Politsei kontrollib avalikes siseruumides piirangute täitmist

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu piirkonnapolitseinik Vello Vichterpal möödunud aastal Haapsalu Maxima külastajate maskikandmist kontrollimas. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu piirkonnapolitseinik Vello Vichterpal möödunud aastal Haapsalu Maxima külastajate maskikandmist kontrollimas. Foto: Arvo Tarmula

Lisaks ühissõidukitele kontrollib politsei maskikandmise kohustuse täitmist ka teistes avalikes siseruumides, näiteks kaubanduskeskustes ja asutuste teenindussaalides.

PPA kriisistaabi juhiabi Tago Trei sõnul kontrollib politsei piirangutest kinnipidamist seoses valitsuse 26. augustil jõustunud korraldusega, mil hakkas kehtima maskikandmise kohustus kõikides nendes avalikes siseruumides, kus nakkusohutuse tõendit kontrollima ei pea: näiteks poed, apteegid, postkontorid, asutuste teenindussaalid jne.

„Seni kontrollisime maskikandmist ühissõidukites ja jumalateenistustel. Neis kohtades järelevalvet tehes oleme näinud, et enamik inimesi peab kehtestatud piirangutest kinni. Usun, et olukorras, kus nakatumise numbrid on kõrged, mõistavad inimesed piirangute vajalikkust ka teistes avalikes siseruumides,“ rääkis Trei. Trei tuletas siiski inimestele meelde, et ka parvlaevad on ühissõidukid, kus tuleb maski kanda.

Politsei teeb kontrolli nii oma tavapärase töö käigus kui ka vajadusel lisapatrulle välja pannes. Trei selgituse kohaselt arutab PPA iganädalaselt Terviseametiga, kus ja millises mahus järelevalvet on mõistlik teha. Kindlasti kontrollivad nii PPA kui Terviseamet kohti, mille kohta on tulnud info, et neis võib olla probleeme piirangute täitmisega.

Piirangutest kinnipidamise üle järelevalvet tehes politseinikud eelkõige vestlevad inimestega ja selgitavad maskikandmise nõuet. Vajadusel pakutakse inimestele ka maski. „Kui politseinikel on alust arvata, et inimene rikub seda nõuet teadlikult, on võimalik teha suuline hoiatus ja sõltuvalt rikkumisest alustada ka menetlust,“ sõnas Trei. Maskikandmise kohustuse eiramise eest saab politsei määrata trahvi kuni 400 eurot.

Tago Trei tõi veel välja, et lisaks maskikandmise nõude täitmise kontrollimisel vaatab politsei seda, kas meelelahutuskohad ja ürituste korraldajad kontrollivad sissepääsul külastajate nakkusohutust kinnitavaid tõendeid. „Möödunud nädalavahetus näitas, et suurem osa neist kontrollis nakkusohutust kinnitavaid tõendeid korrektselt.

Täheldasime probleeme mõnes üksikus kohas ja kõige enam pälvis tähelepanu üks Tallinnas toimunud avalik üritus, mille osas praegu asjaolusid kontrollime,“ ütles Trei. Ta lisas, et nõuete rikkumise korral lasub ettevõtjail vastutus ja on võimalik määrata rahatrahv.

Möödunud nädala jooksul käis politsei viiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute üle järelevalvet tegemas üle Eesti 1847 kohas, sealhulgas 887 ühissõidukis, 714 kaupluses, 66 meelelahutuskohas, 25 kirikus, 26 avalikul üritusel ja 129 muus avalikus siseruumis. Hinnanguliselt 85% inimestest kandis maski.

Politseinikud vestlesid kokku 2462 inimesega, et juhtida tähelepanu piirangute järgimise vajadusele ning andsid ligi 2000 inimesele maski.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Noh
2 aastat tagasi

Peale Elmari väljaütlust ei jää järelvalvesse suurt kedagi…

Kristjan
2 aastat tagasi

Kui te nüüd juhtusite vaatama meie Riigikogu Presidendi valimisi, siis see ütles kõik. Seal oleks saanud ikka kõvasti vestelda ja trahvida. Aga selge ju see- et asemikud on jumalast kõrgemad..

Nutu
2 aastat tagasi

ajab peale mis “tasemeni”ehk alanduseni Kallase valtsus eesti rahva on viinud. Suukorvid peas nagu koertel ja politsei kontrollimas. Tulge möistusele.

