17

President ja Kaitseliidu ülem saatsid väekaitserühma Estguard-4 Iraagi poole teele

Lääne Elu

info@le.ee

Presidendi Kersti Kaljulaidi sõnul demonstreerib Estguard-4 eesseisev missioon ka Kaitseliidu arengut. Foto: Ardi Hallismaa

Vabariigi president Kersti Kaljulaid ja Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi kohtusid peagi Iraaki NATO missioonile suunduvate kaitseliitlaste ja nende lähedastega.

President märkis oma sõnavõtus, et Kaitseliit ei sündinud 103 aastat tagasi mitte ülevaltpoolt tulnud käsu korras, vaid kodanike endi vabast tahtest ja panustamisvalmidusest.

„Teie missioonile minek on samasugune vabast tahtest ja panustamisvalmidusest kantud otsus. Seetõttu tänan teid mitte ainult eesseisva missiooni eest, vaid ka selle eest, et leidsite endas detsembris julgust ja pealehakkamist, et senine töö ja pereelu terveks aastaks pausile panna. Ma olen selliste kodanike ja kaitseliitlaste üle väga uhke,“ ütles riigipea.

Presidendi sõnul demonstreerib Estguard-4 eesseisev missioon ka Kaitseliidu arengut. „Kaitseliit pole enam kaitseväe „vanem, aga vaesem vend“, kellele usaldada lihtsamaid ülesandeid. Kaitseliit saab täna esmaklassiliselt hakkama nii kogu maakaitse ettevalmistamise ja juhtimisega, kui vajadusel ka väga spetsiifilise missiooniüksuse väljaõpetamisega,“ ütles president.

Nädala lõpus operatsioonile lendav üksus alustas väljaõpet möödunud aasta detsembris. Teenistus Iraagis kestab käesoleva aasta detsembrini. Kõik Iraaki suunduvad üksuse võitlejad on Kaitseliidu tegevliikmed 13 erinevast malevast. Enim on esindatud Lääne malev kuue liikmega.

Kaitseliidu ülem brigaadikindral Ühtegi andis üksusele üle rühma tähise, kuhu on kinnitatud ka kolme eelmise Estguard üksuse välisoperatsioonide lindid. Samuti soovis kindral võitlejatele sõduriõnne ja tänas nende lähedasi toetuse eest.

Kaitseliidule annab osalus välisoperatsioonil võimaluse testida oma väljaõpet ja oskusi. Paljud ülesanded, mida Kaitseliit operatsioonil täidab, on samad, mida täidetakse ka Eestis kriisiolukorras – objektide ja konvoide julgestamine, patrullid. Lisaks annab välisoperatsioonil osalemine kaitseliitlastele hea võimaluse testida oma oskusi reaalse operatsiooni olukorras rahvusvahelise üksuse koosseisus.

ESTGUARD 4 väekaitserühm on osa NATO Iraagi missioonist (NMI), mis nõustab ja toetab Iraagi julgeolekujõudusid. NATO lõi missiooni 2018.a oktoobris, missiooni suurus on 500 kaitseväelast sh instruktorid, nõunikud ja toetav personal nii NATO kui ka partnerriikides sh Austraaliast, Soomest ja Rootsist. NATO missiooni väekaitserühma ülesandeks on missioonil teenivate isikute julgestamine ja eskort nende külastatavatele objektidele, samuti objektide julgestamine.

Fotod: Ardi Hallismaa

Vt ka: “Kaitseliitlased treenisid Iraagi missiooniks

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Hmm
Hmm

Kas see kohalikke venelasi ei ääritanud, et neil vormid seljas olid?

LKGB
LKGB

Ühtegi ja Kaljulaid ei salli teineteist silmaotsas, aga kloun pressis ennast ikka sinna, kuhu tal üldse asja pole, Kadriorg jääb kitsaks.

Mis
Mis

meil seal teha on vöi mis meil sinna asja on..

Agu
Agu

Milliseid huve me sinna Iraaki kaitsma minnakse? Veidi kauge ja võõras maa ei ole eestlasele või?

Mann
Mann

No ikka USA onude huve kes seal maa seest naftat välja ajavad. Meie P-resident peab ju neile oodi laulma. Siis aab brüsseli onude käest ka kiita. tubli tüdruk.

Agu
Agu

Positiivne on muidugi, et see nagu treeningu eest. Saab kogemusi, mida kunagi võib meil vaja minna, kuid samas mulle küll ei meeldiks, kui Iraagist rahvakaitseüksus tuleks näiteks meile vabaduse väljakule ja roostes piimamannerguga mehe maha laseks

SPKA
SPKA

Buratino oleks ise ka võinud nendega minna.

raamatupidaja
raamatupidaja

Ta käis juba seal, vähe kohti, kuhu selle klouni jalg poleks astunud rahva raha eest.

Riksu
Riksu

Eks nukuvalitsusel tuleb okupantidele lojaalust ikka vanduda ja välja näidata. Karl Vaino käis ka kord või paar kuu jooksul moskvas et truudust et sealsate isandate taldu lakkuda. Kahju et see teiste riikide okupeerimine on nüüd kaljulaiu valimiskampaania osa kujunenud.

hea okupant
hea okupant

noortele meestele töökohtasid loodud ei ole, siis tuleb neid teisi riike okupeerima saata.

jaa raha
jaa raha

miljon läks ka ukrainasse humanitaarabiks……

Mann
Mann

ukrain on ilmselt järgmine koht kus madinaks läheb. siis ei ole meie poistel pikk ma käia ka.

Kähisev
Kähisev

Just , ja see roolijoodikust resident veel paneb pool raha oma tasku ……

raha
raha

paneb rattad käima

Kähisev
Kähisev

no täpselt , nagu see puupeast roolidijoodik , kes arvab , et president on ……….kloun hoopis ikka .

viloloog
viloloog

Ole ettevaatlik oma väljenditega!

Hmm
Hmm

Ettevaatlik? Kas loen mingit ähvardamist siit välja?

wpDiscuz