Piiskop Tiit Salumäe otsib rahulikku lahendust

Andra Kirna

andra@le.ee

„Inglismaal toimunu on Suurbritannia luteri kiriku siseasi," ütles piiskop Salumäe. Foto: Andra Kirna

„Inglismaal toimunu on Suurbritannia luteri kiriku siseasi," ütles piiskop Salumäe. Foto: Andra Kirna

Kirikuringkondades lahvatanud tüli keskmesse sattunud piiskop Tiit Salumäe ütleb, et tema osalemine geikristlase Meelis Sülla õpetajaks pühitsemisel Londonis oli ta isiklik otsus.

Piiskop Tiit Salumäe viibis septembris Londonis St Mary-at-Hilli kirikus, kui Suurbritannia luterlik kirik ordineeris pastoriks Meelis Sülla, keda Eesti Evangeelne Luterlik kirik (EELK) tema homoseksuaalsuse tõttu õpetajaks ei pühitsenud.

Salumäe osavõtt ordineerimisteenistusest tekitas vastukaja Eestis, kus hulk EELK vaimulikke ja ilmikuid tegid pöördumise piiskoppide poole, kutsudes üles „EELK peapiiskoppi ja teisi piiskoppe järgima õpetust, et homoseksuaalse kalduvuse praktiseerimine kujutab endast pattu ning kirikul ei ole meelevalda /…/ neid, kes ise taolises patus elavad, õpetajaametis sallida.“

Kas EELK-l on oma väljakujundatud seisukoht homoseksuaalse kirikuõpetaja suhtes?

Kirikukogu on seda kunagi arutanud ja otsus oli, et EELK neid ei ordineeri.

See, mis Inglismaal toimus, oli Suurbritannia luterliku kiriku otsustada ja EELK ei tee otsuseid inglise kiriku kohta. No ja kui nii võtta, et patune inimene, siis me ei tohiks ordineerida ühtegi inimest. Niisugust inimest, kes oleks patuta, ei ole.

Meil on pihikord, inimene tuleb ja tunnistab oma patud, mis need siis iganes ei oleks – võibolla isegi, et tegi selle või teise kuriteo. Pihisaladus on sajaprotsendiline. Ka juhul, kui ta tunnistab üles kriminaalse kuriteo, ei tohi pihiisa seda mitte kellelegi avaldada.

Kogu lähtepunkt teoloogias on see.

Olite teenistusel, kui teie sõbra elus oli väga tähtis hetk.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kogu lähtepunkt on teoloogias see
2 aastat tagasi

Kas ka on õigus varjata sari- tapjat, vägistajat, pedofiili? Mida pihikord selle peale ütleb? Kas EVseadus lubab seda varjata?

Tom naabermajast.
2 aastat tagasi

Vabandage mu otsekohesust,aga pederastia on jumala simis surmapatt. jumal taotluslikult väikese algustähega.

Tom naabermajast.
2 aastat tagasi

Parandan-silmis.

Veider EELK
2 aastat tagasi

Milleks meile küll sellised kirikutegelased, kes ikka veel seksuaalse sättumuse põhjal kedagi patuseks peavad ja ühel teenistusele osalemisest nõnda leili lähevad? Mul on hea meel, et Salumäe osales.

Oled tõesti naljakas
2 aastat tagasi
Reply to  Veider EELK

EELK- sse kuulubki ju ka Salumäe. See pole mingi sättumus vaid jälkus.

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Usklikel on aeg ise seisukoht võtta aga mitteusklike jäoks peaks kama kaks olema kas pede või soofiil.
Kirik on ammugi ennast usumeeste poolt täis teinud !

Julgus puudub
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Iga inimene eksib, ka piiskop. Kui seda ei taheta tunnistada, vaid keerutatakse, siis teeb kurvaks. Kirikurahvas vajaks ainult ühte piiskopi suust: “ma seekord eksisin”. See näitaks ainult tema tugevust ja ta võidaks tagasi inimeste poolehoiu.

Salumäele
2 aastat tagasi

Kas on kristlane või ei ole kristlane . Sellist, nagu “geikristlane” ei ole Jumala silmis olemas. Teiseks- ei maksa sellist näidet tuua, et kõik oleme patused. Oleme jah, aga teine asi on see , kui me tahtlikult saadame korda seda, mida Jumal ei luba. Seda teeb Süld ja Salumäe näitas oma heakskiitu kohalolemisega. Sellega häbistati kogudusi kes avalikult sellele reageerisid.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Salumäele

Uutmoodi piiblitõlgenduse kohaselt saab ilmselt kogu Soodoma linn täis olema ‘geikristlasi’, kes tahtsid Lotti külastanud jumalameestega ‘pisut mürada’. Ja meteoriit või tuumapomm taevast tabab hoopis homotrallist vaimselt vaevatud Lotti (ja ta peret), üksnes tagasi vaatav naine jääb ellu. On tõesti imelik, kuhu me lugemisoskusega 30 aasta jooksul välja oleme jõudnud!

kui
2 aastat tagasi

piiskop ei aktsepteeri piiblit, siis on tal aeg tagasi astuda- õigustamine, et iga inimene on patune ja kui sõber on patune, siis võin seda tolereerida, kui ta on pihil käinud on tobe.Kas just Luter polnud see, kes lõpetas selle nn. vabaksostmise raha eest ära. Kui olen politseinik ja minu sõber tapab inimese- teeb kuritöö, kas siis võin seda varjata, kui oleme piiskopi juures pihil käinud. Imelik loogika.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  kui

Teil on tõesti imelik loogika!

imelik
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

rebase filmi reklaamitakse iga nurga peal, aga mis meie rahva lemmikute vahel on toimunud peab tsensor imelikuks

kuriteo
2 aastat tagasi
Reply to  kui

varjamine on juba kuritegu ja seda siis propageerib ja tolereerib kirik mõrvareid ja tapjaid varjates, õudne silma kirjalikkus, aga teisalt ideaalne võimalus pihiisal olla väljapressija või kaassüüdlane