Lahevas elutsevad seeneharuldused

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Narmasnutt Inocybe furfurea. Tõnu ploompuu

Seeneteadlane Tõnu Ploompuu leidis esmaspäeval Läänemaalt Lahevast väikese hariku tüüpi seene, millel pole maakeeles nimegi.

Lahevast leitud kahe sentimeetri kõrgust valget Ramariopsis tenuiramosa’t on Eestis varem nähtud vaid korra. Ploompuu sõnul ei pruugi seen nii haruldane olla, teda lihtsalt ei märgata. Ploompuu silmas teda, kui hakkas pildistama läheduses kasvanud pisikesi vesinutte. „Siis nägin ka valgeid pulgakesi,” ütles Ploompuu. Lehtede vahel siblides õnnestus leida ka paar suuremat, kes samuti pildile said.

Ploompuu sõnul leidub selles metsas teisigi põnevaid seeni, sest seal pole aastakümneid loodust suurte masinate ja väetamisega lagastatud. Seal kasvab kaitsealune värviline lehtervahelik ja saatana-kivipuravik. Varjatud eluviisiga hariku lähedusest leidis Ploompuu aga sõrmeotsasuuruse narmasnuttide perekonda kuuluva liigi, mis võib olla kogu Põhja-Euroopa esmaleid.

Loe lähemalt:

hariku moodi seen Ramariopsis:

https://www.facebook.com/tonu.ploompuu/posts/2044926779002152

uus narmasnuti liik:
Harikutüüpi seen. Tõnu Ploompuu
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments