Juhtkiri: teeks midagi head

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Mõnikord võiks teha midagi head oma kogukonna, Läänemaa, Eesti ja terve maailma heaks.

See ei ole lihtne, sest enamasti on tööd palju, raha vähe ja lapsed ulakad. Kogu energia kulub igapäevastele asjadele ning muuks ei jää suurt aega. Aga mõnikord võiks teha midagi head niiviisi, et võtta endale aega ja süveneda ning õppida tundma midagi, mis on võõras ja hirmutav.

Risti tuulikud võivad tulla kuni 290 meetri kõrgused, see tähendab, et tiiviku laba ülemine tipp on nii kõrgel. See ajab hirmu nahka, sest majad on külades mõne meetri kõrgused, Piirsalu kiriku torn pisut rohkem.

Kui natuke järele mõelda, siis 90- või 190meetrine tuulik pole kuidagi ohtlikum. Nad ikka pöörlevad ja labad tekitavad vihisevat heli, kui nende all seista. Nii et kui natuke sisse-välja hingata ja uuesti mõelda, siis pole mõtet hirmuda vaid kõrguse pärast.

Tuulik on tööstusobjekt ega ole kuusk või tamm. See on selge, aga kui vaadata Risti ja Piirsalu lähedast metsamassiivi lähemalt, siis on see juba praegu teedevõrgust, kuivenduskraavidest ja raielankidest läbistatud. See pole puutumatu loodusreservuaar, vaid ala, kus inimene niikuinii askeldab.

Tuulepark kui rohelise energia tootja loob kogukonnale hea maine. Või vähemalt aitab seda luua. Ristile tuleb elektrirong. Kas poleks vahva mõelda, et Tallinna saab sõita oma kodu lähedal toodetud elektriga? Ristile on kavas ehitada uus elamurajoon, sest äkki kolib sinna noori inimesi, kel kasvab peredes lapsi. Noortele inimestele on puhas energia väga tähtis. Vaevalt et nad tahavad tulla elama alevikku, mille elanikud on üle riigi kuulsad selle poolest, et tahavad elektrit toota põlevkivist. Ristil on mõnus elada, aga äkki tasuks korra mõelda, et kuidas on elada Ida-Virumaal elektrijaama tossava korstna kõrval?

Risti tuulepark aitab muuta kõigi elu natuke paremaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
just
2 aastat tagasi

pange oma kontor kinni

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Kuuldavasti soovib samasse kohta rajada tuulepargi üks teine firma, kellele sotsid on võimul olles alati soodsaid erandeid pakkunud seadusandluses. Üks kunagine ministergi seal töötamas. Kas Neemeke on nendega paadis? Seiklused banaanivabariigis jätkuvad. LE oleks materjali järjejutuks küll ja küll.

Postimees
2 aastat tagasi

Möggga

Enriko
2 aastat tagasi

Kõrgemal või madalamal tuulikul on tõenäoliselt siiski erinev mõju. Nt. pukktuuliku mõjuulatus paneks tänapäeva inimese muigama. Seni Eestis tavapäraste 150 m generaatorite oma juba vähem. Aga kuni 300 m kõrgusel vihisevad tiivikulabad on üldse esimene test. See meenutab mulle “Planeedi saladuste” artiklit sõjalistest õppustest 1954 aastal, mil kommunistid lõhkasid Orenburgi oblastis tuumapommi 350 m kõrgusel. Kõik, mis toimub üleval maa kohal (meenutage mikromootoriga pläristavaid paraplaanereid!) levib kordades tõhusamalt kui maadligi epitsentrist. Lisaks müraleviku kuldreeglile – takistuste puudumine tagab parima ülekande – hakkab suurt rolli mängima ka tuule suund. Eriti teravalt on see tajutav mere ääres, kus kaldalseisija kuuleb mõnikord isegi… Loe rohkem »

kinnimakstud
2 aastat tagasi

suuvoodrid, müüvad kas või oma ema maha , peaasi , et papp jookseb

K.s
2 aastat tagasi

..”Vaevalt et nad tahavad tulla elama alevikku, mille elanikud on üle riigi kuulsad selle poolest, et tahavad elektrit toota põlevkivist”.- Eks sama kehtib ka tuulikute kohta….Äkkikoliks sinna hoopis lgp.LE toimetuse, tuulikud pidavat ajutegevusele heasti mõjuma…

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Millal meie arvetelt kaob ära taastuvenergia tasu? Seesama millega toetatakse igaaastaselt seda rohelist turul konkurentsivõimetut tuuleenergiat. Vähe sellest, tuuleenergia ülepakkumine mõnedel ajahetkedel viib turul elektri hinna miinusesse ning viib turult välja juhitavad tootmisvõimsused, ta sisuliselt lõhub turukorralduse ja kokkuvõtvalt tõstab meile elektri hinda ning vähendab varustuskindlust ja energiajulgeolekut. Energeetika ei ole lihtne ega arusaadav kõigile, eriti LE ajakirjanikele ja peatoimetajale. Loll olla peaks olema häbiasi.