Elektrilevi uuendas Risti alajaama

Risti alajaam. Foto: Elektrilevi
Risti alajaam. Foto: Elektrilevi

Võrguettevõte Elektrilevi uuendas Tallinn-Haapsalu maanteel Risti alajaama, mis tagab elektri varustuskindluse piirkonna klientidele. Tööde maksumuseks kujunes ligikaudu 900 000 eurot.

Elektrilevi elektrivõrgu ehituse üksuse juht Meelis Melder ütles, et piirkond astus elektrivarustuskindluses mitu sammu edasi. „Uus kaugjuhitav ja moodsate automaatikaseadmetega alajaam aitab Risti kandi kodudele, ettevõtetele ja suvilatele tagada kvaliteetse võrguteenuse. Rekonstrueerimistööd tuli ette võtta kuna alajaam ei vastanud enam tänastele kvaliteedinormidele. Seadmete betoonkonstruktsioonid olid osaliselt murenenud ja metallelemendid korrodeerunud,” kirjeldas Melder. Nüüdne kaasaegne lahendus tagab töökindluse tõusu, annab elektrivõrgus toimuvast üksikasjaliku ülevaate ning ümberlülitusi saab vajadusel teostada sedavõrd operatiivselt, et elanikud isegi ei pruugi voolukatkestust märgata.

Läänemaa on Ida-Virumaa mõne piirkonna ja Viimsi poolsaare kõrval üks väheseid piirkondi Eestis, kus Elektrilevi jaotusvõrku ei oma ega halda. Küll kuulub Elektrilevile Lääne maakonnas sõlmalajaamasid, mille kaudu elekter klientideni jõuab. Seetõttu suunab ettevõte sinna ka investeeringuid, sooviga panustada kõikide eestimaalaste varustuskindluse ja turvatunde kasvu. Võrgu töökindluse tõstmiseks suunatud investeeringute eesmärgiks on 2025. aastaks muuta 77% Eesti elektrivõrgust ilmastikukindlaks, mis on oluline meede keeruliste ilmastikuolude korral kvaliteetse ja katkestusteta elektrivarustuse tagamiseks.

Elektrilevi uuendustöödega samaaegselt rekonstrueeris Risti alajaamas oma seadmestikku põhivõrguettevõte Elering. See võimaldas ehitustöid ühiselt planeerida ja teostada ning seeläbi vähendada töödest tulenevat ebamugavust kohalikele elanikele ning piirkonna elektritarbijatele. „Koostegemine on alati mõistlikuma kuluga, efektiivsem ja eelistatum lahendus. Kui suurtaristuid ehitatakse koos, on see ühiskonnale kõige soodsam. Perspektiivi silmas pidades suurendasime ka Risti alajaama võimsust, et uutel tarbijatel ja tootjatel oleks võimalik kiiresti ja muretult  elektrivõrguga liituda,” lisas Melder.

Elektrilevi partnerina ehitas Risti alajaama Hitachi ABB Power Grids Estonia, tööd kestsid kaks aastat. Investeeringu mahuks ligi 900 000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments