Erkki Bahovski: idealismi ja realismi vahel

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Eelmisel nädalal peeti Ühendkuningriigis kohalikud valimised, sealhulgas Šotimaal.

Šotlased pole olnud just ülemäära õnnelikud Ühendkuningriigi lahkumise üle Euroopa Liidust, sest Šotimaal hääletati valdavalt ühendusse jäämise poolt.

Nii olidki 2021. aasta valimised Šotimaal üle pika aja sellised, kus Ühendkuningriik ei kuulunud enam Euroopa Liitu. Oodatult võitis Šoti rahvuspartei (SNP), mille juht ja Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon kuulutas, et nüüdsete valimistega on nad saanud rahva mandaadi uue iseseisvusreferendumi korraldamiseks ja lõpuks ka iseseisvuseks. SNP ei saanud küll enamust Šoti parlamendis (64 kohta 129st), kuid et ka rohelised (8 kohta) toetavad iseseisvust, siis paistab jutul rahva mandaadist olevat tõepõhi all.

Kuid üks asi on hääletada valimistel SNP, teine aga iseseisvuse poolt. 2014. aastal peetud Šotimaa iseseisvusreferendumil jäid iseseisvuse toetajad alla. Ent nagu öeldud, toimus 2016. aastal Brexiti referendum ning eelmisel aastal lahkus Ühendkuningriik Euroopa Liidust.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Edinburgh
2 aastat tagasi

Mingit iseseisvat Šotimaad lähitulevikus ei saa olema. Eelmisel referendumil oli suhe 55 : 45 UK koosseisus jätkamise poolt. Nicola Sturgeon on läbi-lõhki sotsialist ja juhib Šotimaad kaosesse.