Läänemaal algas õpetajate kaitsesüstimine

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kullamaa perearst Hiie Tiisler vaktsineeris kevadel õpetaja Pille Noole. Foto: Urmas Lauri

Martna ja Kullamaa perearst Hiie Tiisler (paremal) vaktsineeris eile Kullamaa kooli töötajaid. Kaitsesüsti saab õpetaja Pille Nool. Urmas Lauri

Koroonaviiruse vastu soovib end vaktsineerida üle 400 õpetaja ja koolitöötaja, kellest esimesed said  süsti sel nädalal.

Kullamaa kooli õpetajaid vaktsineeris reedel kella poole kümnest peale Goldenbecki majas Martna ja Kullamaa perearst Hiie Tiisler. Keskpäevaks oli Tiisler kaitsesüsti teinud kümmekonnale kooli töötajale. „Istusid oma aja ära ja läksid rõõmsalt tööle tagasi,” ütles Tiisler. Pärast süsti tuleb 15 minutit rahulikult oodata.

Kullamaa keskkooli direktor Kaidi Uueda ütles, et vaktsineerida laseb end üle 80 protsendi kooli töötajatest.

Eile said kaitsesüsti ka kümme Noarootsi põhikooli ja gümnaasiumi töötajat. Õpetajate vaktsineerimine jätkub esmaspäeval ja märtsi alguses.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lasteaiaõpetaja.
3 aastat tagasi

Lasteaiaõpetaja on ka ju õpetaja eesliinil. Lasteaed on avatud ju nüüd ka tõelise suure pandeemia ajal. Õpetaja ei saa juhtida lapsi kodust arvuti tagant. Vaid peab reaalselt lasteaias kohal olema. Sõnakesti pole juttu, kuna siis süsti saavad?

Krt
3 aastat tagasi

,sorry, jäi poolikuks kommentaar! Mõni õpetaja seletab poes suure häälega , et tema pole katejänes ning ei lase ennast süstida. No siis kulla õpetaja istu palgata kodus ja ükski viirus sind ei taba. Andke vaktsiin müüjatele, sest ilma toidupoeta ei saa keegi hakkama. Kaua see solgutamine kestab!

Krt
3 aastat tagasi

Mõni õps plõksib,

Jah
3 aastat tagasi

Itaalias ja Rootsis lubatud teistmoodi ravi viiruse vastu. Delfist lugege, kui muidu ei usu. Meil ootavad jälle käsku peakorterist, iseseisvakt ei julge midagi teha

Linlane
3 aastat tagasi

Kaubandustöötajad on täielikult unustatud, kuigi iga päev kohtuvad paljude inimestega, eriti suurte kaubanduskeskuste kassapidajad, ei ole õiglane

õnnetu
3 aastat tagasi
Reply to  Linlane

Tõsi

Seda saab ennetada kui inimesi harida et kontkativaba maksmis võimalusi kasutaks.

ise ei mäletagi millal viimati kassapidajaa suhtlesin

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  õnnetu

te võtate niiviisi kassapidajatelt ju töö ära. Paha inimene. Kahju, et teisel töökoht on või?

ka õpetaja
3 aastat tagasi
Reply to  nojah, aga

aga miks te pole nõus kassapidajat ohverdama üldise kasu nimel, et viirust vähem leviks.

Hea Okkupant
3 aastat tagasi

kaitsesüstimine – vat kuidas nüüd see nimetakse! Võib olla täpsem ütelda vene rulett?

Kuli
3 aastat tagasi

Kuid mõned vanurid on veel võrdsemad ja süstid juba käes… lollus kuubis.

Agu
3 aastat tagasi

Haritud ja targa inimesena ei tormaks niiväga seda süsti saama, aga egas haridus alati haritust anna.

tohoh
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Las ma arvan – istud oma kodukontoris ja targutad? Palgakene jookseb, ohtlikud tööd eesliinil teeb keegi teine… Aega oodata ja vaadata, mis nende “lollidega” nüüd juhtub, kes su haigeid pereliikmeid ravivad või iga päev tuhandepealises asutuses su lapsukesi õpetavad, samal ajal kui maailm lõputuks venivas lockdownis tagasi keskaega suundub. Nii nummi haritlane meil siin, tarkust nõnda palju, et passib ennast kiita ja teistelegi jagada.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  tohoh

ma pole kirjutanud, et lollidega. Teil on lugemisega raskusi? Eesti keeles on lihtsalt selline ütlemine, et tark ei torma. Kuna selle vaktsiini tagajärjed pole veel päris selged lõpuni, siis pole ju arukas tormata eesrindlikult eesliiniil süstima. Ennast pole ka kiitnud, tõepoolest teil on lugemisega ja tekstist arusaamisega raskusi?

tohoh
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Vist lugesin tõesti teie teksti ülejala. Nüüd saan aru küll, et peate ennast silmas selle haridusega inimese all, kellele kõrgem kool aga haritust pole siiski taganud.
Teie meelest siis üle tuhande nakatunu päevas miljonilise elanikkonnaga riigis on koht, kus mitte usaldada oma valdkonna maailma mastaabi tippspetsialiste, vaid mõned aastakesed oodata ja vaadata, mida head veel juhtuma hakkab? Vahepeal võiks ju sadu traktaate toota maskide kahjulikkusest ajule, 5G kiipidest, süvariigi vandenõudest… Tegemist küll!

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  tohoh

On ikka mõnel inimesel luulud peas!

huvitav
3 aastat tagasi

artiklist selgub, et põhikooli 70 töötajat planeeritakse vaktsineerida vaid mõne tunniga? Kuidas on tagatud terviseameti juhis vaktsineerimiseks, mis kohustab inimesele andma täielikku teavet vaktsiini kohta, kaasa arvatud kõik võimalikud kõrvaltoimed?

Pff
3 aastat tagasi
Reply to  huvitav

Kõigile õpetajatele on näiteks juba aegsasti meilile saadetud infokirjad.

Rohkem kui 2 rida
3 aastat tagasi
Reply to  Pff

tervis.ohtuleht.ee/1026529/kaina-pohikoolis-saadeti-opilased-lounast-koju-sest-osal-opetajatel-tekkis-parast-vaktsineerimist-palavik . Artiklis oli ka lõik AstraZeneca kõrvalmõjudest: “Palaviku tekkimine on koroonavaktsiini, ka AstraZeneca vaktsiini puhul väga sage kõrvaltoime. AstraZeneca vaktsiini infolehel kirjutatakse, et rohkem kui ühel inimesel kümnest võib pärast süsti saamist kõrvalmõjuna tekkida: tundlikkus, valu, soojustunne, sügelus või verevalum süstekohas; väsimustunne (väsimus) või üldine halb enesetunne; külmavärinad või palavikutunne; peavalu, iiveldus; liigese- või lihasevalu. Sagedased kõrvalmõjud, ehk kõrvalmõjud, mis esinevad ühel inimesel kümnest, võivad olla turse või punetus süstekohas; palavik (>38 °C); oksendamine või kõhulahtisus.” /tsitaadi lõpp/. Tundub, et 70 õpetaja üheaegsele vaktsineerimisele peaks Haapsaluski järgnema päris tõsine põdemine. 7 neost peaks saama üle 38°C palaviku ja vähemalt… Loe rohkem »

Tohohh
3 aastat tagasi

Enamik meie õpetajaid selles vanuses, et lapsepõlves vaktsineeriti neid vene vaktsiinidega. Siiani funktsioneerime rahuldavalt. Pole haigeks jäänud. Mis imet need väljamaa vaktsiinid nüüd nii mürgised on? Selline jauramine vaktsineerimise ümber tuleks ära lõpetada, kõik kohad nüüd tarku täis.

Just nii.
3 aastat tagasi
Reply to  Tohohh

Mina ka olen saanud mitmeid vene vaktsiine lapsepõlves. Siiani kahel töökohal. Jõudu, jaksu nagu hobusel. Pole olemas tööd, mida ma ei tee või mida ma ei oskaks teha. Kasvanud üles ka veel soojal lehma piimal.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Just nii.

NASA otsib astronaute!

Ah mis
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Eksite. Astronautideks tahetakse rohkem saada, kui NASA neid vajab

Rohkem kui 2 rida
3 aastat tagasi
Reply to  Just nii.

Hiiumaa õpetajatega läks täpselt nii nagu AstraZeneca infoleht hoiatas – kui uskuda ÕL artikli sabas olnud kommentaare ja artikli põhisõnumit (1-2 järgmisel päeval töövõimetut õpetajat poleks uudiskünnist ületanud). Vaktsiinide eri toimemehhanismid, loomine ja tootmine on omaette teadus. Alustõdesid on siiski võimalik ka üldhariduse baasil mõista, kui rahulikult seletatakse. Nt. sama haiguse vastu loodud, ent erinevalt toodetud vaktsiinid võivad üksteisest vägagi erineda. Veneaegsed ei saa 1:1-le tänapäevastega võrrelda. Kõigel oma head ja vead. Vanasti sõime (kui saime) ikka ehtsat võid, täna suvalistest õlidest ja keemiast kokkumikserdatud margariini. Modernsus võib, kuid ei pruugi tähendada automaatselt kõrgemat kvaliteeti. Tuleb kõigeks valmis olla. Mu… Loe rohkem »

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Just nii.

just vene vaktsiinid,mis aastaid väljatöötanud,ja haigustele mida ei muteerivad.Esiteks vene virusoologid kirjutavad enne vaktsineerimist tuleb teha test antikehad olemas.Muidu vaktsiin ohtlik!Kas meil ikka pakkuvad seda võimalus?

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Tohohh

ei pea väga tark olema, kui loed vaktsineerimise kogemustest, mida inimesed on läbi elanud.

Info
3 aastat tagasi
Reply to  Pff

vöi midagi.

Ka õpetaja Haapsalust.
3 aastat tagasi
Reply to  Pff

Kuid mulle pole meilile tulnud mitte mingit kirja. Ootan pikisilmil.

Nojah
3 aastat tagasi

Juu teid ei peeta siis õpetajaks. Võibolla olete õpilane veel?

ka õpetaja
3 aastat tagasi

Mina sain kirja postkasti, aga mõnel läks kiri prügikasti. Tasub üle vaadata.

Loputaja
3 aastat tagasi
Reply to  ka õpetaja

Ei tulnud mingit kirja. Anti vaid info, et paari päevaga peab tegema otsuse kas vaktsineerida või mitte!
Hetkel otsust ei kahetse, kuid eks näeb mis tulevik toob. Loodan, et ei teinud halba valikut. Siiani avalikult ei ole surnutest ega sandistatutest räägitud.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Loputaja

Kui sa vaktsineerimisse ära ei surnud, siis vaevalt see covidki oleks sulle midagi teinud.

ka õpetaja
3 aastat tagasi
Reply to  Pff

pole saanud mingit kirja. Lisaks- peab selle info andma vaktsineerimist teostav med töötaja, sest õpetajal võib tekkida küsimusi, tal võib olla mõni tervisehäda, mille puhul on vaktsineerimine üleüldse vastunäidustatud.