Juhtkiri: kasulik vaikus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu Posti tänava remont algas 5. juulil kuidagi tasa ja hiilimisi, nagu poleks selles midagi erilist. Tänav jäi lihtsalt vaikseks. Nagu polekski sulgunud kuurortlinna tuiksoon kõige magusamal ajal, kui kahest koroonakevadest räsitud pisiärid saanuks veidigi kosuda. Üksiku kohvikupidaja pahameel, et linnajuhid teavitasid ettevõtjaid tänava kinnipanekust vaid kolm päeva ette, ei kostnud kaugele. Kohvikupidaja langes isegi teiste meelepaha alla, sest 3,5 miljonit on ikkagi 3,5 miljonit ja küll Haapsalu linnapea Urmas Sukles teab, mis ta teeb.

Nii kestiski vaikus – linnapeale kasulik vaikus – edasi. Tegelikult oli Annuška aga õlipudeli ära ostnud ja jõudnud selle purukski pillata. Ülejärgmisel päeval hakkasid langema puud, ikka sellessamas kõrvulukustavas vaikuses, ja seda selgemini kostis sae undamine ja pärnade kukkumise hääl.

Suklest tummaks löödud linlased ei heidutanud, ta vaatas neist mööda. Sukles teab, et pärnad ei sobi linna, tilguvad nestet, rikuvad riideid ja olid ju haiged, nii et ohustasid lapsevankriga emasid.

Lõpuks ilmus Haapsalu linna kodulehele analüüs, botaanikaaia dendroloogi Olev Abneri hinnagul olid puud siiski üsna hea tervise juures, aga selleks ajaks olid need juba langenud, ja korraks vaikuse katkestanud tasane hääl rauges.

Lääne Elu on korduvalt küsinud, mis puud mahavõetute asemele tulevad. Tahaks teada. Kui palju puid tuleb? Kuhu nad tulevad? Kas nad hakkavad ehk juba tuleval kevadel õitsema ja sügisel vilja kandma? Vastust pole. Ainus info uue Posti tänava kohta on Haapsalu kodulehele hästi ära peidetud reklaamimaiguline video, kus linnulennult näeb Posti tänava ääres kõrguvaid küpressitaolisi moodustisi.

Kolm kuud enne kohaliku omavalitsuse valimisi panustab Sukles arrogantselt vaid neile valijaile, kes teda pimesi ja seletusteta usuvad, aga unustab need, kes tahaksid teada. Unustab meelega, sest vaikus on kasulik. Muidu, mine tea, mis kõik võib välja tulla. Ja eks seletamine väsita ka.

26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Niminimi
1 aasta tagasi

Ootan juba ilusat uut peatänavat! Mis neist puudest enam taga nutta, elame näeme ja järgmine aasta juba naudime.

Jundas.A.
1 aasta tagasi

Karnau. Miks sa selliselt käitud? Kas häbi pole. Ega vist Teil endil ka tervis väga kiita ei ole…

Annuśka
1 aasta tagasi

Miks minu õlipudel ette jäi?

Velirand
1 aasta tagasi

Lääne Elu lugejana mäletan, et Lääne Elu ise kirjutas juba eelmisel sügisel, mis puud asemele tulevad.
Tundub, et mitte ainult valijate mälu pole lühike.

Bro
1 aasta tagasi

Hea juhtkiri!

Eesti NSV
1 aasta tagasi

Kuidas ajaleht julgeb valitseva võimu vastu sõna võtta? mis okas on peatoimetajal Suklese vastu?

Kui siiani nähti
1 aasta tagasi

teeremondis ainult puid, siis nüüd on uus rünnak samadelt irisejatelt. Nüüd on neile ette jäänud vanad majad, mida nad nimetavad kuurideks ja puulobutikeks. Kaua neile vanadele majadele rünnak kestab, seda saame näha. Häbi neile kaagutajatele!

Linlane
1 aasta tagasi

Austatud Lääne Elu juhtkirja autor!
Kas juba küllalt ei saa?
Miks ründate isiklikult meie linnapead?
Juba ammu on ületatud igasugune piir!
See ei ole ajaleht, mida paberkandjal oma postkasti soovin. JA kuigi ajalehe veerud on juba aastaid väga lahjad, siis tänaseni ei ole ma tellimust veel katkestanud, aga nüüd on kõik.Pidev sopa loopimine ja mitte millegist “uudiste”tekitamine on jabur. Aitab!

mis
1 aasta tagasi
Reply to  Linlane

austatud saab laimaja olla

Linlasega
1 aasta tagasi
Reply to  Linlane

ühel meelel

Koguja
1 aasta tagasi

“Haapsalu Posti tänava remont algas 5. juulil kuidagi tasa ja hiilimisi, nagu poleks selles midagi erilist.” paistab, et on siiski eriline – pole ehitusluba, raieluba, tööprojekti – või siis pole neid avalikesse registritesse kantud.

Pamp
1 aasta tagasi

Haapsalu peatänav meenutab nüüd Lihula peatänavat. Seal ka ei ole peatänaval puid. Aga peatänava kohta on paljud majad lihtsalt puukuuri välimusega, mida ennem nagu ei pannud tähele.

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Olen sama meelt, et nüüd kui saame moodsa haljastusega peatänava, ei sobi enam need puust lobudikud…vaja oleks moodsa euroajaga kaasa minna ja need plekist ja klaasist kuubikutega asendada… Milleks poolel teel peatuda, Linnavalitsus???

Majaomanik
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Linnavalitsus ei ehita ega korrasta eramaju.

Mhmh
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Aga mis on Lihula peatänaval viga?!? Ilusad ajaloolised majad paistavad välja.

Mhmh
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Vaatasin eile Posti tänaval ekstra selle pilguga, et milline maja siis puukuuri välimusega (või lobudik) on. No ma ei näinud ainsatki. Paar maja tahaks küll üle värvimist, aga midagi väga hullu nüüd ka ei ole.