Tuulepargi pooldajad võtsid südame rindu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ristil elav luuletaja Anna-Kristiina Pae metsas, kuhu peaks tulema suur tuulepark. Andreas Siniväli

Ristil elav luuletaja Anna-Kristiina Pae metsas, kuhu peaks tulema suur tuulepark. Andreas Siniväli

Risti tuulepargi pooldajad on sattunud tuugenite vastaste agressiivse surve alla ega julge oma arvamust välja öelda.

Risti rahva Facebooki grupis on vastaste pahameelt tunda saanud tuulepargi kaitseks sõna võtnud luuletaja Anna-Kristiina Pae ja muusik Kail Visla. „Piisab sellest, kui julged avaldada arvamust, et oled tuuleenergia poolt,” ütles Visla.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
suurem summa
3 aastat tagasi

Kõik soovijad paigaldagu tuugen oma maja kõrvale, ning maksku sisse deposiit, et kui ära kolivad siis saab tuugeni maha võtta.

kodanik
3 aastat tagasi

Tuuleenergia ise on loomulikult roheline energia, kuid selle kasutamise tehnoloogiad on spetsialistid juba ammu keskkonda saastavaks nimetanud. Niiet tuleks süveneda ka muidu loodussõbralikel inimestel, mida tegelikult tähendavad tuugenid, milline on nende efektiivsus ja ökoloogiline jalajälg.

Siim
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Tuugenite magnetites kasutatakse suurtes kogustes muldmetalli nimega neodüüm. Ka elektriautode mootorites jne. Seda kaevandatakse ja toodetakse valdavalt Hiinas. Kaevandamine iseeneest võibolla polegi nii hull aga seda maaki peab ka rikastama ja sellise tegevuse jalajälg on väga lai ja ega Hiina ei kiirusta sellest ka laialt rääkima. Mingeid vilksatusi siiski tuleb läbi. Ma ei tea kas LE linki lubab panna aga tuuleenergia sõbrad võiksid enne puhta looduse teemal sõna võtmist kodutöö ära teha ja panna googlisse mõne otsingu, näiteks: China Wrestles with the Toxic Aftermath of Rare Earth Mining. (allikas: Yale School of Evironment) Tasuta lõunaid pole olemas. Kui, siis ainult… Loe rohkem »

viloloog
3 aastat tagasi

Tuulepargi pooldajad võtsid raha vastu mitte ei võtnud südant rindu.

Rähn
3 aastat tagasi

Eks mõnele võib-olla meeldib tuulikute vihin ,teistele aga metsa kohin ja linnulaul.Papi panevad taskusse aga hoopis ärimehed. Ning vaevalt sealkandis kinnisvara hinnad kunagi enam tõusevad.

juba kannataja
3 aastat tagasi
Reply to  Rähn

Täpselt nii ongi. Ümberringi kõik läheb miinusesse, ainult ärikatel saabuvad plussid. Näide Aulepa tuulepargist võtta. Aga eestlane tahab ju mitu korda reha otsa astuda.

roheline
3 aastat tagasi

ootan ärevusega telefonikõnesid tselluloositehase rajajatelt, maavarade kaevandajatelt, radioaktiivsete jäätmete ladustajatelt, minu hääl on enampakkumisel, sobilikud variandid on veel asfaldi- ja tsemenditehas, prügimägi, lennuväli, laskepolügon.

Fakt
3 aastat tagasi

Tuuleparki vaja ei ole, sest elektri puudust pole mina küll veel näinud. Minul tuleb elekter nt seina seest! …ja on sealt tulnud kogu minu eluaja!

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Fakt

ilma nende tuulikuteta ei kao elekter nagunii ära, on neid või ei ole.

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

no ei tohi euroopa kohta midagi siin öelda, olgugi et ta on võtnud ära eesti konkurentsivõime ja hoiab kõiki vaesusdieedil. hakake mõtlema .. ma ei pea tegema mingit propagandat … lisage kliimakohustused ja saategi vaesemast vaesema , hullema kui siiani.
Loomulikult .. võib igavesti moldaaviaga meid võrdlema jääda ning plaksutada .. ooh kui edukad, aga kui me maksame arstidele, päästjatele, politseile , õpetajale 2 korda vähem ega talu rahaliselt isegi koroona üleelamist — ning mängime vaesust edasi.

Lääne Elu
3 aastat tagasi

Olen kahe käega tuulikute poolt, tuulikute vastastele võib öelda, et meil on kahjuks kogunenud hulk inimesi, kes on kõige vastu.Minge siis oma urgu ja ärge sealt väljuge.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

Aa miks sa poolt oled? Mida see sinu kodukohale head teeb?

kastan
3 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

Mul on küsimus kus on sinu elukoht ?

Nagu Aksel
3 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

Ja kus see urg on, kuhu minna oleks, kui senise olukorra pooldajast jõhkralt üle sõidetakse?
Minu arvates oleks sedalaadi projektide ja arutelu puhul normaalne, et kui kõlab kasvõi üks kompromissitu EI, siis tunnistatakse projekt ebasobivaks. Kujutage ette, et voodihaige vanaema tuppa tahetakse ühte diiselgeneraatorit mürisema panna. Vanaema on ju niikuinii kurt ja heitgaasinormide saab aknast välja panna. Ja olgu, 25€ pensionilisa katab inimväärikusest üle rullimise.

helilooja
3 aastat tagasi

ootan aega kui tuulikute pidev ümin inspireerib minu aju kirjutama oode tuulikutest ja ideaalmaastikust minu ümber, naaber, keraamik kusti aga vorbib juba suurskulptuure, näitamaks milliseks kujuneb meile tulevikuvaade, kus laiuvad virvendavate tuulikutelabade väljad ja taevasse kõrguvad , otsekui päikese poole sirutuvad tornid. Sellises idüllis tahaks ma elada, kui ainult seda metsa ees ei oleks.

tuulepargi
3 aastat tagasi
Reply to  helilooja

toetajad võivad rahast ainult und näha. See pole ju tasuv projekt- tehakse maksumaksja raha eest ja ka elektri hinna ja talumistasu maksavad inimesed ise kinni. Samas, kes on andnud ettevõttele loa lollitada inimesi ja pakkuda raha, kas on olemas mingi dokument, kus on ära toodud rahad, mis on võimalik ära maksta.Kes seda otsustab, kas see on äriplaanis sees? Muidugi on kohalikud nn.ärimehed püksid maha lasknud ja loodavad, et ehituse ajal hakkab ka nende toidulauale raasukesi pudenema. Lootke, inimesed pole enam nii lollid, et neid otse orjastada ja mõnitada.