Daire Kaup: maiustused – kui palju on liiga palju?

Daire Kaup. Foto: erakogu
Daire Kaup

Nädal tagasi lõpetas Tallinna ülikooli Haapsalu kolledžis juba kahekümnes lend tervisejuhte (sh loo autor). Tervisejuht ei ole arst, ta annab nõu toitumise ja liikumise kohta, aitab leida tasakaalu enne, kui tervis kehvaks läheb ja arstiabi on vältimatu, kasutades selleks tõenduspõhiseid seisukohti ning toitumis- ja liikumissoovitusi, mis põhinevad teaduslikel uurimistulemustel. Et õpitud teadmisi inimesteni viia, kasutab tervisejuht näitlikustavaid mudeleid, näiteks toidupüramiidi. Peaaegu iga vestlus, kus enam teadlikke inimesi koos, jõuab varem või hiljem aruteluni: kui palju on liiga palju? Kas kuuma ilmaga ikka võib end jäätisega jahutada või peaks siiski vett eelistama?

Toidupüramiidi järgi, mille eesmärk on näidata, mida süüa vähem ja mida rohkem, pole suhkrule ja maiustustele palju ruumi jäetud. Püramiidi järgi tuleks kõige enam süüa köögivilju, täisteratooteid, marju ja puuvilju ning koguseliselt vähem piimatooteid ja liha, kala, muna ning lisatavaid rasvu.

Elanike seas läbi viidud toitumisuuringu järgi sööb keskmine eestimaalane tegelikult aga enam maiustusi, sh magustatud piimatooteid, ja sellevõrra vähem köögivilju. Meie organism võib toimida ka väga ühekülgse ja ebatervisliku toitumise korral, kuid teisalt suurendab see haiguste riski ja väheneb eluiga.

Kui palju siis võiks maiustusi tarbida? Täiskasvanud inimesel on mõistlik süüa päevas maksimaalselt 50–75 grammi suhkruid, seda olenevalt energiavajadusest (näiteks 2000 kcal või 3000 kcal). Lastele on soovituslikud kogused veelgi väiksemad. Osa lisatud suhkrutest saame põhigrupi toitude koostisest, kuid kõige enam sööme ikka maiustuste ja magustatud piimatoodete kaudu (jäätis, magustatud jogurt ja kohupiim). Magusaportsjonina lähevad arvesse ka näiteks putrudes, kookides või tees-kohvis kasutatud suhkru- ja meekogused. Samuti arvestatakse siia hulka suhkruga magustatud jogurtites ja kohupiimatoodetes sisalduv suhkrukogus, mis võib olla isegi kuni üks portsjon 100 grammi toote kohta.

Täiskasvanud võivad päevas tarbida vaid neli portsjonit ja lapsed ainult kaks portsjonit magusat. Lihtsustatult võiks nelja portsjoni tarbimine päevas olla järgnev: üks väike u 10 g küpsis hommikukohvi kõrvale, u üks 10 grammi kaaluv komm enne lõunat, üks väike amps ehk u 15 g torti sõbra sünnipäeval ning suutäis jäätist u 20 g ja 40 ml (näiteks ühe keskmise pulgajäätise kaal on 80 g).

Suhkruid aga ei ole vaja karta, küll aga tuleks teada, millistest toitudest ning kui palju suhkruid saame ja seeläbi vähendada teadlikult lisatud suhkrute tarbimist. Aga magusaisu tahaks ju kuidagi rahuldada. Üks imelihtne viis selleks on osta kohalikult talunikult maasikaid ning kasta need sulatatud tumeda šokolaadi sisse. Üks portsjon vastab u 3 keskmisele maasikale tumedas šokolaadis.

Rohkem infot suhkru kohta leiad siit: https://www.tai.ee/sites/default/files/2021-03/157970280929_suhkrud_est.pdf.

Maasikad tumedas šokolaadis

1 kg maasikaid, turult või talunikult

200 g tumedat šokolaadi (70%)

Sulata šokolaad paksupõhjalises potis või veevannil, võta maasikal rohelisest tutist kinni ja kasta ettevaatlikult šokolaadi sisse, aseta seejärel küpsetuspaberiga kaetud alusele üksteise kõrvale. Tõsta 10 minutiks külmikusse, et šokolaad taheneks. Naudi!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
huvitav
2 aastat tagasi

kus töötab tervisejuht ? ja kas tema teenust hüvitab haigekassa või on pigem tasuline ?

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Niisuguse tarkuse jäoks oli vaja veel mitu aastat kolledzis õppida ?

Mina
2 aastat tagasi

See jutt on täpselt selline mida teab iga 3 klassi õpilane ka , milleks raisata selleks ajalehe ruumi, kui keegi nagunii selle järgi midagi ei tee.Ja oh üllatust, artikkel polegi tasuline.

Varoona
2 aastat tagasi

Juba ammustest aegadest diskuteeritakse, kas neli korda kuus on palju või mitte. Naine arvab, et palju, aga mina, et mitte.