Lääne-Nigula läheb energiafirmaga sõtta

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Aulepa tuulepark. Foto: Urmas Lauri
Läänemaa tuulegeneraatorid toodavad rohkem elektrit, kui me maakonnas tarbime. Urmas Lauri

Lääne-Nigula volikogu otsustab neljapäeval, kas lõpetada Risti tuulepargi eriplaneering, pooldajate ja vastaste vahekord on tasavägine.

Eriplaneeringu lõpetamise poolt ehk Eesti Energia tuulepargi püstitamise vastu seisavad Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ja vallavolikogu esimees Neeme Suur. Kui nende soov saab teoks, ootab vallavolikogu ees pikk kohtulahing.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas ütles teisipäeval, et kui volikogu eriplaneeringu lõpetab, läheb ettevõte oma õigusi kaitsma kohtusse.

„Praegu ei ole teada ühtegi tõsiselt võetavat argumenti, miks peaks planeeringu lõpetama. Eriplaneeringuga tehtavad uuringud ongi selleks, et mõjud välja tuua,” ütles Kärmas Lääne Elule.

Kärmas toonitas, et firma on teinud kohalike soovil muutusi projektis: Ristil pole enam õhuliini, vaid maakaabel; firma lubab maksta majaomanikele; raadatava metsamaa suurus on koos kaablialuse maaga 70–80 hektarit.

Kärmas käis esmaspäeval Ristil, kus rääkis projektist kogukonnakogu istungil. Teisipäeval kohtus ta veel kord Lõhmuse ja Suurega. Eile said kõik vallavolinikud Eesti Energialt kirja, kus firma uuesti selgitab oma huve ja soovib, et tuulepargi ettevalmistustööd võiksid jätkuda.

Kärmas kurtis, et ta on kohtunud ja rääkinud paljude inimeste ja huvigruppidega, aga tal ei ole kellegagi läbi rääkida tuulepargi suuruse, asukoha ega muude tingimuste üle. Teisipäeval tegi ta vallajuhtidele ettepaneku luua töögrupp, kellega kokkuleppeid sõlmida.

Suur ütles eile Lääne Elule, et tema pooldab tuulepargi eriplaneeringu lõpetamist. „Häälte jagunemise kohta ma ei oska öelda, volikogu liikmed hääletavad nii, nagu arvavad, et on õige hääletada,” ütles Suur. „Kohtusime Kärmasega, selgitasime oma seisukohti ja nemad omi, nii me laiali läksime.”

Suur ütles, et pärast eriplaneeringu lõpetamist võib teha ka töögrupi Eesti Energiaga.

Lääne-Nigula volikogu majanduskomisjoni esimees Einar Pärnpuu hääletab neljapäeval tuulepargi eriplaneeringu jätkamise poolt. „Kuulaks enne planeeringu tulemuse ära, siis otsustaks tuulepargi rajamise, sest praegu on võimatu öelda,” ütles Pärnpuu.

Majanduskomisjon otsustas teisipäeval, et eriplaneeringut tuleb jätkata. Pärnpuu arvas, et hääled jagunevad volikogus praegu 50:50.

Tuulepargi kogutud 1100 allkirjast on vallavalitsuse kantselei hinnangul umbes 700 antud Lääne-Nigula valla elanike poolt. Tähelepanuväärne on, et allkirju on kogutud Maardus venekeelsetelt elanikelt, aga allkirjadega kaasas olnud pöördumist pole kunagi vene keelde tõlgitud.

Ekslik on väide, et tuulepargi vastu on Piirsalu külaselts, sest viimane pole tuulepargi teemat kunagi arutanud. Küll aga on vastu külaseltsi esimees Lea Lai. Paari allika sõnul on tuulepargivastase pöördumise autor Risti endine vallavanem Rein Kruusmaa.

„Kui jumal on meile andnud põlevkivi ja mitte naftat, siis kasutame seda, mis meile on kõigekõrgema poolt ette kirjutatud. Oleksime õnnelikud odava elektri üle,” kirjutas Lääne-Nigula vallavolikogu liige Toomas Tammeorg.

Tuulepargi vastased toetuvad Princetoni ülikooli bioloogiadoktori Nina Pierponti 2009. a levima hakanud teooriale, mis väidab, et tuuleturbiinides tekkiv infraheli kahjustab inimeste, eriti laste tervist. Pierponti teoorial pole teaduslikku tõestust.

Risti kogukonnakogu otsustas esmaspäeva õhtul koolimajas toimunud koosolekul, et pooldab tuulepargi eriplaneeringu lõpetamist. Kogukonnakogu hääletusel sai tuulepark kuus vastuhäält ja kaks poolt häält.

Kogukonnakoguga sama meelt oli ka kogukonnakogu koosolekul osalenud vallavanem Mikk Lõhmus. Lõhmus ütles, et tuulepark on kavandatud liiga suurena ja tuulikud liiga kõrgena. Lõhmus märkis, et 290meetriseid tuulikuid pole Eestis kunagi varem püstitatud.

„Tuulepark peab valmima kogukonnakoguga koostöös, praegu tundub, et see Risti kogukonnale vastuvõetav ei ole,” ütles Lõhmus.

Suur märkis, et vallavalitsus on valmis oma otsust kohtus kaitsma. Suure sõnu, et ta on tuulepargi vastu, saatis aplaus.

Tuulepargi poolt andsid oma hääle ettevõtjad Margus Ojamäe ja Sven Köster. Köster ütles, et tuulepargi vastu koguti 1000 allkirja inimeste arvamusega manipuleerides. „Vastaste allkirjad ei põhine uuringutel kogutud andmetel, vaid inimestega manipuleerimisel,” ütles Köster.

 

Uus huviline ukse taga

Risti, Piirsalu ja Seljaküla vahele jääv metsaala pakub energiafirmadele suurt huvi. Nimelt hakkab ala lähiajal katma kaks kaitseväe radarit, seega pole seal tuulikute jaoks piiranguid. Samuti on läheduses uus Harku–Lihula–Sindi kõrgepingeliin. Viimase lähedus teeb tuulepargi rajamise odavamaks. Praegu on teada, et suure rahvusvahelise energiafirma Utilitase juhid on samuti Ristile tuulepargi rajamise vastu huvi tundnud. Utilitase nõukokku kuulub Eesti üks mõjukamaid energeetikaettevõtjaid Kristjan Rahu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
48 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uno
3 aastat tagasi

Kalle või mis iganes sa selle nime taga oled,pakun et suurem osa on ka meesaktiviste kes nii rumala jutu eest sulle mööda kaalikat tõmbaks

Kalle
3 aastat tagasi

Lääne elu Kirjutas oma juhtkirjas täpselt, et vallaavalisuse töö on nõrk.

Suur osa valla funktsionääre, nimesid ei nimeta, ei taha oma populaarsust kaotada ja tahavad ju hiljem igale poole valitud saata.

Kohalikud naisaktivistid, kes reaalsetsest, uuringutele põhinevastest tööstuslikest mõjudest, teada ei taha. Teevad hoopis kampaanjat ja kihutustööd, nagu jaksavad.

Mõistmata et see on valla vaesus, ega riik valda edaspidi üle kuldama ei tule.
Kohalike projektide rahastused, on hiljem küsimärgi all.

Alati tuleb kõik argumendid ära kuulata.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

See on küll väga täpne asja kirjeldus. Ega riik enam kandikul raha tooma ei hakka. Lapselapsed pärivad vaesuse.

Uno
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Ärge manipuleerige

Jalutaja
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Väga õigesti öeldud.

Kalle
3 aastat tagasi

Huvitav kui tulevad esile mingid tööstuslikud projektid, siis tahetakse kõik individuaalsest egoismist lähtuvalt argumente kalkuleerimata kohe minema sokutada, näiteks Ida-Virumaale.
Nagu seal oleks tööstust veel vähe ja nagu sealsed inimesed vääriksidki palju enam, tööstuslikke projekte, et polekski nagu inimesed.

Oma ukse alla ei taheta, aga valitsus võiks lihtsalt raha anda ja tööstuse mujale viia.
Vaesus tuleb nõndamoodi valda, selle vaesuse te pärandate oma lastele!

Postimees
3 aastat tagasi

Selles sõjas vange ei võeta… 🤪 😍 😍 😍

EE elekter
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Aga hind saab olema väga kõrge – importelekter! Need, kes maksavad börsihinda on kindlasti märganud, kui kallis ta on juba praegu. Ja nendel päevadel, kui on mingid apsid võrgus on hinnahüpped müstiliselt kõrged. Lähiaastatel lakkab olemast põlevkivist toodetud elekter ja kui pole seda auku millegagi asendada, siis tuleb osta kalli raha eest kuskilt mujalt. Päikesepaneelid on natukene abiks, aga mitte oluliselt. Nii et otsustagem, kuidas meie järglased hakkavad elektrikitsikuses elama. Ma ei usu, et need tuulikud metsas peaks väga hirmsat kahju tekitama, seda enam, et tehnoloogilised lahendused järjest paranevad.

Maakas
3 aastat tagasi

Huvitav, milliseid ÕIGUSI see enefit siis kaitsma hakkab? Kas sellele firmale on antud õigus Eesti loodus hävitada? Kas neil on õigus inimeste tervist ohustada? Kes neile niisugused õigused andis?

jajaja
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Enefit hakkab kaitsma oma õigust tegeleda ettevõtlusega Eesti vabariigis. Sellel firmal on täpselt sama palju õigust loodust hävitada nagu kõigil teistel, kehtivaid õigusakte võid lugeda Riigiteatajast.
Mis tervisesse puutub, siis ilmselgelt soovitan Maakal psühhiaatri poole pöörduda, usun, et leidub rohtu ka hüsteeria ja ärevushäirete vastu.
Kõige ohtlikum on tervisele surm- ja see saabub varem või hiljem.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  jajaja

eksite kulla inimene, ei ole sellist paragrahvi, et õigus tegeleda ettevõtlusega. Ettevõtjad on nutikad, arvatavasti leiavad tuulisema koha, kus need püsti panna. Tervist võibolla ei kahjusta võibolla kahjustab, aga segab rahulikku elu ikka sitaks palju, sellest peaksite küll aru saama.

ilus
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Kõik on õige ja ilus, aga kuidas see rahuliku elu segamine välja näeb? Kõik argumendid tuleb sirgeks vaielda.

ei tia
3 aastat tagasi
Reply to  ilus

küll sõda otsustab lõpuks, enam pole siin vaielda midagi. Keegi siin kirjutas, et vald kutsub 150 meest teenistusse juba. Mehed on kohe kohe relvil ja siis see algab.

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Mis looduse nad hävitavad ?kelle tervise?Tee asjad selgeks maakas enne kui tühja plähmid.

anonüümne
3 aastat tagasi

Sõjaolukorda pole Lääne-Nigulas,vald on otsustanud ja ta sõna maksab.

suuvooder
3 aastat tagasi

esitab siin ähvardusi kogukonnale

Ole inimene
3 aastat tagasi

Ja saa aru, et suurus jms ei ole olulised. Inimesed on mõista andnud, et ei soovi ühtegi tuulikut enda elukeskkonda! Jõhker on see, et inimeste soovide vastu minnakse kohtu kaudu lahendust nuiama. Ja kui saavad kohtus õiguse, millal siis on üksikisikul võimalik üldse endale meeldivat keskkonda säilitada. Palun olge kärmad olema inimesed!

jajaja
3 aastat tagasi
Reply to  Ole inimene

üks tahab oma keskkonda säilitada, teine tahab kõrvale oma maa peale tuulikut teha. Tegelikult on mõlemal õigus.
Ja selliseid olukordi lahendataksegi kas läbirääkimiste teel või kohtus. Kõigil on õigus enda huvide eest seista. Sõim ja näpuga näitamine ei näita kumbagi poolt väga heas valguses.

Jah
3 aastat tagasi
Reply to  jajaja

Viga teie kommentaaris on see, et nende tuulikute teema puhul ei ole mõlemal poolel õigus. Kui sa tahad oma maa peale midagi ehitada, pole probleemi, aga kui see ehitis hakkab kahjustama naabrite elu ja loodust üldiselt, siis ei saa olla sul õigus.

just
3 aastat tagasi
Reply to  Jah

Lugupeetud jah- kuidas Sina tead, kellel on õigus? Mis eriline inimene sa oled, et arvad ennast teistest targemaks ja ülemaks?
Sinu isiklik seisukoht ja arvamus on puhtalt sinu isiklik asi.
Selle, kellel on õigus, otsustabki lõpuks kohus.
Eraomand on puutumatu ja püha ja seadused kehtivad kõikidele ühte moodi.
Kui tekib vaidlus, siis lahendatakse seda seadusega ettenähtud viisidel.

Jah
3 aastat tagasi
Reply to  just

no vaata inime. Kui sa ostad endale näiteks korteri korrusmajas, täitsa sinu oma kohe, pisike maatükk ka veel sümboolne käib lepingu sisse, siis kas sa omaarust oled nii ülev olend, et ehitad laste mänguväljakule, mis on ka tükike sinu oma ju lepingu järgi, näiteks mingi saunamaja, sinu maa ju? Või paned muusika nii valjuks, et mitte keegi naabritest ei saa rahus olla? Ei brat, nii need asjad ei käi, et teed mis tahad oma maal. Alles siin üks pani mingi üldkasutatava tee kinni, kas pole imelik? Selliseid on palju ja kohtud peavad tõesti mõtetult jagelema sellistega, aga lahendid on juba… Loe rohkem »

just
3 aastat tagasi
Reply to  Jah

Korter kortermajas tähendab sisuliselt kaasomandit, mis on hoopis midagi muud, kui konkreetselt minu isiklik kinnistu. Jah, ma tean ka täpselt neid tüüpe, kes seal õuedes laiavad.
Neid kinnipandud teeotsi olen mul ette jäänud kordades rohkem, kui sa ettegi kujutad. Mitte kuskil pole minul midagi sellepärast tegemata jäänud. Inimestel on suu peas.
Mitte alati ei panda teid kinni kiusu pärast- kui ei oska inimese moodi käituda, siis sellised asjad ka juhtuvad.
Aga sina paistad täpselt teadvat, kes on õige ja kes vale- varsti on valimised, usun, et Sul oleks seal lööki.

