Juhtkiri: valikute ja otsustamiste koht

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu peatänava olukorraga pole rahul jalakäijad, ratturid ega ka autojuhid, sest kõik kolm koos lahedalt peatänavale liikuma, parkima ja teed ületama ei mahu. Nüüd, kui linnavalitsus on otsustanud Posti tänavat remontima hakata ja andnud teada, et kõigi kolme mahutamiseks tuleb ohverdada vähemalt üks tänavaäärne puuderida, on häält tõstnud need, kes peavad kõrghaljastuse kadumist linnaruumist kuritegelikuks.

Mures on ka arhitektid, kes pelgavad, et uisapäisa talitades kaotab Haapsalu suure tüki oma näost ja rikub kiirustamisega peatänava ära. Just mure avaliku ruumi rikkumise pärast tõi arhitektide liidu juhtkonna reedel Haapsalu linnavalitsusse.

Ei saa salata, linnavalitsus on keerulises olukorras –arhitektuurikonkursiks pole lihtsalt aega. Raha, mille eest peatänavat tahetakse korrastada, tuleb riigilt ja selle peab järgmise aasta jooksul ära kulutama. Mis veel hullem – lepingud selle kulutamiseks tuleb sõlmida sel aastal.

Nii on linn palganud arhitektuuribüroo, kes peatänava lahenduse välja pakub. Arhitektuuribüroo leiti hankega, sest nii on riik ette kirjutanud – tuleb leida odavaim pakkuja. Praegu küll hanke võitja loobus ja linn tahab lepingu sõlmida järgmise pakkujaga. Sedaviisi hankega loomingulise töö tegijat, mida linnaruumi kujundamine siiski on, võib võrrelda põrsa kotis ostmisega. Lahendus, mis välja pakutakse, võib olla väga hea, aga võib ka mitte olla. Seda, kas oleks paremini saanud, me teada ei saagi, sest pole millegagi võrrelda – tuleb üks nägemus, mida võib küll kohendada, kuid vaevalt seda totaalselt ümber hakatakse tegema.

Peatänav on Haapsalu kitsaskoht, aga ehk oleks selle remonti plaanides siiski olnud targem natuke pikemalt järele mõelda – kiirustades head nahka ei tule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments