Helle-Moonika Helme: rahvaküsitlusi võiks rohkem olla

Lääne Elu

info@le.ee

Helle-Moonika Helme. Foto: Peeter Langovits
Helle-Moonika Helme. Foto: Peeter Langovits

Kevadesse kavandatud abieluteemalise rahvaküsitluse küsimuse sõnastus põhiseadust ei maini, ütles EKRE juhatuse liige Helle-Moonika Helme, kes leiab, et Eestis võiks korraldada rohkem rahvaküsitlusi ühiskonnas aktuaalsetel teemadel.

Helme ütles ETV hommikuprogrammis „Terevisioon”, et EKRE algse plaani kohaselt võinuks küsimus kõlada, et kas te toetate, et abielu oleks mehe ja naise vaheline liit. Küsimuse täpse sõnastuse kallal aga praegu veel töötatakse, kuna ka õiguskantsler on öelnud, et küsimusest väga oleneb, kuidas saab pärast edasi liikuda. „Sõnastust peab veel timmima, et ei tuleks pärast tagasilööke,” sõnas Helme, kinnitades aga, et põhiseadust küsimus sõnastusse ei tule.

„Rahvaküsitluse igal juhul teeme, sellepärast, et see on üks osa meie demokraatia paketist, kus me tegelikult tahame, et see rahvaküsitlus oleks pretsedent. Sellest edasi me võiksime liikuda ka järgmiste rahvaküsitlustega kõikvõimalikel ühiskonnas tähtsates küsimustes. Näiteks kasvõi presidendi otsevalimine,” ütles Helme.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Volli
3 aastat tagasi

Milleks sellise käest midagi üldse küsida? Mis rahvaküsitlusi rohkem ,nalja teete w? mitte mingi juhul …mõelge loogiliselt.

Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

See kirjutis minule meeldib, keda aga kiita, ei tea – autorit pole ju märgitud.

Kirjutises on läbivalt, et “Moonika Helme ütles”. Ajakirjanik kajastuses EI OLE andud oma hinnangut, et mis on kriitika, mis on väide, mis on rünnak, mis on millegi kaitse jne. Pole kirjutises ka mingit üldistamisega sildistamist.

Lugeja saab ülevaate, millest jutt ja siis ise oma seisukohast hinnata, mida Moonika Helme ütles. Ja kui ikka jääb midagi segaseks, siis viide ka originaalallikale olemas.

Lääne Elu, tubli töö!

Lugeja
3 aastat tagasi

Seadust tuleb muuta. Ei ole mõeldav et hakataks mustvalgeid otsuseid vastu võtma rahva lihthääleenamusega, kui puudub isegi osalejatearvu miinimum. Referendumi tulemuse automaatseks jõutumiseks peaks olema vähemalt 75% toetus koos 75% osalusprotsendiga, või üle 50% mitte osalenute, vaid hääleõiguslike üldarvust. Ainult nii saaks üldse rääkida mingist rahva enamuse tahtest.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Lugeja

75 osalusprotsent!?!?!? Mõtlesite ka ennem suurt arvutamist? Kas te teate, kui palju kodanikke elab välisriikides üle planeedi? Te kirjutate 75 protsendilisest osalusest, see teeb sama välja, et pole mõtet raha üldse kulutadagi siis ju rahvaküsitlusele! Olgem ikka natuke reaalsemad.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh

Eestis on umbes 880500 valijat ja 75% neist peaks ikka huvitatud olema!

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  juss

kas ülejäänud kodanikud pole siis olulised teiearust?

tekib tülgastus
3 aastat tagasi

Rahvaküsitlused on ju parteide endi promomiseks. Kes mida suudab välja mõelda ja endale plusspunkte teenida. Kui palju rahvas viitsib selle poliittsirkusega kaasa minna? Esialgu ehk suudabki, aga lolliuks minna nende küsitlustega ikka ei maksaks.

juss
3 aastat tagasi

Lihtne tõde on kui sa ei tegele poliitikaga, tegeleb poliitika sinuga ja usu mind, seda sa ei taha!! Kahjuks leidub alati ullikesi, kes lasevad endale mütsi pähe tõmmata!

Agu
3 aastat tagasi

Ise elad ju sellel maal, ise peaksid ka kaasa aitama ju!? Ükskõikseid on liigagi palju. Laiskusest tahad lasta kõik enda eest ära teha? See võib ühel päeval kurvalt kätte maksta.

tõsi
3 aastat tagasi

näiteks , mida rahvas arvab LE propagandast

Täitsa lõpp
3 aastat tagasi
Reply to  tõsi

ajaleht on meil küll. Keegi võiks kätte võtta ja ühe päris maakonnalehe teha . Esialgu kasvõi ainult digilehena .

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Täitsa lõpp

Keegi võiks! irw