Juhtkiri: kunagi me võidame niikuinii

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Maskide maharebimisega tuleb veel oodata, isegi kui esimene vaktsiinisüst on saadud. Immuunsus ei teki päevapealt. Kehtestatud piiranguid tuleb järgida ka neil, kes on oma mõlemad vaktsiiniannused kätte saanud. „Et mina sain pühapäeval süsti ja nüüd on suur hõissassaa? Ei ole! Pean veel teise süsti saama ja siis veel paar nädalat ootama,” selgitab Läänemaa haigla õendusjuht Marju Lepmets tänases leheloos.

Kuigi Läänemaa on teiste maakondadega võrreldes vaktsineerimisega üpris heas seisus – 11 protsenti läänlastest on ühe doosi juba saanud –, pole üldine nakatunute seis kaugeltki roosiline. Oleme nakatumisnäitajalt maakondade arvestuses viiendal kohal. Hea uudis on, et eakaid kaaskodanikke on Läänemaal vaktsineeritute hulgas protsentuaalselt rohkem kui teistes paikades, kuid sellest veel ei piisa. Vaktsineerimine on vabatahtlik, see on iga inimese enda otsustada. Arvestada tuleb aga sellega, et üldise turvatunde jaoks on vaja, et enamus elanikkonnast oleks kaitsesüsti saanud.

Seni jätkub kõik vanaviisi maskide taha varjudes, distantsi hoides ja käsi pestes. Koroonaviiruse uppilöömiseks on vaja otsustusjulgust ja järjekindlust. Ja muidugi ka kannatust. Kuigi esimene vaktsiinisüst annab näilise turvalisuse, ei anna see veel kaugeltki põhjust piiranguid lõdvemalt võtta. Tuleb kannatlikult ära oodata ka teine süst ja siis veel natuke, et tekiks immuunsus. Kui me seda suudame, siis ehk on lootust suvel kergemalt hingata.

Koroonaviirusega võitlemist on võrreldud sõjapidamisega. Ja eks see nii olegi: meie igapäevaelu on häiritud, liikumine on piiratud, koolid on kinni, haiglad on ülekoormatud ja iga päev peame leppima uute ohvrite lisandumisega. Ponnistustest hoolimata ei näi viiruse levikul justkui olevat otsa ega äärt. Aga ükskord me võidame niikuinii. Iseasi, millal ja millise hinnaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
3 aastat tagasi

Seda haigust ei saa võita…
Ennem on võimalik kustutada Päike… 🤪
Minul eesliinitöötajana vaktsiin sees Moderna nimeks…

plagiaat
3 aastat tagasi

heinz, kasseeri papp neilt sisse

Äkre
3 aastat tagasi

Populistlik pealkiri

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

On,vä?