Juhtkiri: see ei tohiks ju olla nii raske

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eile, kaks päeva pärast seda, kui Tallinnas Vabaduse väljakul avaldasid meelt „vabaduse eest” võitlejad, astus riigikogu ette peaminister Kaja Kallas. Ka Kallas kõneles vabadusest, öeldes, et meil on just „vabadusvõitlejad” need, kes takistavad kogu ühiskonda liikumast vabaduse poole.

Mis on „vabaduse eest” võitlejate vabadus, pole päris selge – on see hirm vaktsineerimise ees või pime usk, et Eestis on võimul ebaseaduslik valitsus, nagu ütles pühapäeval Vikerraadiole üks protestija, või on see ilmajäetu sulnis tunne, et meeleavalduse korraldajate jaoks ollakse lõpuks ometi keegi? Peaministri vabadus on võrdlemisi kergesti defineeritav – see on avatus. Avatud koolid ja avatud majandus, ilma piiranguteta elukorraldus, nagu see oli varem, poolteist aastat tagasi.

Kindlasti oli laupäeval Vabaduse väljakul peale kõige muu – kui korraldajate eesmärgid maha arvata – väga palju väsimust ja ebakindlust, teadmatust ja frustratsiooni, hirmu ja usaldamatust. Eestimaalased idaeurooplastena ei usalda oma riiki. Ja kui asjad on nii hullud, siis ehk ongi lihtsam uskuda, et vaktsiinid on vandenõu, arstid valetavad, haiglates on kohti küll ja koroona on lihtne gripp.

Laupäevane meeleavaldus näitas, et Eesti on rohkem katki, kui võis arvata. Nii et võibolla ei peaks peaminister riigikogu ees rääkima vabadusvõitlejatest, kes takistavad kogu ühiskonda liikumast vabaduse poole. Võibolla ei peaks ta lahterdama vaktsiinivastaseid, keda pole tema sõnul võimalik veenda, ja neid, kes kahtlevad. Võibolla ei peaks ta rääkima nõuandetelefonidest ja lektoritest.

Võibolla peaks peaminister rääkima oma rahvaga, otse, peaks ütlema, et ärge kartke, me võtame end kokku, et võita sõda viirusega, mitte üksteisega. Et me ei lagune lõplikult kaheks vaenutsevaks leeriks. Öelda, et me saame hakkama – see ei tohiks ju olla nii raske.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
xyz
2 aastat tagasi

Ivan Makarov: Mida te siis veel Tipiga tegite?

Täpp
2 aastat tagasi
Reply to  xyz

Mina tean, mida Tipiga tehti, aga ma ei julge sellest rääkida ; )

Eha
2 aastat tagasi

Olen päri:see ei tohiks ju olla nii raske!

K.s
2 aastat tagasi

Lihtasalt mulle, vaktsineeritud vabale Eestlasele, on vastukarva see suukorvistatud olek…ja kallaskaja ja reformierakond…Samas on lihtne lahendus ju olemas, paar suuremat haiglat ja väärikas tasu seal töötajatele…

Valentin O.
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

…et käivitada surmakonveier?

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Ja kust töötajad võetakse?

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

No kui ntx. Eesti keskmine pole motivaator, siis riigikogu liikme palk äkki oleks? Ja juttu et raha ei ole… see tuleb seinast ju…

Malle
2 aastat tagasi

Lamepealistega pole mõtet vaielda…
Nemad loodavad ikka ussirohule… 🤪

Täida lüngad
2 aastat tagasi

“Eestimaalased idaeurooplastena ei usalda oma riiki”. Miks just idaeurooplastena?!
Miks mitte: eestimaalased …mõtlevate inimestena… ei usalda oma riiki.

Kui riik ei usalda oma rahvast ja on koroonainfo salastanud 5 aastaks, siis kuidas saab riik eeldada, et rahvas usaldab riiki?

Liiga palju on vastusteta küsimusi.
Miks ei ole peavoolumeedias kasvõi sellist lihtlabast soovitust tarbida sügisest alates D-vitamiini, tsinki, C-vitamiini tervise ja immuunsuse tugevdamiseks?

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  Täida lüngad

No kes sind keelab vitamiine söömast? Kas tõesti peab selle kohta ka üle päeva artikleid vorpima, iga vähegi arukam inimene saab sellest isegi aru.

Valentin O.
2 aastat tagasi
Reply to  Täida lüngad

Kust on võetud see 5-aastase salastatuse inff? Kuidas tugevdab tsink immuunsust? Aga riigi vastu usaldamatust on kasvatanud kõik erakonnad, eesotsas Keski-, EKRE, Sotside, Isamaa ja Reformiga – kõigil tasuks väga tähelepanelikult vaadata peeglisse. JA TEHA JÄRELDUSED!

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Täida lüngad

Kes või mis on riik? Kui leiame sellele vastuse ja võtame omaks, ehk muutub ka suhtumine!

Millise
2 aastat tagasi
Reply to  Täida lüngad

apteegiga seotud oled, et vitamiine pakud.

Ants
2 aastat tagasi

Alustaks sellest, et kommunikatsioon rahvaga oleks aus ja info ühene ja tõene. Siis ehk tekiks usaldus. Täna ainult valetatakse ja keerutatakse. Meediast tuleb vasturääkivad infot. Kokkulepte ja dokumentide salastamine jne. Milleks? Kas ikka tahavad võita pandeemiat või võita pandeemiast?

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Ants

Kuidas ja kes otsustab, mis on tõene? Ja kuidas panna inimesi seda uskuma? Teles ka üks tark ajaloolane arvas, et arstid on mafioosod ja ei ravi covidi haigeid, kuigi ravim, ivermektiin, on ju olemas ja temale tedaolevalt on selle efektiivsus koguni 80%!
Selge on see, et poliitikud ei hooli maast ega rahvast ja eriti veel need, kes pole täna võimu juures!

Heinz
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Lõpetage see veterinaarias kasutatava imerohu jutt juba ükskord ära1

Küsimus
2 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Kui kõik, mis meediast tuleb, on “vaktsiin, vaktsiin, vaktsiin” ning see on selge, et on jura, siis miks peaks see “ivermektiin on veterinaaria rohi” kuidagi usaldusväärsem olema samal ajal kui maailmas on palju arste, kes sellega VÄGA EDUKALT COVID-19-on ravinud? 1) umbes 200 USA kongressi liiget on ravitud ivermektiiniga 2) president Trumpi on ravitud ivermektiiniga, sai terveks 3 päevaga 3) EU tipp-poliitikuid, kes tervenevad müstiliselt paari päevaga, ravitakse ivermektiiniga. 4) Joe Roganit raviti ivermektiiniga, peale mida võttis ta ette CNN-i Sanjay Gupta 5) jne. Ning seda kõike räägivad arstid, kes neid inimesi on ravinud. Samal ajal pööblile tuleb meediast ainult… Loe rohkem »

veel
2 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

CNN-i ametlik meedik Sanjay Gupta tunnistas selle mainitud Joe Roganile antud intervjuu kaudu tegelikult KOGU MAAILMALE, et massimeedia ristiretked ivermektiini jt. COVID-19 ravimite vastu on TEADLIK VALETAMINE, mitte ei baseeru “teadusel”. Seega see teema peaks nüüdseks maas olema ka Eesti arstidele ning poliitikutele ning ivermektiini peaks hakatama aktiivselt kasutama COVID-19 haigete raviks!!!

Ja veel
2 aastat tagasi
Reply to  veel

Kui nüüd LE kustutab mu kommentaarid ivermektiini teemal, siis osaleb ka LE inimsusevastase kuriteos!

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Armas apteek aita kui tervis läinud käest.Vanasti kutsuti apteekreid ka rohukaupmeesteks ja mürgisegajateks.Neil olid väga täpsed kaalud. öeldakse, et natuke mürki on ravim, aga kui paljuks läheb, võib tappa. See imerohi on vist usside ja parasiitide vastu. Mine sa tea…kui õigel ajal, õiges koguses,arstide järelevalve all… äkki avitab. Võibolla aitab poliitikuid, pööblile ei mõika.

Valentin O.
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Kas põhjamaalased ravisid end terveks selle soolteussirohuga?

üks
2 aastat tagasi

okupatsioon asendus teisega, eestlane pole loll, et muinasjutte uskuda

urmas
2 aastat tagasi

Liiga palju viha, vihkamist ja sildistamist.

GRP
2 aastat tagasi

Aga äkki tänu nendele aastakümneid- aastasadu kestnud okupatsioone ja diktaatorlikke valitsemisi on tekkinud inimestel alateadlik oskus läbi näha hämamist ja valet? Tunda ära manipuleerimist ja petmist?

Majaomanik
2 aastat tagasi

Täpselt täppi pandud,oleme Ida Euroopa riik,kus ei usaldada riiki. Soome ja teised põhjamaad on vastupidine näide. Võiks lõpetada jutu Eesti kuulumisest Põhjamaade hulka.Ajalooliselt Baltikum täpsemalt.

Hillar
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Pigem vennalik liiduvabariik NSVL-ist.

ülbus
2 aastat tagasi
Reply to  Hillar

ja inimeste lolliks pidamine ajavad inimesed marru, oleme seda juba nõuka ajal kogenud. Kui ülbikud tühistavad T. Mägi, kes pole ei arstide ega vaksiinivastane, vaid sundvaksineerimise vastane, millest kogu aeg räägib ka Kallas, siis topeltmoraal viib ükskord väga ränkade tagajärgedeni. Väljapääs- makske arstidele riigikogu liikme palka, nad pole daunid- Soomes ja põhjamaades makstakse.EU ju andis raha, aga meie tarkpead võtavad laste huvihariduse raha ära- kokkuhoid- mõistus tule koju, enne, kui on hilja…

Teadmiseks
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

neile, kes veel ei tea. Põhjamaadesse kuuluvad: Soome koos Ahvenamaaga, Rootsi, Island, Norra, Taani koos temale kuuluvate Gröönimaa ja Fääri saartega.

abc
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Ivan Makarov: Mida te siis veel Tipiga tegite???