Külmarekordid kukuvad järjest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pakane. Foto: Malle-Liisa Raigla
Pakane. Foto: Malle-Liisa Raigla

Öö vastu teisipäeva purunesid paarikümnes ilmajaamas 7. detsembri miinimumtemperatuuri rekordid. Lääne-Nigulas mõõdeti –19,4 kraadi. Napilt jäi rekordist puudu Virtsus – seal mõõdeti –20,4 kraadi. Nii mõnelgi pool Läänemaal näitas kodune kraadiklaas veel käredamat külma. „Miinus 25 oli kõige krõbedam,” ütles Vedra küla elanik Lauri Lilleoks.

„Praegune külm on omaette klass,” ütles sünoptik Kairo Kiitsak. „Nii madalaid temperatuurinäite pole detsembri esimesel dekaadil fikseeritud rohkem kui pool sajandit.”

Läbimurret ilmarindel on oodata nädalavahetusel – soojem õhk alustab sissetungi, aga ei jää kohe püsivalt plusspoolele pidama, vaid hakkab kõigepealt miinuse ja plussi vahet pendeldama. Külmakraadid jäävad tagasihoidlikuks. Taevast sajab nii vihma, lörtsi kui ka lund.

Eesti detsembrikuu absoluutne miinimum –42,6 kraadi on mõõdetud Narvas 30. detsembril 1978.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külmetav Peeter
2 aastat tagasi

Kus need banaanid siin kasvavad!
Pange söejaamad jälle tööle, algajad!!

Kliimasoojenemine
2 aastat tagasi

Brüsselist lubati, kuhu see jäi?

Tik tok
2 aastat tagasi

greta võttis sõnad tagasi
Kuradi külm on 😂

Pook
2 aastat tagasi

Mäletan seda 1978-aasta talve. Kõigepealt oli suvi jahe ja vihmane. Haapsalus oli ka -30 ringis. Viinad õnneks veel kinni ei külmunud, sest siis oli kraam puhas 40 kraadi.