Teadlaste öö jõuab ka Läänemaale

Elen Freivald

elen@le.ee

Teadlaste öö festivalil mängiti tulega. Arvo Tarmula
Teadlaste öö. Arvo Tarmula

Tuleval nädalal üle Eesti toimuva 16. teadlaste öö festivali teema on „Teadus toidab”. Läänemaal tegutsevad teadlased Paliveres, Linnamäel ja Haapsalus.

Teadlaste öö korraldaja Monica Susi sõnul valiti tänavune festivali teema selle aktuaalsuse tõttu. „Otsustasime rääkida toidust mitmeti – vaimutoit, ajutoit, ka toiduraiskamine ja toidujäätmed,“ ütles ta.

Teadlaste öö jõuab piirkondadesse, mis ise huvi üles näitavad. „Meie ise ei vali kedagi, vaid otsime üleskutsega kaaskorraldajaid, saadame kõik vajaliku ja aitame turundada,“ lisas Susi.

Haapsalus 20., 21. ja 24. septembril innovatsioonikeskuse Innokas eestvõttel toimuvad töötoad on mõeldud koolidele ja lasteaedadele. Innoka juhataja Angela Leppiku sõnul on tänavu töötoad nii Innokas kui ka õues, mudellennunduse töötuba on hoopis Haapsalu kutsehariduskeskuses.

Innoka töötubades räägitakse, kuidas kosmoses süüakse ja kuidas maitseb astronautide toit. Juttu tuleb ka droonidest, õpetatakse sõidukite ja leiutiste ehitamist.

Palivere põhikoolis on festivali viiepäevane programm mõeldud ainult kooliperele. Kooli õppealajuhataja Lehte Jõe sõnul on kolmel päeval Rakett 69 õpihuvilaager, kahel päeval käivad õpilased loomaaias ja tuleb ka traditsiooniline heategevuslik sügisandide näitus. „Pärast näitust anname seal väljas olnud annid ja hoidised sotsiaaltöötajale, kes jagab need neile, kel rohkem vaja,“ rääkis Jõe.

Kooli tuleb külla muinasjutuvestja Piret Päär, kes räägib toidust rahvajuttudes. Vanematele õpilastele on LogoSpike robotite õpitund ja teadusteater.

Oru koolis on teadlaste öö ettevõtmised reedel nii kooliperele kui ka kõigile teistele huvilistele. Oru kooli huvijuhi Liisa Lintsi sõnul peaksid huvilised enne oma tulekust teada andma ja kohapeal tuleb esitada koroonapass või tõend negatiivse proovi kohta. „Siis saab koolimajja sisse hüpata ja piiluda,“ ütles Lints.

Õpilased lähevad ekskursioonidele nii kohalikesse ettevõtetesse kui ka Tallinna. Festival saab reede hommikul alguse diskussiooniga teemal „Mida sööb robot?“. „Tahame arutleda selle üle, millist rolli mängivad robotid meie tulevikus,“ ütles Lints. Koolimajja on tulemas ka lapsevanemad – kalamees ja kokk. „Kalamees räägib kalapüügist ja toob proovimiseks kaasa kala,“ ütles Lints. Kokast lapsevanem aga valmistab midagi õpilaste toodud aiasaadustest. Koolipere külastab ka Eve Tamme taimeaeda. „Tutvume metsikute söödavate taimedega,“ ütles Lints.

Reede õhtul on koolimaja lipuväljakul taaskasutuse ja säästva eluviisi propageerimiseks riidelaat ja kohvik, mille tulu annetatakse toidupangale.

Teadlaste öö festival on Eesti suurim teadust populiseeriv üritus, mis tänavu toimub 43 paigas. Festivali korraldab teaduskeskus AHHAA.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments