Reform sulgeks Läänemaal pooled põhikoolid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Martna koolis käib poolsada last, aga ministeeriumi jaoks on seda põhikooli jaoks vähe. Foto: Urmas Lauri

Martna koolis käib poolsada last, aga ministeeriumi jaoks on seda põhikooli jaoks vähe. Foto: Urmas Lauri

Haridus- ja teadusministeeriumi kavandatav reform annaks edaspidi armu vaid põhikoolidele, kus kolmes viimases klassis õpib vähemal 30 last.

Läänemaa kümnest põhikoolist jääksid puutumata viis, ülejäänutele oleks 30 lapse nõue surmahoop. Lääne-Nigula vallas asuva väikese Martna kooli direktori Tiit Aedmäe hääl muutub seda kuuldes järsuks ja toon napiks: „Ma tean. Olen kuulnud. Väga vale plaan! See suretab maaelu välja. Alles jääb tühi maa.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
millisele
1 aasta tagasi

parteile kuulub LE, kommentaare kustutatakse erilise agarusega, sealne jaanalind arvab, et rahvas on pime ja loll, kui seda tegevust ei märka, venelasi üritab samamoodi ümber kasvatada roskomkontrol, sulgedes ja keelates rahva arvamust avaldavad väljaanded

Ei Ole
1 aasta tagasi
Reply to  millisele

Ei ole jaanalind, pelikan on.

Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi

Lahendus on ju väga lihtne – valda (linna) ainult üks põhikool!

Üks põhikool, millel on mitu koolimaja eri paigus.

Mitme hoonega koole on Eestis küll ja küll (nagu ka lasteaedu) ning kuskil pole kirjas, kui lähestikku need hooned peavad olema.

2. kodanik
1 aasta tagasi

On veel üks lihtne lahendus. Järgmistel valimistel Reformierakonda mitte valida. Siis pole vaja seda mitme hoonega kooli komejanti mängida.

Uus luud
1 aasta tagasi

…Haapsalu piiga LIINA PÕLD sai nüüd HTM-i asekantsleriks. Ja kohe Läänemaa koole hävitama.

naine
1 aasta tagasi

kui mõned töökohad ka sinna kanti luua, siis ehk polegi vaja varsti mõelda kooli kinnipanemisele…

Vene rahapesu
1 aasta tagasi

Rehvid töötavad Kremli huvides, ei mingit kahtlust. Oma kärpepoliitikaga lasevad põhja nii majanduse kui sotsiaalsfääri. Rahvastiku tohutu muutus eestlaste kahjuks on nii kaugele jõudnud, et rahvusriigist varsti enam rääkida ei saa.

Kohalik
1 aasta tagasi

Martnasse alustati u aasta tagasi uue koolihoone ehitust. Ametnikel ikka kõik korras ministeeriumis? Ehitame uue hoone ja paneme kinni??

muidugi
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

siis müüakse see välismaa firmadele kontoriks maha. või tehakse uus sotsisaalmaja või midagi

Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Milleks meile selline valitsus, mis inimestest, haridusest ning riigi jätkusuutlikusest ei hooli!
liberid, astuge tagasi!!

Neh
1 aasta tagasi

Nad võivad ju tagasi astuda aga harimatu telekaga progetud biomass valib nad jälle tagasi. Eestlane on oma olemuselt veis et siis oma ninaesisest suurt kaugemale ei näe. Niikaua kui liberid suudavad 700bruto ninaesist pakkuda ja telekast antakse Rannamaja ja Tantse Tähtedega peale, ei muutu siin riigis mitte midagi. Süstikampaania näitas seda väga hästi. Biomass on nõus enesetapu ka tegema kui telekas ütleb et see on mõnna.

Külamees
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Valimised lähenevad. Kas on erakonda keda valides saaks loota, et väärtused saaksid domineerima leiva (tänapäevases variandis ninni – nänni) ja tsirkuse üle. Seni on kõik alternatiivsed variandid ju pettumuse valmistanud. Meenutame Roheliste, Vabaka, ja Ekre toimetamisi. Viimase osas peab eraldi seletama, et rahvuskonservatiivsus iseenesest on ju praeguses pealaialiliberaalia õhkkonnas samm õigemas suunas, aga seda saatev aplomb? Pealegi ka majanduse jms plaanis pole ju näha midagi peale(kasvõi) laenurahaga ratsa rikkaks lubamise – ehk mis vahet on siis legendaarse viie rikkama hulka loosungiga. Demokraatlik süsteem on kriisis, ei suuda enam peenhäälestusest välja tulla. Ja mitte ainult meil, see on üldine. Näeme kuidas… Loe rohkem »

Neh
1 aasta tagasi

Harimatus on läänelik väärtus. USAs on keskoolilõpetajad põhimõtteliselt kirjaoskamatud. Inimesed peavad saama kõik informatsiooni televiisorist ja ei tohi osata lugeda. Lugemisoskus toob kaasa valeinformatsiooni ja Vene propaganda leviku. Üleüldse on kool saatanast. Kui Sa ntx oled õppinud füüsikat ja keemiat siis ei usu Sa enam kliimasoojenemist ega Süüria gaasirünnakuid ega süste ja maske. Rannamaja reklaamipausid ja kaubanduskeskuste kõlarid on teadusinfo jaoks täiesti piisavad.

meh
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

see et ameerikale iseloomulik vaemuvaesus on ka siia jõudnud, pole kahtlustki. ei tähenda et nii peaks või isegi tohiks jätkuda

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Jäta Bangladesh rahule. Enne viimase aasta hüsteeriat näitasid kogu maailma uuringud ühte lihtsat fakti et tolmulapiga ei saa ennast ühegi haiguse vastu kaitsta. See maskitsirkus hakkas ju mingi 2008 kus harimatud rumalad inimesed hakkasid ennast maskiga kõikvõimalike gripivormide vastu “kaitsma”
Kriitiline analüüsivõime näitab et kogu vasakäärmuslik jamps on teaduse eitamine ja läbinisti vale. Sellepärast ongi vaja tsensuuri ja repressioone et ei kliima ega korona ega pagulaed ega homod ega Ukraina ei kannata minimaalseltki kriitikat.

Juhan
1 aasta tagasi

Vabandust, aga kust see kinnipaneku piir jookseb, kas 1 õpilase kohta üks õpetaja? Kas siis on see ka maaelu väljasuretamine? Kes seda maaelu välja suretab, kas valitsus või ehk peaks kohalik väljasurev ja uusi õpilasi mitte juurde tootev kohalik kogukond peeglisse vaatama? Nii, et räägime asjadest emotsioonideta, nii nagu on ja kus on tegelikud põhjused.

Õige tegelikult..
1 aasta tagasi
Reply to  Juhan

Tahad nii väga maal elada, ole valmis ebamugavusteks ka. Tulevik ja põhiline elu on linnades, võiks juba aru saada. Maapiirkondadesse jäävad põllumajandus ja metsandus, mitte kellegi igapäevaelu. Pensionile lähed ja rahu tahad ning enamike linnamugavustega midagi peale hakata enam pole võid mõne maamaja osta…

Õige jutt
1 aasta tagasi
Reply to  Juhan

Eurorahade eest ehitati maale kiviaedasid ja seltsimaju. Selle raha eest oleks tulnud tehaseid ehitada ja haritud noored spetsialistid oleksid maale elama tulnud koos peredega ning koolimajasid ja lasteaedasid oleks täna vaja suuremaks ehitada.

jah
1 aasta tagasi

õige lähenemine, milleks neid külakoole, tuleb uuesti avada Kehtna parteikool, meie eesrindlik kasvulava kõikvõimalikele riiklikele ametitele.

õige
1 aasta tagasi
Reply to  jah

külvivoilnike põud juba ammu käes