Haapsalust võib saada piiskopkonna keskus

Andra Kirna

andra@le.ee

Piiskop Tiit Salumäe. Foto: Urmas Lauri

EELK piiskopi Tiit Salumäe sõnul muudab piiskopkondade loomine juhtimise lihtsamaks. Foto: Urmas Lauri

Kui luterlik kirik asutab piiskopkonnad, võib Haapsalust saada taas Saare-Lääne piiskopkonna keskus ja Haapsalu toomkirikust piiskopkonna peakirik.

Aprilli lõpul otsustas Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) kirikukogu asutada Eestis piiskopkonnad. Vastates küsimusele, kas võiks loota või arvata, et selle käigus taastatakse kunagine Saare- ja Lääne piiskopkond ning Haapsalu toomkirik saab jälle piiskopkonna peakirikuks ehk katedraalkirikuks, arvas piiskop Tiit Salumäe, et nii see võiks ju olla.

Salumäe hinnangul on piiskopkondade asutamine tagasipöördumine ristiusustamise algusaegade juurde. Ta tõi esile, et piiskopkonnad otsustati Eestis taastada juba enne sõda, kuid okupatsioonid ei andnud selleks võimalust. „Välis-Eesti kirikus tehti piiskopkond sõja lõpu järel suhtelistelt ruttu,” tõdes ta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
niis juhtub kui
2 aastat tagasi

heas toitumuse , vanemas eas meesterahvad panevad klouni riided selga ja hakkavad võimumänge mängima. Ilmselt on enda tõestamisvajadus nii suur.

Üle
2 aastat tagasi

tuleks vaadata ja ülejäänud euroopaga sünkrooni viia kristlik kalender Eestis. Arusaamatu milline orjaaeg meil kestab mis puudutab punaseid päevi kalendris. Kole möelda kui näiteks vörrelda Rootsiga kus näiteks täna 13.Mai on vaba päev -Kristuse taevaminemispüha ja paljudel vaba ka reede. Eestis-orjad tööle. Tegeleme uute ametite loomisega selle asemel.

Suht kahtlane
2 aastat tagasi

,et jeesus ülejäänud kamba eest ära soovis surra-seda tõendavad naelad ja okastraat

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Jeesus Kristus oli tark mees, kes tahtis inimkonnale tõearmastust õpetada. Aga inimesed eelistasid omakasu ja ahnust. Tema ristisurma lunastus, ülestõusmine jms on välja mõeldud selleks, et ei peaks elama tema õpetuse järele ja tõde armastama. Kirik ja nö kristlik läänemaailm on praegu nagu mees Uuest testamendist, kellel oli palju vara, aga jumalariiki ei leidnud ta mitte.

võimuiha mis muud
2 aastat tagasi

et pregune võim saaks kesta peab eelmine võim ilmtingimata halb olem ja see üleelmine oli järelduvalt parem kui see eelmine. See panebki kohalikud kirikuisad jeerihopasunaid puhuma. Aga talupoegade orjus kestab endiselt edasi.

see
2 aastat tagasi

on sama , mis lenini ausammaste taastamine

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  see

Tähistada sündmus piiskopkonna keskus Haapsalus võib veel ühe ohveriga – võib teha veel üks mõrv, siis on kaks valged daamid ja turiste oleks kaks korda rohkem.
Ei tea kas see on seotud koronavirusega et tagastama Keskajad? Tolle ajal oli katk, nüüd võib kasutada koronavirus..

see
2 aastat tagasi

nõiaaeg peab kaduma, nii pildist kui keelest, kaua võib meid alandada

Vikerkaar
2 aastat tagasi
Reply to  see

Ära siis ela sellise naisega !Ja kuidas täpsemalt sind iga päev alandatakse ? Üks väga ebamäärane lause,millest on väga raske aru saada….

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  see

Kes teid alandanud on?

sulane
2 aastat tagasi
Reply to  see

Just nii presidentinna, hävitame kirikud Haapsalus.