Riigi Kontroll
2 aastat tagasi

Keegi ei saa nõuda maski kandmist, see on vastuolus põhiseadusega!
Ja selle eest trahvi teha! See on vastuolus põhiseadusega!
Politsei peaks tegelema kuritegudega!!!

hah
2 aastat tagasi
Reply to  Riigi Kontroll

just täpselt põhiseaduse järgi vüib su kalleid õigusi piirata kui kaalul on rahvatervis või riigi julgeolek. ära virise või püsi kodus

Hmm huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  hah

Ei ole päris nii. See on lihtsalt määrus, mis ei allu mitte ühelegi seadusele. Määruse eest hakata kedagi sundima ja trahvima on kohtukeiss. Kui mind ei usu, siis Ülle Madise arvamust asjast peaksite ikka uskuma. On ka ju teised juristid sõna võtnud antud teema kohta. See on üks käkk ja politseiametnik hakkab sinult maski nõudma, siis tegelikult rikub ju seadust või nii, teisisõnu pole seadust mille järgi nõuda. Nii nagu sain aru

Vares
2 aastat tagasi
Reply to  Riigi Kontroll

Riigi Kontroll.. Sa mine võta oma rohud ära mida perearst Sulle juba sünnist saadik määranud on… 🤪

Nui neljaks kohti on mujal
2 aastat tagasi
Reply to  Riigi Kontroll

Põhiseaduses kohe maskid kirjas? Ühekordsed ja korduvkasutatavad. Dikteeri.
Kandke maske ja austage kaaslasi, palun!

Joppenpuhh küll noh
2 aastat tagasi

Tüüpilune rumalavõitu üleskutse: kandke maske ja austage kaasladi. Sa inimene ei viitsi süvenedagi teemasse, paned maski ette ja ah las olla, mis mi a seal ikka

Vaatleja
2 aastat tagasi
Reply to  Riigi Kontroll

Politsei tegelegu tööga, mitte igasugu jamaga. Mingu kasvõi lasketiiru ja õppigu tulirelvast laskmist.

Ehh joppen
2 aastat tagasi

Endal on Veerpalju jooksus, aga need kontrollivad maske. Tsirkus rsk.

Agu
2 aastat tagasi

Nagu orjapidajad, kontrollivad,kas on ikka ahelates või ei ole. Kohutav.

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Hea, et veel veel ei ole tulistanud..)

Jaanus
2 aastat tagasi

Õnneks ma võin öelda . Tervis ei luba maski kanda . Ja mingit tõendit ma näitama ei pea . Nii on kirjas terviseameti lehel . Pole tänu väärt .

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

Esitada võib kaks küsimust ja see pole üldsegi lamemaalsus ega mingi teooria. Kaks lihtsat küsimust, millele aga vastust ei ole. 1. kas nn viirus on eraldatud ja säilitatud inimkehast? 2. Kes vastutab vaktiini halbade tagajärgede eest minu tervisele? Mõlemale küsimusele ei leidu vastust, ametlikult esitatud, ei ole meil tegelast, kes oskaks. Mida me siin siis mängime, jääb arusaamatuks!?

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Kes sind küsib? On mädanenud 90 millioni evro ulatuses vaktsiin Pfizer, peavad ju kahjumid tagasi tagastama!?
Varsti veel alustavad vaktsineerida koduloomad : kassid, koerad, on olemas sigad ja lehmad? Nendele tuleb kaks korda torkida tagumikuse – sest et leijutavad koronalinnu sea virus. Tulnukade koronavirus ka ei ole kaugel!

Mati
2 aastat tagasi

Üritused ja kogunemised tuleb keelata, mitte toksida mõttetult.

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  Mati

Ei jaga nimekaimu seisukohta. Nakkusohutuse kontrollimine on tehnilises mõttes lihtsamast lihtsam.

mhmh
2 aastat tagasi

Hirmsa pandeemia korral ei peaks sellist kontrolli tegema sest siis kannaks kõik vabatahtlikult.

Jaanus
2 aastat tagasi
Reply to  mhmh

Õige

Kübe
2 aastat tagasi

Näha on, ressurssi on kõvasti üle. Peaasi, et kontrollimisel relvi neile kaasa ei anta. Lasevad veel mõne maskitu kogemata maha…