Liina Kersna: kiirtestimine aitab hoida koolid ohutult avatuna

Lääne Elu

info@le.ee

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Eduard Laur
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Eduard Laur

Läinud nädalal alustasid koolid õpilaste ja koolitöötajate kiirtestimistega, et tuvastada võimalikult varakult tõenäolised viiruskandjad.

Testides on Eesti koolipered andnud olulise panuse, et koolid saaksid olla võimalikult turvaliselt avatud, aga ka üldisemalt viiruse leviku takistamisse ühiskonnas. Aitäh kõigile koolijuhtidele, õpetajatele, õpilastele ja lapsevanematele!

ÜRO, Maailmapanga, Euroopa Komisjoni ja Unesco analüüside järgi tekitab pikaajaline koolide sulgemine õpilünki, sest distantsõpe pole nii tõhus kui tavapärane õpe. Seda on kinnitanud ka meie koolides distantsõppe kohta läbi viidud uuringud. Tekkinud lünkadel on mõju ka motivatsioonile – kui õpilane lünklike teadmiste tõttu uuest osast enam aru ei saa, kaob ka õpihuvi. See omakorda mõjutab järgnevaid tulemusi ja edasisi haridusvalikuid.

Oleme kolmandas koroonalaines võtnud eesmärgiks hoida koole avatuna nii kaua kui võimalik ja vältida üle-eestilist koolide lausalist sulgemist. Üks oluline meede viiruse leviku takistamiseks on kogu koolipere regulaarne kiirtestimine. Alustasime sellega eelmisest nädalast.

Palusime koolijuhtidel anda teada, kuidas esimene kiirtestimise nädal möödus. Eestis 517 üldhariduskoolist oli 8. novembri õhtuks vastanud 457 ehk 88 protsenti üldhariduskoolidest.

Küsitlusele vastanud koolides testiti üle 95 000 õpilase ja üle 19 000 töötaja. Keskmiselt testiti 77 protsenti õpilastest ja 88 protsenti töötajatest. Kõige vähem oli testimisi Ida-Viru- ja Pärnumaal, kus paljud koolid olid distantsõppel. Suurim testitud õpilaste osakaal oli Saare-, Tartu- ja Jõgevamaa koolides.

Testimisest keeldunuid oli koolides keskmiselt 8 protsenti õpilastest, kuid varieeruvus on koolide lõikes üsna suur: 63 koolis ei keeldunud ükski õpilane, samas on üksikuid koole, kus keeldunud on pooled või enam kui pooled õpilastest.

Vastanud koolides said positiivse kiirtesti tulemuse 849 õpilast ja 108 koolitöötajat. 198 koolis ei olnud ühtegi positiivset testitulemust.

Esimesel testimisnädalal suutsime tuvastada üle 900 võimaliku nakkuskandja ja suunata nad PCR-testi tegema. Nii mõnigi viirusahel sai tänu sellele katkestatud. Erilist heameelt teeb, et paljud koolid olid viirusvabad. See näitab, et koolide lausaline sulgemine pole õigustatud.

Läänemaa koolidest oli esmaspäeva õhtuks andmed edastanud 88 protsenti koolidest. Vastuste põhjal testis Läänemaal end 1783 õpilast ja 574 töötajat. Keskmiselt testiti koolides 80 protsenti õpilastest ja 86 protsenti töötajatest. Testimisest keeldus 132 õpilast. Küsitlusele vastanud koolides sai positiivse kiirtesti tulemuse 13 õpilast ja 2 koolitöötajat.

Euroopas oleme noorte vaktsineerituse tasemelt 15. kohal, meist rohkem on noori vaktsineeritud näiteks Portugalis, Hispaanias, Belgias, Soomes, Norras, Islandil, Prantsusmaal ja Taanis.

Teiste riikide kogemused on näidanud, et vaktsineerimine hoiab viiruse leviku kontrolli all ja vähendab raskete haigusjuhtude tekkimist.

Läänemaa on praegu täielikult vaktsineeritud või viimase 180 päeva jooksul haiguse läbi põdenud 47,3 protsenti üle 12aastastest õpilastest. Eesti keskmine on 54 protsenti. Haridustöötajatest on Läänemaal täielikult vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud üle 85 protsendi (Eesti keskmine 86%).

Läänemaal on kaks kooli, kus on vaktsineeritud üle 70 protsendi õpilastest.

Teame, et viirus levib eelkõige vaktsineerimata õpilaste hulgas. Paraku saab viirus kätte ka juba vaktsineeritud õpetajad, kelle kevadel tehtud vaktsiinide mõju on hakanud vähenema. Seetõttu on oluline lasta esimesel võimalusel teha tõhustusdoos. Tõhustusdoosiga on Läänemaal vaktsineeritud 18 protsenti haridustöötajatest.

Pärast koolivaheaega jõustus ka lihtsustatud karantiinikord. Vaktsineerimata lähikontaktsed peavad tegema PCR-testi alates neljandast päevast pärast lähikontakti COVID-19 positiivse testitulemuse saanud inimesega ja olema koolist eemal testi vastuse saamiseni. Nii loodame võimalikud nakkusahelad varakult katkestada.

Vaktsineeritud haigustunnusteta õpilased ei pea testima ega jääma lähikontaktsena karantiini.

Kavatseme kooliperede kiirtestimist jätkata ka sel nädalal. Edasi on kavas jätkata nende koolipere liikmete testimist, kes pole vaktsineeritud või haigust läbi põdenud. Igal koolil on võimalus teha kõik selleks, et nakatumist vähendada – kasutada kõiki viiruse leviku vähendamise meetmeid, et saaksime oma hariduse hoida avatuna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
2 aastat tagasi

Hullude “pioneerijuhtide” põlvkond, “tuluke” silmis sädelemas… arvan ma. Ei loogikat (seoseid), ei teadmispõhist argumentatsiooni, ainult- kampaaniad, sügav veendumus ja paaniline tõmblemine hirmsa tundmatu ja arusaamatu ees.

Tomat
2 aastat tagasi

Lamepealised on KREMLI lollid ööbikud? 😍

Aus valija
2 aastat tagasi

Need aferistlapsministrid võiks kiirelt oma koha loovutada nüüd spetsialistidele, enne kui Eesti riik kokku kukub!

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Aus valija

Kert Kingo haridusministriks!

Kati Nõdra
2 aastat tagasi

Liina kas sa oled või mängid? Tee omale kõigepealt selgeks termin “ohutu”.

Kohustuslik
2 aastat tagasi

Aitab jah, oli olukord kus testid tehti teise-kolmanda tunni ajal ja lõpuks avastati ,et üks õpilane kiirtesti tulemus positiivne. Positiivne õpilane saadeti koju teised jätkasid õppetööd kuni järgmisel päeval keset päeva tuli klassile info kuidas õpilase riiklik test ka oli positiivne siis saadeti kõik isolatsiooni koju. Koju kus on vanemad ning õed vennad kes käivad samuti koolis ning vanemad tööl. Test tuleb ikka teha enne esimest tundi või veel parem kui kodus enne koolipäeva nagu osades koolides.

Kati Nõdra
2 aastat tagasi
Reply to  Kohustuslik

Normaalse mõistuse ja loogilise mõtlemisega pole pealkirjas mingit pistmist.

Juku
2 aastat tagasi

see on niiiiii jabur ” Vaktsineeritud haigustunnusteta õpilased ei pea testima ega jääma lähikontaktsena karantiini” .

Nimi on
2 aastat tagasi
Reply to  Juku

Mis sulle ei meeldi ja jabur tundub? Et teise vanema vaktsineeritud,
haigustunnusteta laps saab koolis edasi käia ja et sinu oma, vaktsineerimata, jäetakse distantsõppele?

Otsus
2 aastat tagasi
Reply to  Nimi on

Kle, mine hoia omaette!
Ajusüstitud lamepea!!

Juku
2 aastat tagasi
Reply to  Nimi on

Lihtsalt minu vaksineeritud mitte testitud laps võib samuti viirust levitada pahs aimamatult

Maali
2 aastat tagasi
Reply to  Nimi on

No ja kas see on mõistlik, et mitte vaksineeritud ülepäeva
testi tegev, negatiivse tulemusega laps peab kodus olema ja ise välja mõtlema kõik matem. tehted keemia valemid ja võõrkeele hääldused. Kui oled lähikontaktne siis oled lähikontaktne, vahet pole kas vaksineeritud või mitte, ja oled kodus, ei tuudelda koolis ega huviringis ja ei levita. Vaksiin kaitseb ikka selle eest, et haigestumine oleks kergem, viirust jagad ikka edasi. Kohati jääb tunne, et ei soovitagi seda hullust kontrolli alla vaada. Milleks sellist inimeste vahel vaenu ja viha õhutamine

Doktor
2 aastat tagasi
Reply to  Nimi on

nime sul pole, lamepea!
Saad ikka aru, et vaktsiin teebki inimesed haigeks?! Pole mutatsioone, pole ka haigust!

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Doktor

Ja lisaks köhivad nad ogavalku välja! Eile telekas rääkis, Õnne 13 oli selle saate nimi, kus toktor esines.