Kas töötaja jälgimine kaameraga on lubatud?

Lääne Elu

info@le.ee

Valvekaamera. Foto: G4S
Valvekaamera. Foto: G4S

Ettevõttes, eriti kui rääkida suurfirmadest, on keeruline jälgida, kes ruumis liiguvad või ega keegi võõrale varale silma peale pane. Õigesse kohta pandud valvekaamera ei aita mitte ainult pikanäpumehi kinni püüda, vaid ka vargusi ennetada. Tänapäeva valvekaameratel on lisaks objekti valvamisele ka teine oluline funktsioon – nad aitavad muuta tööprotsesse efektiivsemaks.

Nutikad valvekaamerad annavad teada, kui territooriumil või hoones on toimunud keelatud tegevus. „Mõnikord on rikkumised pahatahtlikke kavatsustega, kuid toimub ka lihtsalt eksimusi,” märkis G4Si kommunikatsioonijuht Maxim Tuul.

Anna töötajale kaamerast teada

Siiski tuleb teada, et kaameratega ei saa kergekäeliselt ümber käia. Andmekaitse Inspektsiooni avalike suhete nõunik Maire Iro sõnul peab tööandja olema valmis töötajale selgitama ja põhjendama, miks valvekaamerate kasutamine on vajalik. Kui kaamera vaatevälja jäävad töötajad, kliendid või partnerid, siis peab kindlasti olema nähtavale kohale paigaldatud ka videovalve teavitussilt.

Kuhu paigaldada?

Kui soovitakse kaamerad paigaldada, tuleb läbi mõelda, kuhu ja millised kaamerad panna. Siinjuures tuleb tähelepanu pöörata ka sellele, et töötajate privaatsus ja turvatunne pideva kaameravalve tõttu ei kannataks.

Kaamera täpne asukoht tuleks paika panna selle järgi, milliste ohtude ärahoidmiseks seda kasutatakse – analüüsi järgi saab otsustada, mis peab jääma kaamera vaatevälja ja mis sinna jääda ei tohiks. „Kindlasti ei tohi kasutada kaamerat ruumides, mis ei ole mõeldud tööülesannete täitmiseks, vaid töötajate eraviisiliseks kasutamiseks, näiteks tualett- ja duširuumid, riietusruumid, töötajate kapid ja puhkeala,” sõnas Iro.

Selleks, et kõik reeglid oleks võimalikult hästi täidetud ja kaamerad efektiivselt paigaldatud, on hea nõu küsida turvaekspertidelt.

Ennetus ja hoiatus käsikäes

Valvekaamerad on eriti olulised hoonete ja territooriumite ümbruskonna jälgimiseks või ka suurtes laoruumides ehk kohtades, kus pole uksi ja aknaid, kuhu paigaldada näiteks magnetandureid. „Tihti kurjategijad juba nähes, et objektile on paigaldatud valvekaamerad, loobuvad sinna sisenemisest,” ütles G4Si kommunikatsioonijuht Maxim Tuul.

Tehnoloogiliselt võimekamad lahendused suudavad ise valvata erinevate analüütiliste reeglite abil objekti territooriume, perimeetri ületamisi, põlenguohtu (temperatuuri tõus, tuleoht või suits objektil). Videosüsteemidel on tugevalt nii ennetav kui ka hoiatav funktsioon, sest need aitavad ära hoida palju võimalikke probleemseid olukordi – inimeste vale liikumine objektil, vargused ja muud süüteod.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
lubatud
2 aastat tagasi

on läbi luku augu piilumine