Jah
3 aastat tagasi
Reply to  just

Tänan ergutuamise eest! 🙂 Üldiselt poliitika ei huvita, kui on igavamaid hetki elus, siis hakkad nagu kaasa mõtlema ja lähed isegi närvi natuke, kui hommikul uudiseid loed, aga kõik see on tegelikult niiöelda enda elu põletamine ehk mõtetu tegevus elada kaasa sellele mida sa tegelikult ju muuta väga ei saa. Vahel käin siin anonüümselt mõtteid avaldamas, aga ega seegi pole õige tegevus tegelikult. Inimesed on kole õelad ja tahaks väga ära panna teisele koguaeg, selmet koostööd teha. Kahju, et nii on tegelikult. Reaalsuses oleme aga üks pisike maa, kus elab väga vähe Eesti keelt kõnelevaid inimesi. Kui ma teaks lahendust,… Loe rohkem »

just
3 aastat tagasi
Reply to  Jah

no näed- lõpuks tuleb välja, et ikkagi inimene!
Aga tõsi- pisike maa, mille omapäraks on omavaheline tülitsemine.
Ja mis imemees minagi- see, et ma siin vaidlen ei tähenda automaatselt, et ma mingi tuulikute sõber olen.
Aga minu silmis must-valget maailma ei eksisteeri ja kellelegi oma arvamise pärast märgi külge riputamine ei ole kõige ilusam tegu.
Paraku pole sellest patust vist keegi meist päris puhas.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Jah

To jah: Üks aspekt veel. Oma maale võib igaüks ehitada tööstusrajatise, kui tegu on tööstusotstarbeks mõeldud maaga. Tavaliselt on tehnoparkide ja kaevanduste alad üldplaneeringutes eraldi märgitud. Eeldan, et metsamaad lambist tööstusmaaks või tuulekaevanduseks ümber nimetada ehk sihtotstarvet muuta ei saa. Kui nüüd Enefit ostis metsa, kasvatagugi siis seal metsa! Aga mõte, et ostan metsa/põllu, kuid nõuan sinna enesestmõistetavalt mastaapse tööstuspargi ehitamise õigust, pole loogiline. Maaameti registris olevale heinamaale küll nipsust uut küla rajada ei saa. Esmalt tuleb muuta üldplaneeringut, mis sõltub üheselt KOV-i otsusest. Uusarendajale jääb alati võimalus otsida mõni teine, soosivam omavalitsus ning põld (Enefiti puhul majandusmets) müüa kellegi,… Loe rohkem »

Jah
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

No täpselt, saad aru küll. Kui väiksesse rahulikku külla ostab keegi maa ja siis ehitab sul üleaia järsku mingi kasiino ja litsimaja võibolla isegi narosõltlaste taaastuskeskuse, kas see ei peaks siis sinus ja sinu lähinaabrites nagu mingitki reakstiooni tekitama? Ei ole omal kinnistul kõike mida hing ihaldab võimalik teha, see ju selge.

Peoleo
3 aastat tagasi

Päris uskumatu lugu-tüübid lendavad kohale ja teatavad,et tuulikud tulevad ja jutul lõpp! Kuigi kohalikud on selle vastu.Ja miks peakski normaalne inimene oma aia taha vihisevaid tuulikuid tahtma? Algul tehakse 10,pärast 30 veel lisaks.Tehku Viimsi randa,seal tuult palju rohkem

Maakas
3 aastat tagasi
Reply to  Peoleo

Ausalt öeldes ei peaks neid tuulikuid üldse mitte kusagile ehitama! Kasutegur väike ja eluiga lühike. Mõttetu risustamine ainult. Ainus koht, kuhu need sobiks on kõrb, kus niikuinii midagi pole ega ka tule.
Sama võib öelda ka päikesepaneelide kohta. Tallinna külje all on üks enefiti päikesepark, mis laiutab kümnete kortermajade suurusel alal, aga ära suudab toita vaid ühe kortermaja (300 korterit) aastas. Meil pole terves riigis nii palju maad, et kõik elamised kaetud saaks.

Jalutaja
3 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Võiksid kuskilt natuke lugeda, harida end sel teemal. Kujutan ette kui kurb on nii piiratud teadmistega kibestunult elada.
Mida see annab teile, kui kommenteerite teemat, milles pädev ei ole, valeinfoga?

ja siis
3 aastat tagasi

ka jumala olemasolu pole tõestatud, aga miljonid usuvad seda, kui aga on oht tervisele, tuleb tervis ülimuslikuks seada