Isamaa: punamonumendid tuleb teisaldada

BNS

Punamonument Haapsalu kesklinnas. Foto: Malle-Liisa Raigla

Isamaa eestseisus rõhutab vastu võetud poliitilises avalduses, et Eesti riik peab ennast kehtestama ja nõudma okupatsiooni põlistavate monumentide teisaldamist.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul on Nõukogude okupatsiooni õigustavate sümbolite eemaldamine avalikust ruumist Eesti väärikuse küsimus. „Eesti avalikus ruumis ei tohiks olla kohta sümbolitele, mis kaitsevad ja õigustavad pool sajandit kestnud okupatsiooni,“ rääkis Seeder, kes rõhutas, et otsus monumentide teisaldamiseks tuleb teha riigi, mitte kohaliku omavalitsuse tasandil.

Ühes punamonumentidega tuleb ümber matta ka hukkunute säilmed, sest nende õige koht on kalmistul, mitte pargis või haljasalal, leiab Isamaa.

„Okupatsioonisümbolite teisaldamise otsus ei tohi jääda ainult kohaliku tasandi pädevuseks. Vastava otsuse peavad langetama riigikogu ja valitsus. Eesti riik peab ennast kehtestama ja nõudma okupatsiooni põlistavate monumentide teisaldamist,” seisab pöördumises.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
2 aastat tagasi

Poleks uskunudki,et meil on nii palju “Piiteri revolutsioonilisi madruseid”- “Kõik puruks ja prügimäele”!Kõigil lilleviijatel käed raudu ja …. !

Oravakesik
2 aastat tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Meie austame vabastajate mälestust ja viime neile lilli… ainult lollid lõhuvad vene kangelaste monumente!

Mis
2 aastat tagasi

jamps see selline on?? Mida poliitikud tegelikult selle jama taustal teevad?…

Pähh
2 aastat tagasi
Reply to  Mis

Mida nad siis teevad? 🤣🤣🤣Uuuuhhuuu kui hirmus

Priit
2 aastat tagasi

30 aastat nö. “iseseisvust” olnud ja alles nüüd avastati, et võiks need ära viia? Tase.

tõesti
2 aastat tagasi

on hulga neid, kes me orjastajaid taga igatsevad ja igasugu võõraid sümboleid pühaks peavad ning käe nende likvideerimisele ette panevad

Kummaline
2 aastat tagasi
Reply to  tõesti

Ajalugu ju. Kui sa selle hävitad, siis rahva mällu jääb see ikka.

see on
2 aastat tagasi

vailedamatult probleem number 1 eestis……..tühja neist energaja, hinna ja muudest kriisidest.

iroonia pole kohane
2 aastat tagasi
Reply to  see on

“Tühja” ütled Sina, aga tähtis on see teema ka vaieldamatult. Kahtlusteta. Inimesed on veel elus ja mäletavad punaterrorit omal nahal.

Terror
2 aastat tagasi

On elus ka neid inimesi, kes saksa okupatsiooni “tegemisi” mäletavad. Või oli saksa võim valgetes siidkinnastes ? Jalaka liin, Beti ait, Klooga, võib jätkata. Võib vaielda selle üle, kes keda rohkem hävitas “Juudivaba Eesti”, Euroopast hukkamiseks sissetoodud. Ehk lükkaks kokku Saksa sõjaväekalmistud, Sinimägede memoriaali. Võib olla hukati Tšehhi ja teiste maade juute ja teiste rahvaste esindajaid nende jõleduste kättemaksuks, mida punased Eestis korda saatsid, ja kõik olid “punaste sabarakud, hävituspataljonlased jms jätised”? Ehk jätaks “kivisõja” ?

nulli nende arv
2 aastat tagasi
Reply to  Terror

Kalmistutest ei rääkinud keegi sõnagi. Kus on hitleri reziimi ülistuseks monumendid meil üleval, võiks märku anda, Mitte kumbki okupatsiooni armee ei olnud meeldiv. Just seetõttu pole vaja ühte kummardada.

Tiiu
2 aastat tagasi
Reply to  Terror

Miks ei funksi siin pöialt ülespidi visata.,, seedrid” kõik vastas? Ei mingit kivisõda!!! Ei tasu riidu ja vaenu üles lüüa. Isamaa, tulge mõistusele – muidu ei vääri te seda auväärset nime!!!

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Tiiu

“Isamaa” ja mõistus, need välistavad juba eos teineteise!

just
2 aastat tagasi

noored ei taha enam mälestustes elada, vaid tahavad riiki,kus inimene elab väärikalt mitte ei pea soome tööle põgenema.Viisake need monumendid siis üks korda ära…Vahel tundub et sellised probleemid tõstetakse esile et mitte inimeste reaalsete muredega tegeleda.

Ei ole nõus
2 aastat tagasi
Reply to  just

Soomes pole häda midagi, et sinna ei võiks tööle ja elama minna. Mitmeid kordi kuulutatud maailma õnnelikumate inimeste riigiks. Ei tasu maha teha. Soome on ilus ja turvaline koht elamiseks ja töötamiseks. Veel…

vastan
2 aastat tagasi

Neid,kes on elus, tulebki aidata ja toetada.Kuu lõpus on poed vanuritest tühjad,sest eakatel raha otsas…..Monumentide eemaldamine kindlasti nende eluolu ei paranda.

sotsiaalküsimus pole monument
2 aastat tagasi
Reply to  vastan

Kas tõesti vanurid on elus veel tänu punamonumentidele? Mitte ei usu. Pole vaja siduda täiesti sõltumatuid teemasid sabapidi kokku. Üks teema on toimetulek ja teine punamonumendid. Neid ausambaid lihtsalt meie riik ei vaja.

Ikka
2 aastat tagasi
Reply to  see on

tsirkust ja loodame.,t

kodanikud
2 aastat tagasi

rahvaalgatuse korras üle eesti need vähkkasvajad hävitada. isamaa võib rääkida küll aga ei usu et ühelgi erakonnal on mune tegelikkuses neid teisaldama hakata. katapuldiga putini daatsa suunas lennutada kõik need

Ja Suure Trummi taga surnuaias
2 aastat tagasi

on ka üks sammas Kalju Reiteli poolt tehtud. See ei pe ka seal olema.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Sa oled lihtsalt rumal!

kiirelt
2 aastat tagasi

Nii on. Kui aga mõtleme, arutame ja kaalume kaua, siis ei tule asjast asja. Taasiseseisvumise alguses juba korra magasime maha sellise võimaluse. Kuidas nüüd?