid samme, mis keskenduksid energeetika valdkonnas hinnatõusu võimalike vastumeetmete ettevalmistamisele ning asjakohase avaliku kommunikatsiooni käivitamisele.

Kallase poolt soovitud analüüs ja ettepanekud peaksid hõlmama energiakandjate hinnaprognoose järgnevaks 12 ja 24 kuuks; igale hinnaprognoosi stsenaariumile 3–5 riski maandava või leevendava meetme planeerimist, mis oleksid teostatavad ja millel oleks vahetu mõju kuni kolme kuu jooksul alates juunist ja kuni ühe aasta jooksul alates juunist. Analüüs peab ka arvestama energiahindade muutust nii kodutarbija kui ka suurtarbijate jaoks.

„Loodan, et tulete välja mõjusate ja läbimõeldud tegevustega energiahindade kasvust tuleneva võimaliku kriisi ärahoidmiseks,” avaldas Kallas lootust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
plaan
2 aastat tagasi

oli ahjud pliidid ja põlevkivi kuulutada saatanast

Vahur Reede, saarlane
2 aastat tagasi

„Kohtusin reedel, 13. mail Eesti turul tegutsevate elektrienergia- ja gaasimüüjatega. Toimunud arutelu põhjal näen riski, et eelseisval kütteperioodil tõusevad elektri- ja gaasihinnad tarbijate jaoks palju kõrgemale tasemele, kui need olid möödunud sügisel ja talvel,” kirjutas Kallas majandus- ja taristuminister Taavi Aasale saadetud kirjas. Mis asi see siis nüüd on? Peaminister Kaja Kallas suhtleb Eesti rahvaga molumärkmiku vahendusel ja nüüd siis Vabariigi Valitsuse liikmetega kirja teel oma uitmõtteid edastades. Ning see kiri “lekib” BNSi ümberjutustuse näol veel ajakirjandusse?! Korralised valitsuse kabinetinõupidamised toimuvad neljapäeviti algusega kell 14.00 (täna erandina selle kommentaari kirjutamise ajal) – kas tõesti ei saa Vabariigi Valitsus Kaja Kallase… Loe rohkem »

Uskmatu-Toomas
2 aastat tagasi

Kõrgete energiahindade taga on väidetavalt venemaa,kuigi elektrit ja gaasi ostame euroopa börsilt ? Mida kõrgemad hinnad seda kõrgem reiting järelikult venemaa tõstab Kaja reitingut aga lahendusi otsigu Aas.
Pärast vaatame kas need lahendused ka meile sobivad.

ehh
2 aastat tagasi

küsis plaani? ja kõik vä? Suurfirma võtab sellise kasumi ja peaminister ainult küsib plaani? Ei ole võimalik……

Jenkem
2 aastat tagasi

Rahwas kas see on siis normaalne et elektri energiat pakkuv ettevõte lõõbib inimeste ees 245 miljonilise kasumiga!!???

Neh
2 aastat tagasi

Kõikidele probleemidele on lahenduseks venehüsteeria. Kui keegi kaebab kõrgete hindade üle, siis röögi et kas kodanik elaks parema meelega Putini võimu all.

Muideks energia ja muude hindade tõus pole õieti alanudki. Jutt, et järgmine talv on energia ainult 3 korda kallim, see on samasugune fantaasial baseeruv soovmõtlemine nagu jutt et kliimasoojenemine kaotab järgmise talve üldse ära nii et kütet polegi vaja.

Peaasi on venelastest röökida ja kõik muud asjad võib ära unustada.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Neh

Tõepoolest, teiegi loodate, et rašistid hakkavad teiste rahvustega arvestama! Asjatu lootus!

Neh
2 aastat tagasi

No näed. Tuligi energeetika teemalisele kommentaarile vastuseks röökimine venelastest … :D.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Neh

Milleks röökida? Niigi selge, et hinnatõusul on 3 põhjust: rahatrükk, Putin ja “rohepööre”, kuid mitte Kaja Kallas nagu mõned siin üritavad tõestada.

En.
2 aastat tagasi

Putin, rahatrükk ja rohepööre on Euroopas kõigile ühesugune probleem. Aga kuidas seletada seda, et kui Euroopa keskmine inflatsioon oli 7,5%, siis Eestis 20? Kas see number ei sisaldagi energiakandjate hinnatõusu? Teiseks, millised olid Läti inflatsioon ja energiahinnad (ma kahjuks numbrit ei mäleta aga nad polnud esirinnas)? Kusjuures lätlastel pole kodumaist energiatootmistki. Nii et kui keegi tahtis vihjata, et Kallase valitsus ei puutu asjasse, no puutub ikka küll. Pealegi polnud see esimene kord, mil ‘võidukas’ KK viis Eesti globaalsesse tippu. Covidisse nakatumiste ilmarekord meil juba oli, ehkki võimupöörde eel kostus igast torust, et vaid RE oskavat katku ohjata.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Türgi näitel võib ka hullem olla:
Latvia 13.0 Apr/22 %
Romania 13.76 Apr/22 %
Czech Republic 14.2 Apr/22 %
Bulgaria 14.4 Apr/22 %
Ukraine 16.4 Apr/22 %
Belarus 16.8 Apr/22 %
Lithuania 16.8 Apr/22 %
Russia 17.8 Apr/22 %
Estonia 18.8 Apr/22 %
Moldova 27.1 Apr/22 %
Turkey 69.97 Apr/22 %

En.
2 aastat tagasi

To Kummaline…: Tänan tabeli eest! Ma pole lõpuni statistikausku aga pisut tragikoomiline on näha, et isegi arutult sõdiva ja sanktsioneeritud Venemaa (ja segipommitatud Ukraina!) inflatsioon on Eestist protsendi võrra madalam.

Chr
2 aastat tagasi

Olgem ausad, vaadates eelmise aasta elektri kwh hinda riigipoolse totatsiooniga, oleks tuleval talvel soodsam ja lektriga kütta kui puudega, mille hind laes.

Pohh, las pump töötab ja porandaküte soojendab, tuleb odavam ja lihtsam kui puid varuda-laduda-tassida! Kõik me maksame selle ühiselt kinni.

Pigem tuleks toteeritav kwh piirnorm kõvasti e. isegi kordades allapoole tuua..

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  Chr

Miks peab haisevate ahjude kütmine olema odavam kui maakütte elektrikulu maksmine? Vastupidi puuküte võiks/peakski olema kallim…

jajah
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Ja maakütte süsteemi koos kaablite-torudega lõi muidugi vanajumal ise ja ilma igasuguse haisuta 🙂