Juhtkiri: täna 25 aastat tagasi

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

„Täna 25 aastat tagasi” oli legendaarse telemehe Valdo Pandi autorisaade 1960. aastate teises pooles meenutas veerandsada aastat varem teise maailmasõja rinnetel toimunut.

23 aastat tagasi alustati nii Tui raba kui ka Niibi raba põhjapoolsema osa uuringutega. Kui turbatootjal õnneks läheb ja ta kahe aasta jooksul Salajõe kandi paarkümmend talu puhta joogiveega vastustada suudab, võib ta Niibi II alal turvast kaevandama hakata.

Loo algul toodud vihje 25 aastat tagasi sõjatandril toimunu kohta peab paika ka Salajõel. Külarahvas on viimased paarkümmend aastat pidanud kohati lootusetuna tundunud võitlust turbatootmise edendamise vastu, mis külaelanike arvates solgib nende kaevuvett.

Külaseltsi võitlus on olnud vahelduva eduga. Kuigi keskkonnaamet tunnistas vahepeal võitjaks turbatootja, ei jäetud jonni ja asuti survestama vallavolikogu. See läkski õnneks ning volikogu tühistas loa. Turbatootja ei andnud niisama lihtsalt alla ja läbi käidi pikk kohtutee riigikohtuni. Alles siis tõstis ettevõtja käed ja sel hetkel tundus, et külaelanikud on lõpliku võidu saavutanud.

Aga turbatootja ei pakkinud pille kotti, surus oma uhkuse alla ning istus valla ja külaseltsiga läbirääkimislaua taha. Sündis kokkulepe. „Ei, minu süda ei ole rahul,” tunnistas Salajõe küla elanik Mare Urbas toona. „Ma ei pea kaevandust õigeks, aga läksime seda teed, sest leidsime, et kui me kokku ei lepi, siis ei saa üldse midagi. Nüüd saame vähemalt kaevud.”

Aasta tagasi saavutatud kokkulepe vormus tänavu 10. jaanuaril välja antud kaevandamisloaks. Kuigi kaevandamisloal on mitme lehekülje jagu kirjeldatud tingimusi, mida turbatootja enne turbaväljale minekut täitma peab, ei uskunud külarahvas, et ettevõtja neid nõudmisi täitma hakkab. Pigem usuti, et nii kui lumi sulanud ning raba tahenenud, alustatakse tootmisega. Mustad pilved hajusid aga kiirelt, sest eelmisel nädalal kinnitas turbatootja, et täidab enne kaevandamise alustamist kõik loas esitatud nõuded.

Kui Kekkilä-BVB Eesti Salajõe kandi veevarustussüsteemi kahe aastaga valmis saab, on Niibi raba põhjaosa hõivamisest möödas 25 aastat. Paras aeg mälestuskivi „Täna 25 aasta tagasi” püstitamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tubli oled maamees
2 aastat tagasi

Selle vee rikkus omal ajal ära juba kolhoos,kes ehitas Salajõe külas jõe ülesõidu kohale seal olnud ja lagunenud silla asemele oluliselt väiksema vee läbilaskevõimega betoontoru. Suure lumega talvel 2011 oli kiire lume sulamine ja ülevalpool nn.toru oli täielik veeuputus. Vee äravool oli nii takistatud, et voolas isegi üle Riguldi tee Kündamäel. Kui nüüd lund veel juurde sajab siis on oodata samasugust olukorda ka 2022 aasta kevadel. Vald peaks selle teetruubi uuesti sillaga asendama, mida oleks võinud juba 10 aastat tagasi teha. mul on fotod kõrgvee ajast mil pealevoolu pool on toru veega 90 % ulatuses täidetud aga väljavoolu pool ainult… Loe rohkem »

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Täppi võid panna ja tulebki panna.Äri Eesti moodi – turvas kopikate eest maa seest välja,laevale ja Euroopasse pakendamisele ning kalli hinnaga müüki !
Ise naersime,et seakasvatusest vene ajal jäi meile seakisa ja sõnnik,vahel ka päid !