Juhtkiri: rohkem konkreetsust!

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kohalike valimisteni on jäänud kuu aega. Erakonnad ja valimisliidud teevad esinumbritest paraadpilte, annavad valimislubadustele viimast lihvi ja trükivad programme.

Sügise edenedes üha sagedamini postkasti potsatavaid läikpaberil valimisreklaame ei tohiks alahinnata. Valimisreklaam peaks olema nagu tööplaan – kui valida seda või toda seltskonda, siis see ja too saab korda; kui ei saa, saab valla- või linnavolinikelt aru pärida. Paraku ei anna valimisreklaamid, kui neisse süveneda, selleks mingit võimalust. Järgnev on valik 2021. aasta valimislubadustest Läänemaal ja Lääneranna vallas.

„Seame eesmärgiks lammutada ja koristada mahajäetud ja lagunenud hooned ning rajatised, mis risustavad meie elukeskkonda”, „Jätkame ja suurendame investeeringuid mustkatete rajamisse ja tõhustame olemasolevate kruusakattega teede hooldust”, „Loome Haapsalu rannaalade visioondokumendi”, „Võtame eeskuju Paidest ja Tartust, luues ka Haapsalusse suveperioodil ruumieksperimendi”.

Need neli lauset ei ole erand. Suurem jagu valimislubadusi on puhas kantseliit, mis ähmastab tähendust ja muudab arusaamise raskeks. Kas üldse midagi lubatakse ja kui, siis mida? Lubadus „seame eesmärgiks lammutada lagunenud hooned” ei kohusta millekski. Seame eesmärgiks – hästi, aga lammutamiseni ei jõua. Eesmärk ei ole tegu. Kruusakattega teede hoolduse tõhustamine kõlab ju kenasti, aga teehooldus on kohaliku omavalitsuse kohustus nagunii, luba või ära luba, ikka tuleb teha. Haapsalu rannaalade visioondokumendi loomine ei tähenda seda, et rannaalad korda saaks. Nelja aasta pärast saab valija hunniku paberit, mille järgmine koosseis sahtlipõhja unustab, ja lõpuks saab lubatud visioonist makulatuur.

Haapsalusse suveperioodil ruumieksperimendi loomine tekitab isegi kõhedust – kas see pole kuidagi ohtlik? Nii et kui tohiks paluda, siis paraadpiltide ja kantseliidi asemel ootaks konkreetsust, härrased.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
viloloog
2 aastat tagasi

Milleks konkreetsus kui nagunii keegi neist ei vastuta!

eriti
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

ei vastuta valimisliidud, seal iga mees ajab oma asja ja ülejäänu teda ei puuduta

ei erine
2 aastat tagasi

millestki NLKP iga aastastest aprilliteesidest, kus lubatakse alati helget tulevikku ja elu kommunismis ja tulemust me näeme praegu

ets kae
2 aastat tagasi

Konkreetsust päriselt tahtes on võimalik saada vaid natuke kaugemalt alustades,seega kõigepealt 18.-l Toompeal taas ära käies.
Haapsalus ju pole miskit planeeritud.

Nimekirju
2 aastat tagasi

lugedes…Igasugu “halle kardinale ” on nimekirjadesse ilmunud kuid mitte kohaliku elu parandajaid vaid mitmed aastakümned ainult halvendajad olnudki ja ikka püünele. Piinlik.

Miss Marple
2 aastat tagasi

Tundub, et ruumieksperiment on Posti tänaval juba etteruttavalt loodud ; )

Ats
2 aastat tagasi

Paraku olen selle LE juhtkirjaga täiesti nõus. Mida te ajate mullikesi,mis midagi ei maksa. Pole ju raske asju öelda selgelt ja konkreetselt.Mõni punt seda teeb aga siis nimetatakse seda räuskamiseks 😅
Mina luban,et ka peale valimisi tõuseb päeval päike ja öösel kuu,ei vastuta kui pilved neil ees passivad.

Atsile
2 aastat tagasi
Reply to  Ats

Kuidas sellest aru saada? Miks paraku, mis tähendab kahjuks? Ole lihtsalt nõus.

Ats
2 aastat tagasi
Reply to  Atsile

Tavaliselt ma ei ole LE ga nõus

Majaomanik
2 aastat tagasi

See visiooni loomine oli vist refide idee!? Õnneks pole vajadust seda karta,nende pink on ikka väga lühike,pole teist ollagi,varumängijad. Valimistel neil Suklese pundile küll mingit vastast pole.