Erkki Bahovski: ennustamatu ja brutaalne sõda Ukrainas

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Üks Ukraina sõja suurimaid paradokse on, et enne sõda Läänelt pidevalt demokraatia kohta loenguid saanud Ukraina võitleb tegelikult nüüd sellesama Lääne vabaduse ja demokraatia eest.

Sõda paneb mõne asja sootuks teise perspektiivi – kas praegu mõtleb Euroopas keegi tõsiselt näiteks ühelt poolt Euroopa Komisjoni nõuete ja teiselt poolt Ungari ja Poola õigusriigi põhimõtetest kinnipidamise peale.

Ei ole kahtlust, et kui Ukraina Vene sõjamasinat ei peata, liigub see edasi Euroopa peale. Tasub mõelda ajaloole – 1920. aastal peatas „ime Vislal” Punaarmee pealetungi Varssavile Poola-Nõukogude sõjas. Kommunismi eksport oli selleks korraks lõppenud ja ehkki ka mitmed Saksa militaarsed ringkonnad ei pidanud Poolat iseseisvuse vääriliseks, ei õnnestunud neil toona kommunistidega kokku leppida. See lepe tuli alles 23. augustil 1939.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Nii nagu kindralid valmistuvad eelmiseks sõjaks nii ka ajakirjanikud veavad paraleere. Aga, Saksamaal oli tõeliselt tõhus sõjamasin, ilmselt maailma parim sellel hetkel. Kiiresti on saanud selgeks, et “edasi Euroopa peale” armeed Venemaal ei ole. Tema tavarelvastusel põhinev sõjajõud (relvastus ja elavjõu ning nende võitlusmoraal kokku) mahub ehk napilt maailmas esiviisikusse. Natol poleks probleemi tema kiire purustamisega. Aga tal on midagi muud, mida siinkohal mainidagi ei taha, nagu esivanemad hunti. See teeb olukorra palju keerulisemaks ja lahendusi pole varnast võtta. Ka tuleks tunnistada, et see ei ole klassikaline ameerikamaa film, kus tõde ja vale on paigas nagu aamen kirikus. Lääneriigid tegid… Loe rohkem »

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Maailm on vägagi kummaline eriti vaadates ukrainlaste kannatusi aga üks riik teenib selle sõjaga miljardeid,pidurdab inflatsiooni jne.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Eks alati kusagil keegi teenib kellegi arvelt… ka näiteks leiba müües…
USA on alates 2014 Ukrainale erinevat abi andnud $ 5,4 mld.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

NATO passiivsusest on näha, et lisaks Ukrainale on lääs Venemaale ohverdamas ka Balti riike. Vastasel juhul kasutaks NATO praegust ajaakent massiivseks vägede siirdamiseks Ida-Euroopasse. Need mõnituhat sõdurit, 8 lennukit ja näpuotsatäis rasketehnikat, mis äsja siinsesse piirkonda saadeti, ei oma sõjalises mõttes mitte mingisugust tähtsust.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Miinustajad, millal siis teie arvates on õige aeg NATO-l tegutseme hakata? Kas siis, kui esimesed raketid Ämarisse kukuvad ning Suwalki koridor ja Läänemeri on venelaste kontrolli all? Arvestatava vastupanuvõime puudumise tõttu toimuks see väga kiiresti. Siis laiutavad NATO kindralid ja planeerijad käsi – uups, aga hilja juba!

Endine leitnant
2 aastat tagasi

Nüüd kõrguvad seni euroopa peksupoisid Poola, Ungari ja Tšehhi võitluses demokraatia hävitajatega kui teenäitajad.
Kui me neilt eeskuju ei võta ja riigikaitset praegu õigetele alustele ei vii, saab järgmised vastlad kaka oma armsas balti oblastis pidada!

Rahvas valis ekre
2 aastat tagasi

Oma silmakirjalikus kahepalgelisuses peab koalitsioon hetkel sõbralikke läbirääkimisi opositsiooni esindajatega, selja taga jätkab rahva lõhestamist miljonite kulutamisega süstide peale ning nörritamist hindade jätkuva tõstmisega 🙁

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Ungari lömitab jätkuvalt!