Galerist Agur Kruusing sai kultuurkapitali aastapreemia

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Agur Kruusing. Foto: Andra Kirna
Agur Kruusing. Foto: Andra Kirna

Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia 2021 pälvis 25aastase kuraatoritöö eest Haapsalu linnagalerist Agur Kruusing.

„Muidugi on hea meel,” ütles Kruusing esmaspäeval Lääne Elule. „Muidu on nii, et teed ja teed ja teed, aga… Ega peale lauljate ja näitlejate keegi tagasisidet saa. Ülejäänud kultuurisfäär elab tagasisidestamata.”

Kunstiülikooli maalikunstnikuna lõpetanud Kruusing alustas tööd Haapsalu linnagaleriis 1996. aastal. Galerii oli toona viieaastane ja Kruusingule tundus amet lihtne – selline, mille kõrvalt saab oma asju teha, näiteks maalida. „Niisugust ametit nagu galerist ei eksisteerinud, keegi seda tollal ei õppinud ega õpetanud,” meenutas Kruusing. Praeguseks on ta linnagaleriisse toonud üle 300 näituse Eesti nüüdiskunsti tippudest noorte lootustandvate kunstnike ja kohalike harrastajateni välja.

Kruusingu algatatud on Haapsalus juba traditsiooniks muutunud graafilise disaini festival, kus oma loomingut eksponeerivad igal kevadsuvel plakatikunstnikud Eesti- ja välismaalt. Idee tuli koostöös festivali korraldaja Marko Kekiševiga, kellele Kruusing tegi esialgu ettepaneku, et tehku Haapsalu linnagaleriis näitus. Kekišev arvas, et teeks festivali. „Ütlesin, et muidugi, tehku aga,” ütles Kruusing.

„Tegelikult tulebki aitäh öelda kunstnikele, mitte mulle,” ütles Kruusing. „Kuni kunstnikud tulevad, saab galeriid pidada, sest esinejatasusid, mis on muutumas reegliks, pole ma suutnud välja võluda.”

Haapsalu oma on üks väheseid nii kaua järjepidevalt tegutsenud linnagaleriisid üldse. „Trummeldanud üsna vägevalt üle 30 aasta,” ütles Kruusing. Haapsalu linnagalerii pole pelgalt kohaliku tähtsusega harrastajate kunstisaal, vaid pakub väikeses linnas tippkunsti. „See on koht, kus on harjutud käima,” ütles Kruusing. Keskmiselt käib iga näitust vaatamas 300–500 inimest, mis on Kruusingu sõnul Haapsalu kohta hea. Plakatifestivali külastajaid on igal aastal keskmiselt tuhatkond.

„Nii et ei ole vaja silmi peita, et kunst on, aga keegi ei näe,” ütles Kruusing.

Kruusing on sündinud 1964 Haapsalus, lõpetanud Haapsalu 1. keskkooli ja kunstiakadeemia maalikunsti erialal, ta on kunstiakadeemia õppejõud, aastast 1996 Haapsalu linnagalerii kuraator.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments