Juhtkiri: raamatukapp kui abimees

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu raamatukogud on nüüd eriolukorraks paremini valmis kui kevadel, kui koroonapandeemia tõttu tuli uksed sulgeda. Haapsalu kultuurikeskuse seina ääres, otse raamatukogu akna all on nüüd laenutuskapp, kust saab tellitud lugemisvara kätte kasvõi südaöösel.

Raamatukapp läks maksma 6000 eurot. Küllap oli selle investeeringu tegemisel oma osa eriolukorral, mis sulges Haapsalu kultuurikeskuse ja ka raamatukogu. Kuna suletud maja kütta ega valgustada polnud vaja, kulus Haapsalu linnavalitsusel selleks vähem raha, kokku hoitud summa arvel sai nüüd tellida moodsa laenutuskapi.

Lääne-Nigula raamatukogude laenutuste edetabel näitab, et lugejate eelistused on väga eripalgelised. Inimesi huvitavad nii lemberomaanid kui ka aimeraamatud, sekka tõsisem kirjandus. Lugeda on tähtis ja lugema peab, sest kust mujalt võtab inimene teadmised. Trükitud sõna toidab fantaasiat ja aitab maailma mõista, see aitab elus paremini toime tulla.

Laenutuskapp toetab elukorraldust, kus inimlikel kontaktidel on aina väiksem osakaal. Raamatu saab valida ja tellida internetis, raamatu saabumisest annab teada mobiilisõnum. Raamatu laenamiseks ei pea enam suhtlema ühegi inimesega. Ometi on raamatud kirjutanud inimesed, neid loevad inimesed ja raamatukoguhoidjail on tähtis roll teoste vahendamisel lugejaile. Inimene on kõige tähtsam, seepärast on vaja ka lihast ja luust raamatukoguhoidjaid, kes ise loevad ja loetut soovitavad. Raamatukoguhoidjad saavad ka seletada kirjandusteoseid, millest kohe ei pruugi aru saada.

Siiski jõuab raamatulaenutuskapi abil lugemisvara üha rohkemate inimesteni. Hea, et see on nüüd olemas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments