0

Martnas peeti sügislaata

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Küllike Valk
Foto: Küllike Valk

Martna kiriku esisel platsil toimunud suurel sügislaadal kaubeldi kõigega hobusesõnnikust õunteni

Sügisel peetakse laata Martnas nüüd juba kolmandat aastat. Kui tavaliselt toimub ka kevadlaat, siis sel aastal jäi see paraku vahele.
„Koroona,“ selgitas laada üks korraldajatest Küllike Valk.
Vahepeal otsiti küll võimalust kevadlaata veidi hiljem tagant järele pidada, aga seda päris õiget hetke ei tulnudki ja nii jõuti omadega sügisesse.
„Nüüd panime kevade ja sügise kokku ja tegime ühe suure laada.“

Laadalistel vedas ka ilmaga – õhk oli soe ja pilvede vahelt paistis ka päikest.

Kauplejaid tuli kohale üle kogu Läänemaa ning tuldi Tallinastki ja Hagerist. Kes ja kust täpselt tulemas, polnud Valgu sõnul ette teada, sest eelregistreerimist ja müügilaua tasu pole. Seepärast oli kaugemalt saabunud kauplejad väga tore üllatus.

„Meil on ikka nii, et tulevad, kes tulevad. Kohalikud kauplevad tavaliselt kõigega hobusesõnnikust õunteni – see on ikka meie deviis olnud,“ naeris Valk.

Sõnniku ja õunte vahele mahuvad nii kõrvitsad-kartulid ja hoidised kui ka istikud ja käsitöö, mis omakorda oli esindatud nii kudumite, puidust tehtud tarvikute kui ka savinõudega.
Aga oli ka suupisteid, igat sorti näksimist ja head kohvi.
Eriti uhke oli seekord koogilett.
“Tohutult toredad koogid olid – oli biskviidirulle ja plaadikooke,” rääkis Valk.
Kes soovis, sai enne magusama kraami kallale asumist maiustada kohaliku suitsulihaga, mis valmis Indrek Urbase käe all. Lisaks kohalikule suitsulihale oli ka suitsuvorsti ja muud head lihakraami. Ja selle kõige alla läks paljudel ka mõnus punane laadasupp.

Aga kes soovis, sai endale Martna sügislaadalt ka näiteks küüliku soetada.

Elavat muusikat laadal seekord ei tehtud. „Panime lihtsalt grammofoni mängima,“ ütles Valk. Grammofoniks osutus täiesti kaasaaegne helitehnika, mille nuppe keeras ja muusikat valis DJ Heveli Veersalu.

Laat kestis kaks tundi – 11.00 – 13.00 ja pärast seda olid kõik oodatud kontserdile Martna kirikusse, kus esines Tallinna Kaarli koguduse tütarlasteansambel Maarian Toompere juhatusel. Kontserdil kõlasid paljud Eesti autorite tuntud laulud ja ka kirikulaulud. Kontsert oli kõigile tasuta.

“Oli tõeliselt tore laadapäev ja kontsert. Rahvast oli kenasti ja mitte ainult Martna kandist, oli näiteks ka Haapsalu ja Piirsalu inimesi. Vallavanemgi astus läbi. Nii et meie sügislaat läks igati korda,” ütles Valk.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz