Jaanus Riimets: mis on patt ja milline on patu suurus?

Lääne Elu

info@le.ee

Jaanus Riimets. Foto: erakogu
Jaanus Riimets. Foto: erakogu

Ka Lääne Elu on kajastanud meie kirikuid ja eriti luteri kirikut puudutavat  teemat seoses Meelis Sülla n-ö personaalküsimusega .

Tegelikult sai teema eriliselt aktuaalseks hoopis Suurbritanniast lähtuvalt, sest Eestis on seni küsimusi lahendatud nii, et sellises suhtes olev inimene võib küll olla koguduse liige, aga mitte koguduse ametis. Iseenesest on see üsna kummaline suhtumine, sest miks peaks üks asi olema ametnikule keelatud, aga lihtliikmele lubatud või ka vastupidi. Sama küsimus kehtib veel enam ordinatsiooni puhul. Mille alusel peaks kogudus otsustama, mis on patt, milline patu suurus ja mis on patu tagajärjed koguduse liikmeks olekule ja ka positsioonile koguduses?

Selliste otsuste ja valikute aluseks peaks olema reeglistik, mis koguduses kõigile eelnevalt teadaolevalt kehtib ja kuna tegu on kristliku kogudusega, peaks sellise reeglistiku aluseks olema kristluse alus ehk pühakiri. Sellega on aga nii, et inimesed tõlgendavad kui mitte tervet pühakirja, siis vähemalt osa sellest erinevalt. Vahel tehakse seda teadmatusest, vahel mitmesugustest soovidest lähtuvalt, vahel täiesti oma suva alusel. Eri inimestel on paljudes küsimustes eri lähtepunktid. Need olenevad nii päritolust kui ka maailmavaatest, mis on kujunenud ka teistest allikatest kui pühakiri. Näiteks eri traditsioonidest.

Ajast, mil kogu ümbruskonna rahvas kogunes pühapäeva hommikuti kõrge torniga kirikusse, on palju, väga palju muutunud. Tol ajal lõi kellamees kirikukelli, et rahvas ümberkaudsetes taludes teaks end kirikusse minekuks valmis seadma hakata. Kes kirikusse ei läinud, luges tihti kodus pühakirja. Kas see kõik oli ilus traditsioon, mis ajaga muutub, või midagi enamat? Kas inimeste tegelik elu aga ikka oli tol ajal kombelisem? Kas näiteks kuritegevus oli väiksem? Kas abieluväliseid suhteid oli vähem ja millises vormis need olid? Kas samasoolisi suhteid oli vähem või lihtsalt varjati neid rohkem? Kas varastati või altkäemaksu võeti vähem või hoopis enam? Mis üldse muudab inimest paremaks? Kas need, kes praegu taunivad Tiit Salumäe käitumist, keeravad raadio kinni, kui pühapäeva õhtul on eetris „Kirikuelu“ saade, sest seda toimetab „teistsuguse“ valikuga inimene? Missugune peaks üldse olema suhtumine inimesse, kes ei ela nii, nagu kord ja kohus ette näeb?

Ka kriminaalses maailmas on samasoolisus sõimusõna. Samal ajal toimuvad vanglates, kus on ainult ühest soost inimesed, vägivallakuriteod just selles vallas. Neid, kes neid kuritegusid toime panevad, ei peeta alaväärtuslikuks, küll aga neid, kelle suhtes neid kuritegusid toime pannakse. Ei ole kahtlustki, et pühakiri mõistab samasoolist suhet kui pattu. Samas unustatakse, et abielurikkumiseks peetakse pühakirjas ka võõra naise peale himukalt vaatamist. Pühakiri räägib vägagi vaimulikest meestest, kelle „silmad õhkuvad abielurikkumisest“. Kas nende all mõeldakse samasoolisi vaimulikke? Kahtlen vägagi. Hoopis suurema tõenäosusega mõeldakse nende all varisere,kes mõistavad avalikult surma Soodoma patused, aga ise on täis „kõike kurjust“.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Inimesed elage enda uskumustes ja ärge suruge teistele pähe oma piiblit,oma nägemust seksisuhetest ja omasooiharad ei pea seda igal tänavanurgal kuulutama,kellele meeldib käigu kirikus ja peksku pead palvetades vastu põrandat.
Kas mitte kõige suuremat pattu ei tee vaimulik kes õnnistab sisse relvi,tapamasinaid,kes käitub risti vastupidi piibli õpetusele jne.
Vanarahva tarkuse järgi on Haapsalu kõige patusem koht on Eha ja Endla tänava ristmik sest kurat pidavat oma tööd tegema meelsasti just kahe vastasikku asetseva kiriku vahel !

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi

sel ajal kui mina kirjutasin on kommendaarid juba kadunud…

nagu näha
2 aastat tagasi

teab ainult kommikustutaja mis on patt, teiste arvamused patust on talle vastuvõetamatud

lugemisoskusega
2 aastat tagasi

Huvitav, et vaimulikud ei taha Piiblist teatud kirjakohti, just Ilmutuse raamatut tsiteerida, iga vähegi mõtlemisinstinktid säilitanud inimene saaks aru, et see mis praegu toimub, on Piiblis kenasti ettekuulutusena kirjas. Ka vale(kiriku)õpetajad ja kiriku taganemine Jumala käskudest on kirjas. Vähesed jäävad ustavaks.

Vöta
2 aastat tagasi

Piibel lahti ja loe. Nii lihtne see ongi.