Juhtkiri: jätaks kiusamise kirikust välja

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

EELK piiskopi Tiit Salumäe viibimist Suurbritannia luterliku kiriku teenistusel, kus õpetajaks pühitseti geikristlane Meelis Süld, peavad paljud Eesti luterlased väga valeks.

Sülla pühitses oma õpetajaks kirik, kes on EELKga sõbralikes suhetes, aga tegemist pole siiski sama kirikuga. Pöördujad kurjustavad piiskopiga, aga ka sõsarkirikuga, kes on „taganenud piibelliku õpetuse aluselt mõningates usu ja moraaliga seotud küsimustes”.

See, mida teeb Suurbritannia luterlik kirik, on nende otsus. Et meie piiskop teenistusel viibis, oli tema otsus. Ja kus mujal peakski kirikuõpetaja pühapäeval olema, kui mitte kirikus ja jumalateenistusel? Eriti veel, kui see õpetaja on kiriku diasporaatöö eest vastutav piiskop, kes on parasjagu Londonis ametivisiidil, ning õpetajaks ordineeritav mees on EELK avalike suhete komisjoni liige. Kuidas saanukski see teisiti olla?

Kristlasi on maailmas omajagu ja see, et kõik ei ela õpetuse järgi samamoodi, ei tohiks olla üllatus, ka EELKs mitte. Sellest räägib alamlehekülg „Välissuhted ja oikumeenia” EELK kodulehel. Sealt saame lugeda, et EELKd iseloomustab rahvusvaheline ja oikumeeniline avatus. Ja edasi: „Osaduses teiste kirikutega saab nähtavaks meie ühtsus usus, üheskoos anname maailmale tunnistust Jumala armust nii sõna kui teoga – kuulutades evangeeliumi, armastades ja teenides ligimest ning hoides loodut. Oikumeenilistes suhetes väljendame koos paljude kirikutega valmisolekut taotleda nähtavamat ühtsust seal, kus seda veel ei ole, ning olla vaatamata erinevustele üks ligimesearmastuses.”

Kas see tähendab, et nõus peab olema kõigega, mis sõsarkirikus kombeks on? „On see üldse meie kompetents?” küsib piiskop Salumäe.

Ehk oleks mõtet keskenduda ühisele, selle asemel et tegeleda millegagi, mis näeb välja nagu kõige ehtsam kiusamine. Mina sinuga ei mängi, sest sina mängisid temaga – see on inimloomusele igiomane, aga kas see aitab kiriku liikmetel kuidagi paremaks saada?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
abc
2 aastat tagasi

Ivan Makarov: Mida te siis veel Tipiga tegite???

Täpp
2 aastat tagasi
Reply to  abc

Mina tean, mida Tipiga tehti, aga vaikin sellest…

Jätaks
2 aastat tagasi

kirikuteema Lääne Elu juhtkirjast välja. Selleks on ajaleht Eesti kirik.

Kes on LE,
2 aastat tagasi

et tulla moraali lugema?

Mina
2 aastat tagasi
Reply to  Kes on LE,

ei näe kiusamist. Keda kiusatakse? Pahandatakse kristlasele mittekohase käitumise pärast

eksole
2 aastat tagasi

20 sajand on. Ja uskumatu küll, aga paistab, et kooliharidus pole ikka veel piisavalt levinud- no ei ole võimalik, et haritud, terve mõistusega inimene peaks kuuluma organisatsiooni, kes jutustab lihtsalt vanu juudi muinasjutte.
Aga paraku on meil demokraatia ja igaüks võib uskuda, mis aga pähe tuleb. Ja üilt, mis täna Vabaduse platsil avanes, räägib ainult üht- lolle on ikka uskumatult palju…. Jumal aidaku meid. Aamen.

Noor penskar
2 aastat tagasi

Seda,mida teeb UK kirik on loomulikult nende asi,nagu seegi,kuidas käitub Eesti Lutheri kirik.

selgub
2 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

igal kirikul oma jumal, just nii nagu hetkel vaja ja rahaliselt kasulik

Salumäel
2 aastat tagasi
Reply to  selgub

on huvitav seisukoht, et iga papp võib piiblit omamoodi tõlgendada ja EELK seisukohad ei loe nagu midagi. Salumäe ilmselt kasutab ainult neid kirjakohti, mis talle kasulikud või meeldivad. Tal ei tasuks küll sellise mõttemaailmaga piiblit käes hoida või sealt lugeda.Hea, et vähemalt peapiiskop rõhutab, et omasooiharus pole aktsepteeritav vähemalt meie kirikus.